veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Luzern on kelloharrastajan paratiisi – kultaa ranteeseen

Luzern on kelloharrastajan paratiisi – kultaa ranteeseen
16.7.2018

Sveitsin Luzern on kelloharrastajan ja aikaraudan ostosta haaveilevan paratiisi: pienestä kaupungista löytyvät maailman parhaat kelloliikkeet ja rannekellot. 

Luzernin kaupunki Keski-Sveitsissä yhdistää pieneen tilaan maan parhaat puolet. Siistin kaupungin keskustasta pääsee ihailemaan niin huikeaa järvi- kuin vuoristomaisemaakin, ja vain muutaman askeleen päässä odottavat maailman laadukkaimmat kellot. 

 Luzern Vierwaldstätter-järven eli Neljän kantonin järven rannalla. Kelloliikkeiden kiertelyn lisäksi kannattaa varata aikaa myös risteilyyn järvellä tai vierailuun jossakin järvenrannan muissa kaupungeissa.

Vanhan kaupungin laidalla, Schwanenplatzin aukion ympärillä, kelloharrastajaa ja uudesta rannekellosta haaveilevaa odottaa varsinainen onnenmaa. Rolex, Jaeger Le Coultre, Patek Philippe, Tissot, Hublot… Valikoimaa riittää jokaiseen makuun, edullisesta huippukalliiseen. 

Aloita monimerkkiliikkeestä 

Monia kellomerkkejä myyviä liikkeitä

Bucherer on luzernilainen perheyritys, joka myy nelikerroksisessa lippulaivamyymälässään omaa kellomallistoaan. Kuva Bucherer

Oma budjetti onkin ensimmäinen niistä asioista, jotka kannattaa pohtia ennen kelloliikkeeseen astumista, sillä hintahaitari on äärimmäisen laaja. Toinen pohdittava asia on kellon käyttötarkoitus: yksi sopii jokapäiväiseen menoon, toinen urheilulliseen käyttöön ja kolmas juhlatilaisuuksiin. 

Merkkiä sen sijaan ei välttämättä kannatta valita etukäteen, ja fiksu veto onkin aloittaa monia merkkejä myyvistä liikkeistä. Niiden henkilökunta osaa esittää muutaman tarkentavan kysymyksen, joiden avulla he marssittavat tiskiin asiakkaan toiveisiin sopivia aikarautoja tämän määrittämässä budjetissa, ja osaavat vielä hämmentävän tarkkanäköisesti analysoida, mitkä ovat kunkin mallin heikkoudet ja vahvuudet.

Laadukkaita liikkeitä ovat esimerkiksi Les Ambassadeurs, Embassy, Gübelin ja Bucherer. 

Perheyrityksen laatua

Bucherer on luzernilainen perheyritys, joka myy nelikerroksisessa lippulaivamyymälässään omaa kellomallistoaan ja lisäksi 32 muuta merkkiä - joista vain yksi valmistetaan Sveitsin ulkopuolella. 

Swatchin rannekellojen hinnat lähtevät liikkeelle reilusta 50 eurosta. Edullisemmassa hintahaarukassa liikkuu myös Tissot, joka on varsinainen sveitsiläisten luottokello. 

"Jokaisella sveitsiläisellä on vähintään yksi Tissot", kertoo Buchererin johtaja Beat Schmid ja näyttää omassa ranteessaan komeilevaa merkin kelloa. 

Tissot’n mallien hinnat alkavat muutamasta satasesta. 

EU:n alueella pysyvästi asuva voi ostaa Sveitsistä kellon maksamatta arvonlisäveroa. Vaikka Sveitsin arvonlisävero on vain 7,7 prosenttia, isossa ostoksessa sekin jo tuntuu. Jotkut liikkeet hyvittävät arvonlisäveron asiakkaalle suoraan, toiset taas käyttävät välityspalveluita, jotka perivät verohyvityksestä oman provisionsa. 

Kvartsi vai mekaaninen?

Edullisia ja keskihintaisia sveitsiläisiä kellomerkkejä

Jos kellohankintaan haluaa sijoittaa parin satasen sijaan pari tuhatta, Buchererin Beat Schmid suosittelee katsomaan sellaisia sveitsiläismerkkeja kuin Baume & Mercier, Tag Heuer, Longines tai Rado. Ennen kaikkea ratkaisee haluttu tyyli ja kellon käyttötarkoitus. Esimerkiksi Tag Heuer on urheilullinen merkki, joka on esimerkiksi amerikkalaisten suosiossa; Longines klassisempana valintana taas puhuttelee aasialaisia turisteja. 

Entä mitä kelloyrityksen johtaja sanoo kellonostajan kuumaan perunaan: kvartsikello vai mekaaninen koneisto? 

"Kvartsikello on helppo: sen voi laittaa kaapin hyllylle, ja se on aina käyttövalmis. Kellofanit kuitenkin sanovat, että kvartsikellolla ei ole sielua, vaan kunnon kellossa on aina oltava mekaaninen koneisto. Olen tavannut esimerkiksi vanhan herran, jolle käsin vedettävän mekaanisen rannekellon vetäminen aamuisin oli osa hänen aamurutiiniaan, eräänlainen rituaali. 

Bucherer tarjoaa valinnanvaraa myös heille, joilla lompakon pohja ei aivan heti ala häämöttää. Liikkeen kallein kello löytyy Roger Dubuis’n valikoimasta noin 190 000 euron hintaan. Naisten puolelta kallein valinta on timantein koristeltu Carl F. Buchererin malli Pathos, jolle hintaa kertyy 137 000 euroa. 

Kellontekoa katsomaan

Kelloliikkeitä, joissa myös kellomestarien ateljee

Jos kellojen mekaniikka kiinnostaa, kannattaa piipahtaa myös liikkeessä, jossa pääsee seuraamaan kellontekijöitä työssään. Se onnistuu Chronoswissin sekä Ochs & Juniorin liikkeissä. 

 Ochs & Juniorin kellojen mekaniikka on poikkeuksellinen, sillä koneistossa on vain kymmenkunta osaa, kun monissa huippumerkkien kelloissa osia on toistasataa.

Ochs & Junior ei ole aivan jokaisen tallaajan rannekellomyymälä, sillä merkin halvinkin malli maksaa noin 5 200 euroa. Merkillä on myynnissä vain viisi eri kellomallia, mutta ne ovat innovatiivisia niin ulkoasultaan kuin toiminnallisuuksiltaankin.

Merkin kelloissa ei esimerkiksi ole ollenkaan logoa, ja niissä on täysin uudenlainen tapa esittää kalenteri. Myös kellon mekaniikka on poikkeuksellinen, sillä koneistossa on vain kymmenkunta osaa, kun monissa huippumerkkien kelloissa osia on toistasataa.

Miten ihmeessä se on mahdollista? Sitä kannattaa kysyä liikkeen kellontekijöiltä, joista vähintään yksi on aina liikkeessä töissä. 

Kellot ovat myös kustomoitavissa ostajan toiveen mukaan – mutta jos haluttua mallia ei löydy varastosta, odotusaikaa kertyy muutama viikko. 

Tuliaisia matkalta – mitä saa tuoda verotta?

Korjattu Sveitsin arvonlisävero 7,7 % (ei 7,8 %) 20.7.2018.

Laiva alle ja vaeltamaan

Työkaluja laiva- ja junamatkojen suunnitteluun

Luzernissa on upeita järvimaisemia.

Joko pää pyörii kellonviisareiden tahtiin? Matka Luzernilta ympäröiville Alpeille ja niiden vaelluspoluille on lyhyt. Näköalapaikoille pääsee julkisilla kulkuvälineillä alle tunnissa, ja  vuorovälit ovat niin tiheät, ettei aikatauluja tarvitse sen kummemmin suunnitella. 

Vuorille voi lähteä kävelemään päiväksi tai muutamaksi tunniksi, oman kunnon ja vaelluskokemuksen mukaan. Reitit on hyvin merkitty ja niiden arvioidut kestot pitävät yleensä hyvin paikkansa. 

Hyppää rautatieaseman viereisestä laiturista laivaan ja aja Beckenriedin pikkukaupunkiin. Sieltä pääset kabiinihissillä ylös Klewenalpiin, josta lähtee kolmen kilometrin kävelykierros, joka tunnetaan nimellä Alppikukkien polku. Reitti on helppo, päällystetty polku, joka sopii myös kokemattomille liikkujille, ja sen voi vaeltaa läpi vaikka lastenvaunujen kanssa. Klewenalpissa on myös pieni murmelipuisto, missä näitä arkoja alppieläimiä pääsee ihastelemaan. 

Laivalippu Beckenriediin maksaa 20 euroa ja kaapelivaunu ylös Klewenalpiin 22 euroa. 

Euroopan jyrkin junarata

Kovempaa hikeä kaipailevat taas voivat ottaa junan Pilatus-vuorelle 2 128 metrin korkeuteen. Matka keskustasta kestää reilun tunnin ja maksaa edestakaisin 63 euroa. Se on kuitenkin vaivan väärti, sillä huipulle vie Euroopan jyrkin hammasratajuna, ja huipulta aukeavat huikeat patikointipolut. 

Ja ne maisemat, tarvitseeko edes sanoa, että ne ovat keskinkertaisimmillaankin henkeäsalpaavat? 

Luzern on suosittu matkakohde

81 000 asukkaan Luzern on yksi Sveitsin suosituimmista matkakohteista. Se on maan seitsemänneksi suurin kaupunki ja samannimisen kantonin pääkaupunki. Luzerniin pääsee junalla Zürichin lentokentältä reilussa tunnissa.

Yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä on Reuss-joen ylittävä puinen Kapellbrück-silta.

Kaupunki sijaitsee Vierwaldstätter-järven eli Neljän kantonin järven rannalla. Kelloliikkeiden kiertelyn lisäksi kannattaakin uhrata pieni hetki matkasta myös risteilyyn järvellä tai vierailuun jossakin järvenrannan muissa kaupungeissa.

Päivälippu järvellä kulkeviin aluksiin maksaa 62 euroa. Lippu on voimassa koko päivän, ja sillä liikkuva saa nousta pois välisatamissa ja hypätä uudelleen kyytiin niin monta kertaa kuin haluaa.

Kaupungin suosituimmat nähtävyydet ovat Reuss-joen ylittävä puinen Kapellbrück-silta ja vanhan kaupungin rakennusten vaikuttavat seinämaalaukset.

Pauliina Rasi

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti