veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Matkamuistot tabletille

Matkamuistot tabletille
11.8.2015

Tee muistoksi mukavasta reissusta musiikilla höystetty kuvakertomus. Se syntyy helposti tablettitietokoneella. Myös seniorit ovat innostuneet tehtailemaan kertomuksia.

Tabletin näytölle leviää kuvia maalaiskylistä, auringosta ja viiniköynnöksistä. Taustalla helisevät kitaran kielet. Eläydymme helsinkiläisten Marianne Huttusen ja Olli Vilkin viimekesäiseen Välimeren-matkaan.

”Reissasimme kuusi viikkoa autolla Ranskassa, Italiassa ja Monacossa. Toimme kotiin sekä hyviä viinejä että paljon kauniita kuvia”, kertoo eläkkeellä oleva pariskunta.

Kuvista syntyi yhteisvoimin kuvaesitys nimeltä In vino veritas. (Viinissä on totuus.) Idea esityksen tekemisestä syntyi, kun Olli Vilkki kuuli vanhan työpaikkansa Laurea-ammattikorkeakoulun järjestämästä kurssista. Siellä työvälineenä käytettettiin tablettisovellusta.

”Alkuun kokeilimme kurssilta saatua tablettia. Kun työ alkoi sujua, ostimme itsellemme oman, ” sanoo Marianne Huttunen.

Pariskunta on tyytyväinen työnsä tuloksiin. Matkakuvat ovat nyt hyvässä järjestyksessä. Esityksen katsominen on hauskempaa kuin yksittäisten kuvien selailu. 

Monipuolinen matka-apuri

Laurean digipajan ohjaaja Hanna Jaakola sanoo, että tabletista on matkalla monenlaista hyötyä. Seniorien suosimia apuvälineitä ovat Google Maps-kartat, Google kääntäjä -palvelu sekä matkailutietoa tarjoava Trip Advisor -sovellus.

”Matkalaukkusi kevenee, kun saat mukaasi yhteen laitteeseen pakattuna kartat, kameran, sanakirjat ja matkaoppaat. Jos sinulla ei ole verkkoyhteyttä käytettävissä, voit tallentaa tärkeistä tiedoista kuvakaappaukset tablettisi muistiin”, vinkkaa Jaakola.

Sovellusten ohella kannattaa perehtyä tietoturva-asioihin.

”Kuvat on hyvä tallentaa pilvipalveluun siltä varalta, että laitteesi häviää tai rikkoutuu. Salasanan valinnassa pitää olla tarkka. Huonoja salasanoja ovat arvattavat yhdistelmät kuten numerosarja 12345, nimet, auton rekisteritunnus, puhelinnumero tai syntymäpäivä”, sanoo Jaakola.

Hyvä salasana on yhdistelmä isoja ja pieniä kirjaimia ja erikoismerkkejä. Jos valitset sanakirjasta löytyvän sanan, korvaa osa kirjaimista numeroilla. Salasana kannattaa vaihtaa muutaman kuukauden välein. 

Tarinalle punainen lanka

Kuvakertomuksen juoni rakentuu aikajärjestykseen asetetuista kuvista, kartoista tai vaikkapa sääennusteista. Suunnittele tarinalle kuvakäsikirjoitus kynällä ja paperilla.

”Kirjoita käsikirjoitukseen alku, josta yleisölle selviää mitä tarinassa tapahtuu, missä ja miksi. Kerro kuka tarinassasi esiintyy ja koska kaikki tapahtui,” neuvoo Jaakola.

Tarinan keskivaiheille sijoitetaan kohokohta.

”Kohokohta voi olla esimerkiksi herkullinen illallinen. Tai voit luoda jännitettä kertomalla matkalla tapahtuneesta kömmähdyksestä.”

Aina ei tarvitse lähteä kauas matkalle. Voit kuvata tarinassasi vaikka omaa kotikaupunkiasi uusin silmin.

”Muista tehdä tarinalle myös selvästi huomattava päätös, josta tietää tulleensa esityksen loppuun,” sanoo Jaakola. 

Oppia tabletin käyttöön

Laurea-ammattikorkeakoulussa matkatarinoiden tekoa opiskellaan Euroopan komission rahoittamassa ikäihmisten digipajassa. Suomen ohella hankkeessa ovat mukana ovat Britannia, Italia, Sveitsi ja Slovenia.

”Hankkeen nimi on AHEAD, Training high tech seniors for discovery. Kehitteillä on oma kuvakertomusten tekoon sopiva mobiilisovellus, mutta tähän mennessä olemme testailleet olemassa olevia sovelluksia”, kertoo Jaakola.

Yhteistyökumppaneina on matkailualan yrityksiä, kuten Taloustaidon lukijamatkoja järjestävä Kon-Tiki Tours.

”Hyvät tarinat kiinnostavat. Julkaisemme mielellämme senioreiden kuvaesityksiä myös omilla verkkosivuillamme”, sanoo Kon-Tiki Toursin myynti- ja markkinointijohtaja Jaana Raunola.

Tablettiin kannattaa tarttua rohkeasti. Myös monet kirjastot neuvovat asiakkaita tabletin käytössä. Pääkaupunkiseudulla entersenior.fi. tarjoaa maksutonta vertaistukea.

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti