Mari Rantanen (s. 1956) on arvostettu suomalainen taidemaalari. Taiteilijan pirteät neonvärit ja tehostevärit hehkuvat värikkäissä geometrisissa muodoissa eri tuotantokausien teoksissa, ja ne huomataan tilassa kuin tilassa.
Rantanen opiskeli Suomen taideakatemiassa vuosina 1975–1979 ja New Yorkissa Pratt Institutessa vuosina 1982–1983. Vuosina 1996–2005 Mari Rantanen toimi professorina Tukholman kuninkaallisen taidekoulussa.
Rantanen debytoi vuonna 1979 Heinolassa Niemelän kartanon näyttelyssä. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti vuonna 1981 Taidemaalariliiton TM-galleriassa Helsingissä. Sen jälkeen Rantasella on ollut lukuisia näyttelyjä sekä Suomessa että ulkomailla. Erityisen paljon teoksia on ollut esillä hänen toisessa kotimaassaan Ruotsissa.
Ehkä juuri pitkän Ruotsissa vietetyn ajan ansiosta, Mari Rantasen taide erottuu hyvin suomalaisesta taiteesta. Teokset ovat hyvin skandinaavisia, ultramoderneja ja tiivistetyn yksinkertaisia. Tarinankerronta on tyylikästä jopa vaativan iloisilla väreillä.
Kaikki tuotantokaudet vahvoja
Rantasen 2000-luvun alkupuolen tuotannon geometrisissä muodoissa voi nähdä yhteyksiä ja samankaltaisuutta juhlasalien, pilastereiden ja kristallikruunujen siluetteihin. 2010-luvulla teoksissa on retrohenkeä. Kaikki tuotantokaudet ovat vahvoja taidonnäytteitä, ja siksi Rantasen kohdalla ei pysty suoraan priorisoimaan toista kautta toisen ohi.
Rantasen päätekniikat ovat isokokoiset maalaukset ja grafiikka. Serigrafiat maksavat gallerioissa noin 250–600 euroa ja maalaukset noin 4 000–9 000 euroa. Koko vaikuttaa paljon teosten hintoihin.
Rantanen tekee grafiikkaa melko pieninä vedossarjoina, mikä on hintojen kannalta hyvä asia.
Maineikas taiteilija on saanut useita taidepalkintoja sekä kunniamainintoja, joista tunnetuin on valinta Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 1989. Rantanen on tehnyt myös useita julkisia taideteoksia, joista ehkä näkyvimmät ovat Tukholmassa Odenplanilla ja Espoossa Niittykummun metroasemalla.
Rantasen teoksia on hankittu lähes kaikkiin isoihin taidemuseoihin Suomessa. Niitä on ostettu lukuisten eri kaupunkien kokoelmiin, valtion kokoelmiin sekä Suomessa että ulkomailla ja moniin suuriin yrityskokoelmiin. Rantasen teosten aiheet ovat hyvin neutraaleja, ja siksi ne sopivat mainiosti julkisiin tiloihin.
Rantasen teokset ovat huutokaupoissa noin 1 500–3 000 euron hintaisia, mutta poikkeuksiakin löytyy. Esimerkiksi isokokoinen triptyykki One Side of Paradise (1990) nousi 3 000 euron lähtöhinnasta yli 15 000 euroon Bukowskisin huutokaupassa vuonna 2016.
Sijoittajalle maalaus 1980- tai 1990-luvulta
Neutraalit aiheet, iloiset värit ja varma taiteellinen laatu puhuvat sijoituksellisuuden puolesta, eli parhaat teokset tulevat säilyttämään hintansa. Myös Rantasen grafiikka pitää hyvin lähtöhintansa vuodesta toiseen.
Sijoitusmielessä kannattaisi hankkia Rantasen 1980- tai 1990-lukujen iso maalaus, koska niiden hinnat nousevat hiljalleen taiteen jälkimarkkinoilla. Taiteilijan 2000-luvun tuotanto on myös kiinnostavaa ja ainutlaatuista.
Rantasen maalaukset ovat pitkäaikaisia sijoituksia, ja niiden hinnat nousevat melko varmasti jopa huomattavasti tulevaisuudessa. Näin tapahtuu viimeistään silloin, kun Rantasen tuotannosta pidetään iso retrospektiivinäyttely Suomessa. Hintatasoa ankkuroi sekin, että Rantasen teoksia myydään paljon myös Ruotsissa.
Rantasen vanhempia teoksia kannattaa hankkia huutokaupoista. Jos haluaa tuoreen teoksen, pitää olla nopea ja varata gallerian avajaisissa paras teos itselleen.
Mari Rantasen tuotanto on jo nyt lunastanut asemansa taidehistoriassa.
Pauliina Laitinen
Kirjoittaja on filosfian tohtori ja taidesijoituksen asiantuntija