veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Marika Mäkelä maalaa vahvoilla väreillä ja inspiroituu luonnosta

Marika Mäkelä maalaa vahvoilla väreillä ja inspiroituu luonnosta
11.1.2019

Marika Mäkelä (s. 1947) on suomalainen uusekspressionistinen taidemaalari. Hänet tunnettiin avantgarde-taiteilijana 1980-luvulla, jolloin tämä uusi tyyli saapui Suomeen.

Taidesijoittajat jonottivat Mäkelän teoksia 80-luvulla, kun taidebuumi oli kuumimmillaan. Taiteilijan nimi oli kaikkien huulilla. Marika Mäkelän signeeraamat taideteokset ovat edelleen kiinnostavia, ja ne kasvattavat sekä keräilijän että kokoelman arvostusta.

Marika Mäkelä: Painter, her palette and canvas, 1991. Öljymaalaus, 200,00 cm x 270,00 cm. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen. © Marika Mäkelä

Mitä enemmän taideteoksessa on symboleja, sitä tärkeämpää on teoksen symmetria, värit, pinnat ja koko teoksen dynamiikka. Mäkelä on käyttänyt teoksissaan paljon primitiivisen taiteen symboleja ja yhdistänyt ne uusekspressiivisesti uusminimalismiin.

Teoksen elävä pinta, paksut värikerrokset, vahvat värit ja eri materiaalien yhdistäminen ovat Mäkelän vahvuuksia, ja hän onkin mestari luomaan käsitteellisyyttä ja tunnelmaa. Luonto on ollut Mäkelälle vahva inspiroija, ja hänen lähes kaikissa teoksissaan näkee muotoja luonnosta.

Mäkelä opiskeli Suomen Taideakatemiassa 1969–1973. Hän piti debyyttinäyttelynsä vuonna 1974. Kymmenen vuotta myöhemmin hän toimi omassa alma materissaan yliopettajana. Hän opetti taidetta myös Taideteollisessa korkeakoulussa. Taiteilija teki opintomatkoja Eurooppaan ja muun muassa Yhdysvaltoihin ja Japaniin.

Mäkelän laaja retrospektiivinen näyttely pidettiin Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella 2014. Edellinen laaja Mäkelän näyttely järjestettiin Taidehallissa Helsingissä ja Oulun taidemuseossa vuonna 1998. Muita museonäyttelyjä on ollut muun muassa Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa ja Ruotsissa Göteborgin taidehallissa ja Gävlen taidekeskuksessa.

Julkisia teoksia Marika Mäkelä on tehnyt muun muassa Tuusulan kunnantaloon (1983) ja Kivenlahden uimahalliin (1984) Espoossa.

Marika Mäkelä on aktiivinen taiteilija

Marika Mäkelä on aktiivinen ja tuottelias taiteilija. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyjä Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on ostettu lähes jokaiseen suomalaiseen arvostettuun museokokoelmaan ja julkisiin kokoelmiin. Esimerkiksi SOK:lle Mäkelä maalasi vuonna 1991 näyttävän ja suuren Runon ja rajan tie -maalauksen, joka on yksi yrityksen taidekokoelman eturivin taideteoksista.

Mäkelän hieno ura on saanut myös paljon ansaittua tunnustusta. Vuonna 1974 eli heti ensimmäisen näyttelynsä jälkeen hän sai kuvataiteen valtionpalkinnon. Mäkelä palkittiin toistamiseen kuvataiteen valtionpalkinnolla kymmenen vuotta myöhemmin 1984. Valtion 15-vuotisen taiteilija-apurahan hän sai vuonna 1993. Suomen Kulttuurirahaston erikoispalkinnon Mäkelä sai vuonna 1994 ja arvostetun Pro Finlandia -mitalin vuonna 2006. Vuonna 2017 Mäkelälle myönnettiin Suomen Leijonan komentajamerkki, joka on taiteilijoiden saamista virallisista kunniamerkeistä korkea-arvoisin.

Mäkelän tekniikoita ovat pääasiassa maalaus, grafiikka (1990-luvulta lähtien), vesiväri ja sekatekniikka. Mäkelän maalausten hinnat ovat ensimarkkinoilla noin 4 000–30 000 euroa vaihdellen teoksen koon mukaan. Grafiikan hinnat ovat 500–2 000 euroa.

Sijoittajalle teos 1970- tai 1980-luvulta

Jälkimarkkinoilla Mäkelän vaikuttava suurikokoinen työ TupilaQs of Night (2008) huutokaupattiin vuonna 2015 Bukowskisilla lähes 13 000 eurolla.

Sijoitusmielessä Marika Mäkelän tuotannon kiinnostavimmat teokset ovat kuitenkin 1970- ja 1980-luvuilta. Sijoittajan kokoelmaan sopivat sekä värikkäät että vaaleat maalaukset. On hyvä, jos teoksella on myös provenienssia, eli se on ollut mukana retrospektiivisessa näyttelyssä tai se on mainittu lehdessä, kirjassa yms. Monet Mäkelän hienoimmista maalauksista ovat melko suurikokoisia, ja siksi suosittelenkin sijoittaa hankkimaan suurikokoisen maalauksen. 

Koska taiteilija on edelleen aktiivinen, on todennäköistä, että taidemarkkinoille ilmestyy uusia kiinnostavia taideteoksia.

Marika Mäkelän nimiin tehtyihin väärennöksiin en ole törmännyt koskaan. Väärennöksistä ei mielestäni ole pelkoa, koska taiteilijan tuotanto tunnetaan Suomessa hyvin. Muutama puhelinsoitto ja kuvan näyttö riittävät tarkistukseksi.

Pauliina Laitinen-Littorin 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti