Mitä teen, jos sairastun lomalla äkillisesti tai joudun tapaturmaan? Mistä saan apua, jos matkalaukkuni myöhästyi lennolta? Matkavakuutuksen sisältöön kannattaa tutustua jo ennen matkaa.
1. Minulla on Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Tarvitsenko edes matkavakuutusta?
Eurooppalainen sairaanhoitokortti takaa, että saat Euroopassa välttämättömän terveydenhuollon palvelut julkisessa terveydenhuollossa samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Sen avulla saat siis suhteellisen edullista hoitoa myös reissatessa, jos sairastut äkillisesti.
Matkalla vieraassa paikassa voi kuitenkin joskus olla helpointa turvautua yksityisiin lääkäripalveluihin, ja niitä Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei korvaa. Se ei myöskään sisällä korvauksia esimerkiksi matkan keskeytyessä, tai jos kotimatkalle tarvitsee lisäpaikan lentokoneessa vaikkapa katkenneen jalan vuoksi. Näiden kulujen korvaamisessa matkavakuutus on kullanarvoinen.
Sairastuessa tai tapaturman sattuessa soita mahdollisimman pian vakuutusyhtiön hätäpalveluun. He osaavat antaa tilanteessa neuvoja, ja samalla saat vahvistettua, mitkä hoidot kuuluvat vakuutukseesi. Monissa vakuutuksissa edellytetään, että toimenpiteistä on sovittu etukäteen vakuutusyhtiön kanssa.
Monet matkavakuutukset ovat voimassa myös kotimaanmatkoilla. Kaupunkilomalla Suomessa voi olla mukavampi hoitaa äkilliset lääkärikäynnit nopeasti lähimmällä lääkäriasemalla eikä käyttää arvokasta loma-aikaa paikallisessa terveyskeskuksessa odotteluun.
VAKUUTUSYHTIÖN HÄTÄPALVELU Tallenna matkapuhelimeesi vakuutusyhtiön hätäpalvelun puhelinnumero.
2. Eikös kotivakuutus kata matkatavarat, vai tarvitsenko erillisen matkatavaravakuutuksen?
Matkatavaroiden vakuutus saattaa kuulua kotivakuutukseen. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa, onko kotivakuutus voimassa vain Suomessa, ja miten matkatavaroita korvataan vakuutuksesta, sillä jokainen vakuutus on erilainen.
Kotivakuutuksessa on myös omavastuu, joten pienistä vahingoista ei silloin välttämättä jää korvattavaa vakuutusyhtiölle. Vakuutusyhtiö voi myydä lisävakuutuksena omavastuun poiston matkan ajalle. Silloin kotivakuutuksesta korvataan esimerkiksi varastettuja tai rikkoutuneita tavaroita ilman omavastuuta.
Jos esimerkiksi kännykkä varastetaan tai se rikkoutuu, vakuutusyhtiö yleensä pyrkii korjauttamaan tuotteen tai korvaamaan sen vastaavalla. Tilalle ei siis saa välttämättä uusinta mallia.
Matkatavaravakuutuksesta ja kotivakuutuksesta voi hakea korvauksia myös silloin, jos esimerkiksi matkalaukku myöhästyy lennolta ja joudut hankkimaan välttämättömiä vaihtovaatteita tai hygieniatuotteita paikan päältä. Tarkista kuitenkin tämä vakuutusyhtiöstä etukäteen, sillä ehdot vaihtelevat sen suhteen, miten paljon korvauksia saa ja miten paljon tavaroiden on oltava myöhässä, ennen kuin niitä maksetaan.
3. Lähden talvella laskettelumatkalle. Korvaako vakuutus, jos joudun onnettomuuteen rinteessä?
Vakuutusten ulkopuolelle rajataan yleensä extreme-lajit, kuten syöksylasku tai vuorikiipeily. Yleensä vakuutus kattaa laskettelun rinteessä, mutta ei off-piste-laskettelua merkittyjen rinteiden ulkopuolella.
Ilman vakuutusta ei kannata lähteä matkaan, sillä esimerkiksi rinnepelastus helikopterilla saattaa maksaa satoja euroja. Kysy vakuutusyhtiöltä, tarjoavatko he lisävakuutusta vaarallisten lajien harrastamiseen, jos matkavakuutuksesi ei kata harrastaamaasi lajia.
VAARALLINEN LAJI Kysy vakuutusyhtiöltä, tarjoavatko he lisävakuutusta vaarallisten lajien harrastamiseen, jos matkavakuutuksesi ei kata harrastaamaasi lajia.
4. Täytän ensi vuonna 65. Saanko sen jälkeen enää ollenkaan matkavakuutusta?
Matkavakuutusten ikärajat vaihtelevat yhtiöittäin, mutta monet yhtiöt myöntävät jatkuvia matkavakuutuksia iästä riippumatta. Vakuutusyhtiö saattaa kuitenkin vaatia terveysselvityksen ennen vakuutuksen myöntämistä ja rajata vakuutuksen ulkopuolelle olemassa olevien pitkäaikaissairauksien hoidon.
Olitpa minkä ikäinen tahansa, matkavakuutusesta ei korvata pitkäaikaissairauksien hoitokuluja. Niiden hoito korvataan vain, jos sairaus yllättäen pahenee matkalla. Silloin vakuutusyhtiö ei kuitenkaan korvaa muita mahdollisia kuluja, kuten lentojen siirtämistä tai hotellihuoneen hintaa, jos kotiinpaluu siirtyy sairastamisen vuoksi.
Toisaalta Euroopassa matkustaessa eurooppalainen sairaanhoitokortti korvaa juuri näitä kuluja, vaikka ne rajautuisivatkin oman matkavakuutuksen ulkopuolelle. Muista kuitenkin, että kortti korvaa vain hoitokulut, ei esimerkiksi ambulanssilentoa kotiin tai puolison hotelliyöpymistä hoidon aikana.
5. Onko lapset vakuutettu vanhempien matkavakuutuksella?
Monissa vakuutusyhtiöissä lapset kuuluvat vanhempien vakuutukseen. Tarkista kuitenkin seuraavat asiat:
- minkä ikäiset lapset kuuluvat vakuutukseesi
- ja täytyykö lasten matkustaa yhdessä vanhempien kanssa.
Usein vakuutusyhtiöt rajaavat lasten iän 16–20-vuoteen, mutta on myös vakuutusyhtiöitä, joiden vakuutukset eivät sisällä lasten vakuutusturvaa ollenkaan, vaan heille on otettava omat vakuutukset.
Monissa vakuutuksissa edellytetään, että lapset matkustavat vanhempiensa kanssa, ja yksin matkustava lapsi on vakuutettava erikseen. Toisaalta on myös vakuutuksia, jotka kattavat lasten matkat ilman vanhempia tai esimerkiksi isovanhempien kanssa. Nämä yksityiskohdat määritellään vakuutusehdoissa.
LAPSET JA MATKAVAKUUTUS Monissa vakuutusyhtiöissä lapset kuuluvat vanhempien vakuutukseen. Joissakin vakuutuksissa yksin tai isovanhempien kanssa matkustava lapsi tarvitsee oman vakuutuksen.
6. Jouduin sairauden vuoksi perumaan pitkään suunnitellun safarimatkan viime hetkellä, enkä saanut enää mitään kuluja takaisin matkan järjestäjältä. Yllättäen vakuutusyhtiökin korvasi matkan hinnasta vain osan. Miksi?
Peruutuskulujen korvauksille on vakuutusehdoissa yleensä asetettu katto, johon saakka kulut korvataan. Tämä katto saattaa hyvin riittää Euroopan-lentojen tai lyhyen hotellioleskelun korvaamiseen, mutta erikoismatkat, kuten safarit tai risteilyt, ovat usein huomattavasti hintavampia, ja niiden korvauksessa katto saattaa tulla vastaan.
Useat vakuutusyhtiöt korottavat hintakattoa lisämaksusta. Tarkista tämä siis etukäteen ja korota kattoa jo ennen matkan varaamista.
7. Minulla on jatkuva matkavakuutus, mutta vakuutusyhtiöni väittääkin, että tarvitsen ylimääräisen matkavakuutuksen kolmen kuukauden Espanjan-matkalle talvella. Pitääkö se paikkansa?
Jatkuva matkavakuutus on voimassa ympäri vuoden, mutta yleensä yksittäiselle matkalle on asetettu enimmäiskesto, esimerkiksi 45 päivää tai 90 päivää. Jos matka kestää pidempään, tarvitset ylimääräisen vakuutuksen loppuajalle.
MATKAN KESTO RAJATTU Yleensä yksittäiselle matkalle on asetettu enimmäiskesto, esimerkiksi 45 päivää tai 90 päivää.
8. Matkavakuutus tuli luottokortin mukana, ja puolisoni on vakuutettu ammattiliiton jäsenyyden yhteydessä. Tarvitsemmeko vielä lisävakuutuksen?
Se riippuu vakuutuksen kattavuudesta ja tarpeistanne. Lukekaa siis vakuutusehdot huolella tai varmistakaa tarvittaessa vakuutusyhtiöstä, että suoja on teille riittävä.
Tarkistakaa myös mahdolliset rajoitukset: esimerkiksi luottokorttien mukana tulleisiin vakuutuksiin saattaa liittyä vaatimus siitä, että matka tulee maksaa juuri tällä luottokortilla.
MATKAVAKUUTUS + LUOTTOKORTTI Tarkista luottokorttiin liittyvän matkavakuutuksen rajoitukset ennen matkaa.
Matkustajavakuutus, matkatavaravakuutus, matkasairaus – termit tutuksi
Matkustajavakuutus = Vakuutus, joka kattaa matkasairauden ja matkatapaturman hoitokuluja. Se korvaa myös esimerkiksi lennon vaihtamisesta koituneet kustannukset, jos matkalla sattuneen sairauden tai tapaturman vuoksi kotiinlähtöä täytyy siirtää aikaisemmaksi tai myöhäisemmäksi.
Matkatavaravakuutus = Vakuutus, josta korvataan esimerkiksi varastettu tai matkalla rikkoontunut tavara. Vakuutuksesta voi saada korvauksia myös esimerkiksi silloin, jos matkalaukku ei löydäkään perille samalla lennolla matkustajan kanssa.
Matkasairaus = Matkalla alkanut sairaus, esimerkiksi flunssa tai korvatulehdus. Matkalla alkaneesta sairaudesta korvataan yleensä hoitokulut ja esimerkiksi hotellikulut, jos kohteeseen joutuu sairauden vuoksi jäämään suunniteltua pidemmäksi aikaa. Sairauden hoitokuluja korvataan yleensä 90–120 päivän ajan hoidon aloituksesta.
Olemassa olevan sairauden paheneminen = Pitkäaikaissairaus, kuten astma, diabetes tai sydämen rytmihäiriöt. Näiden sairauksien hoitokuluja korvataan yleensä vain, jos sairaus pahenee matkalla odottamattomasti, ja silloinkin korvataan vain akuutti hoito. Sairauksien hoito voidaan rajata myös kokonaan vakuutuksen ulkopuolelle, joten tarkista asia ennen matkaanlähtöä.
Matkatapaturma = Matkalla sattunut äkillinen ja odottamaton onnettumuus, kuten kaatuminen. Tapaturman hoitokuluja korvataan yleensä enintään kolmen vuoden ajan tapaturman sattumisesta.
Asiantuntijana Hanna Salo Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:stä. Lähteenä käytetty myös Fine.fi:n vakuutusaiheisia oppaita.
Pauliina Rasi