Siementen hankinta on vauhdissa ja moni kotiviljelijä on ehtinyt kylvää esimerkiksi sipulia, yrttejä ja tomaattia esikasvatukseen. Suositaanko nyt tuttuja lajikkeita vai kokeillaanko uusia?
”Perinteiset kotimaiset viljelykasvit ovat helppohoitoisia ja varmoja. Ne sopeutuvat muita paremmin kasvuolosuhteisiimme ja ovat vähemmän alttiita kasvitaudeille. Silti myös uutuuslajikkeet kiinnostavat viljelijöitä. Esimerkiksi tomaateissa ja kurpitsoissa on jännittäviä tulokkaita. Kurpitsa on myös vuoden 2021 vihannes.”
Millaisia kesäkurpitsa- ja tomaattiuutuudet ovat?
”Kesäkurpitsoissa riittää silmäniloa: ruukkuun sopiva, pensasmainen ’One Ball’ putkauttaa keltaiset, pyöreät hedelmät. Varhain kypsyvä ’Ismalia’ hurmaa heleän vaaleanvihreällä ja pitkulaisella sadollaan. Italialainen ryppynaama ’Friulano Wrinkled’ tarjoaa vaaleankeltaisia ja pahkuraisia hedelmiä, jotka nuorena sopivat syötäviksi, vanhoina koristeiksi.
Tomaateista uusi keltapunainen ’Sonnenhertz’ on kiinteälihainen sydänten valloittaja. Keltainen ’Sun Gold’ -kirsikkatomaatti ei ole varsinainen uutuus, mutta siihen ihastutaan aina uudelleen mehukkaan maun ja pitkän satokauden ansiosta”, Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uski kertoo.
Millaiset lajikkeet sopivat aloittelevalle viljelijälle?
”Runsas sato ilahduttaa varmasti, joten kesäkurpitsa ja pensaspapu ovat kiitollisia kasvatettavia. Muista kuitenkin laittaa pavun siemenet lämpimään maahan!
Peruna onnistuu yleensä hyvin, samoin kirsikkatomaatit, yritit, salaatit ja mangoldi. Tosin lehtisalaatti ja rucola maistuvat myös tuholaisille. Kasvivalintaan vaikuttaa, onko kasvatuspaikka ruukku, laatikko vai kasvimaa.”
Mitkä ovat tarkan taloudenpitäjän suosikkeja?
”Satoisat ja helppohoitoiset lajit, joita kuluu paljon ja joiden hinta on kaupassa korkeahko. Suursuosikki on tilli ’Tetra ’. Sitä me suomalaiset syömme uusien perunoiden päällä, graavikalassa, valkokaalisalaatissa ja etikkakurkuissa.
Säästöä saa myös viljelemällä itse esimerkiksi pavut, lehtikaalin ja yrtit. Kissanomistaja voi kasvattaa itse kissanmintut.”
Mitkä muut asiat vaikuttavat viljelijän valintoihin?
”Viljelylajikkeet kannattaa valita omien mieltymysten mukaan, jotta sato tulee käytettyä. Pavut, perunat ja porkkanat maistuvat useimmille. Suoraan maasta otettuina ne ovat taivaallisen hyviä.
Jos haluaa kukkapenkistäkin syötävää, voi kokeilla viljellä maustesamettikukkaa tai kääpiösamettikukkaa.
Jos mietit kestäviä valintoja, suosittelen vanhoja viljelylajikkeita, joilla voit edistää geeniperimältään ja kulttuurihistorialtaan arvokkaiden lajien säilymistä.”
Satu Alavalkama