Pikkujouluasun valintaa tuskailevan neidon tai rouvan kannattaa nyt vinkata siipalleen takuuvarmasti katseet kääntävästä asusta, joka tulee sopivasti marraskuussa huutokaupattavaksi. Tosin hinta on vähintään viisinumeroinen ellei jopa todennäköisimmin kuusinumeroinen.
Puoliso voi juhlistaa pikkujoulukautta ja ostaa itselleen helsinkiläishuutokaupasta vaikkapa 10 000 euron kellon – ellei sitten jo ostanut äskeisestä huutokaupasta 20 000 euron postimerkkiä.
Seurapiirit niin Lontoossa, New Yorkissa kuin Hollywoodissakin ovat saaneet ennakkonäytöissä tutustua kohisuttavaan huutokauppakohteeseen, joka tulee lyömään ainakin vintage-tavaroiden hintaennätykset. Kyseessä on elokuvalegenda Marilyn Monroen kuuluisin asu, jonka lähes koko maailma tuntee: vartalonmyötäinen puku, joka Marilynillä oli päällään, kun hän esiintyi yllättäen presidentti John F. Kennedyn 45-vuotisjuhlissa.
Asu myydään Hollywoodin julkkisten esineisiin erikoistuneen losangelesilaisen huutokauppayhtiön Julien´sin järjestämässä huutokaupassa, jossa myydään pelkästään Marilyn Monroen elämään liittyviä esineitä. Niitä riittää huutokaupattavaksi 17. marraskuuta lähtien peräti kolmeksi päiväksi.
”Happy birthday”
Tilannetta, jossa Marilyn esiintyi tämä puku päällään, kuvataan yhdeksi maailman viihde-elämän ja poliittisen historian ikonisimmista. Siinä Marilyn lauloi Madison Square Gardenilla 15 000 juhlavieraan edessä ”Happy birthday Mr. President”. Hänen päällään oli Jean Louisin pukuluomus, joka oli niin tiukasti vartalonmyötäinen, ettei sen alle mahtunut edes alusvaatteita. Puvussa kimalteli 2 500 pientä kristallia, jotka oli kiinnitetty pukuun käsityönä.
Viimeistään Marilynin seksikkäästi esittämä onnittelulaulu herätti huhut hänen ja presidentin välisestä intiimistä suhteesta.
Marilyn kuoli kolmisen kuukautta myöhemmin todennäköiseen itsemurhaan, ja presidentti Kennedy vuotta myöhemmin salamurhaajan luoteihin.
Huutokaupan luettelokin on keräilytuote
Julien´sin kuuluisuuksien esineisiin liittyvistä huutokaupoista ja niiden eksklusiivisista näytöistä on tullut jo niin arvostettuja tapahtumia, että yhtiö myy halukkaille VIP-jäsenkortteja, jotka oikeuttavat pääsemään huutokauppaesineiden esittelytilaisuuksiin ilmaiseksi ja saamaan myös huutokauppaluettelot viiden vuoden ajan. VIP-kortti maksaa noin 2 000 euroa, ja sen avulla säästää peräti 5 000 euroa verrattuna siihen, että ostaisi kaikki katalogit ja kävisi kaikissa tilaisuuksissa.
Ja jos esimerkiksi haluaisi osallistua Marilyn Monroen tavaroiden kolmipäiväiseen huutokauppaan paikanpäällä, pitäisi sisäänpääsystä maksaa noin 100 euroa. Rahat menevät tosin hyväntekeväisyyteen.
Neliosainen, ylellinen huutokauppaluettelo maksaa lähes 300 euroa, ja siitäkin povataan jo haluttua keräilykohdetta.
Mutta mitä mahtaa maksaa tuo legendaarinen puku? Se vaihtoi omistajaa viimeksi 1999 Christie´sin huutokaupassa, jolloin hinnaksi muodostui noin miljoona euroa silloisella valuuttakurssilla, ja tuskin sitä tappiolla nytkään myydään. Se oli jo tuolloin kaikkien aikojen kallein yksittäinen vaatekappale. Parisen vuotta aiemmin oli huutokaupattu prinsessa Dianan viitta kohuhinnalla, mutta se oli ”vain” noin 200 000 euroa.
Arvokas kello Suomessa
Suomalaishuutokaupoissa puhutaan hieman pienemmistä summista, mutta kaikki on suhteellista. Löytyyköhän täältä esimerkiksi ostajaa Hagelstamin seuraavassa huutokaupassa 2.11. myynnissä olevalle Ebelin kultaiselle Discovery-kellolle, jonka lähtöhinta on 10 000 euroa? Sama kello oli tyrkyllä jo Hagelstamin aiemmassa huutokaupassa, ja silloin lähtöhinta oli peräti 12 000 euroa, mutta kauppoja ei tuolloin syntynyt.
Ebel on 1911 perustettu ja arvostettu kellomerkki, jonka keinotekoinen nimi juontuu yrityksen perustajista Eugène ja Alice Blum os. Lévy. Ebel muodostettiin siis perustajien nimien etukirjaimien yhdistelmästä Eugène Blum et Lévy. Nykyisin yritys kuuluu ns. Movado-ryhmään.
Ebelin kellot ovat voittaneet lukuisia palkintoja, ja niiden keräilijöitä löytyy ympäri maailmaa. Nyt Hagelstamilla huutokaupattavaksi tuleva Ebelin kultainen Discovery-kello ei ole ainakaan halvimmasta päästä.
Ebeleitä on tarjolla ajoittain suomalaisissakin huutokaupoissa, ja mallikohtaiset hintaerot ovat todella suuria. Hagelstamillakin on aimmin myty Ebelin Sport Classique-rannekello, josta maksettiin huutomaksuineen noin 140 euroa. Pelkkä nimi Ebel ei siis välttämättä tarkoita tuhansien eurojen hintaa.
Helsingin Pantin vintage-myymälässä on puolestaan myynnissä Ebelin Beluga-kvartsikello, ja sen hintapyyntö on 2 800 euroa.
Naisten taide hyvissä hinnoissa
Hagelstamin erikoishuutokauppa, johon oli kelpuutettu vain naistaiteilijoiden töitä, näyttää olleen menestys. Lähes kaikki tarjolla olleet työt menivät kaupaksi, ja osa nousi lähtöhinnoistaan hurjastikin: esimerkiksi Elvi Maarnin maalaukset ja Rut Brykin keramiikkatyöt.
Kalleimmaksi nousi Amélie Lundahlin pienehkö öljyvärityö Kevät. Sen lähtöhinta oli 30 000 euroa, mutta päätöshinta huutomaksuineen nousi noin 60 000 euroon.
Suomen Filateliapalvelun huutokaupassa saavutettiin puolestaan jälleen melkoisia hintoja filateelisista harvinaisuuksista. Kolmesta kohteesta maksettiin yli 15 000 euroa ja kalleimmasta jopa yli 20 000 euroa.
Tulitikkuetikettejä ja puhelinkortteja saa nyt edullisesti
Monien keräilykohteiden kiinnostavuus on hiipunut, ja niitä myydään joillekin harvoille keräilijöille nyt varsin halvalla. Tällaisia ovat esimerkiksi tulitikkuetiketit ja puhelinkortit.
Filateliapalvelun lokakuisessa huutokaupassa myytiin esimerkiksi erä, jossa oli yli 400 erilaista vanhaa kauppiasetikettiä pääosin ajalta ennen sotia, ja siitä erästä maksettiin sentään noin 340 euroa. Myynnissä oli myös mm. kuudessa banaanilaatikossa noin miljoona käyttämätöntä tulitikkuetikettiä. Ne olivat lopettaneen tehtaan varastosta, ja mukana oli paljon samoja etikettejä. Tästä erästä maksettiin vain noin 240 euroa.
Puhelukortteja oli tarjolla vain yksi erä, jossa oli kortteja noin 1,5 kilon painosta. Siitä maksettiin 43 euroa.
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija