Joulu- ja merkkipäivälahjat aiheuttavat melkoista päänvaivaa niin lahjanantajalle kuin lahjansaajallekin. Hyvä tarkoitus muuttuu kalliiksi turhakkeeksi, kun lahjaa valikoiva ei tunne syvällisemmin saajan toiveita ja kiinnostuksen kohteita.
Turhaa tavaraa kertyy parhaimmillaan hyllyjen koristeeksi tai kierrätykseen – huonoimmillaan ja ehkä useamminkin jonnekin komeron nurkkaan.
Moni haluaisi antaa lahjan, joka jollain tavalla liittyy lahjansaajan harrastuksiin tai elämäntilanteeseen ja tuottaisi vieläpä iloisen yllätyksen, mutta mistäpä sellaisen keksisi.
Arvohuutokaupoista löytyisi useinkin oivallinen ratkaisu lahjapulmiin, mutta se vaatii oivallusta ja viitseliäisyyttä sekä lahjansaajan mieltymysten tuntemista. Yleensä pohdinta on myös aloitettava jo kuukausia ennen juhlatilaisuutta, jos huutokaupasta aikoo lahjan löytää.
Reuterswärdin veistos on kullattua ja mustapatinoitua pronssia, ja jalustana on kivilaatta. Kultainen kädenpudistus -veistos on signeerattu ja numeroitu 35/69. Veistoksen pituus on 66 cm ja korkeus 26 cm. Se on valettu Italiassa, mikä näkyy merkissä Fonderia M Italy (Fonderia Mariani). Myyntihinta hoitomaksuineen nousi yli 2 500 euroon, mikä on pieni hinta sovun rakentamisesta.
Myös lahjansaajan huumorintajun sieto on syytä tuntea, jotta vastaanottaja ei ilon asemesta mahdollisesti loukkaantuisi, jos siis lahja valitaan huumorimielellä.
Mielikuvitus liikkeelle – tutki huutokauppaluetteloiden
Esimerkiksi tekniikan parissa työskentelevälle insinöörille huutokaupoista löytyisi lahjaksi monenlaisia härveleitä, joiden alkuperäinen käyttötarkoituskin on ehkä jo hämärtynyt, terveydenhuoltoalalla työskentelevälle löytyy niin vanhoja lääkärinlaukkuja kuin myös instrumenttihirvityksiä ja apteekkipulloja.
Jos jälkikasvu toivoo itselleen joululahjaksi puhelinta, hämmästys olisi varmasti melkoinen, kun lahjapaketista putkahtaisi esille L M Ericssonin arvostettu puhelinmalli Taxen 1800–1900-lukujen taitteesta. Puhelimella on korkeutta 30 senttiä ja leveyttä 25 senttiä, ja se on tehty aikoinaan Tukholman puhelinlaitokselle. Bukowskisin tällaisen puhelimen huutokaupassa hinta nousi vähän yli 400 euroon – jolla jo saisi varsin hyvän kännykän.
Kirkon parissa työskentelevälle tai kirkossa kävijälle löytyy esimerkiksi 1600-luvun Raamattuja ja antiikkisia ehtoolliskalkkeja, urheilun ystävälle mitaleita, julisteita, olympiatavaraa ja niin edelleen.
Pankkiirille sekä himosäästäjälle/tosituhlarille vanhoja säästöpossuja ja vaikkapa muutaman kilon painoisia plooturahoja.
Oikeastaan mielikuvitus on vain rajana – samoin kuin huutokauppaluetteloiden selaamiseen käytettävissä oleva aika.
Mahdollisia kohteita voi lähteä rajaamaan ja etsimään ottamalla huomioon lahjan saajan harrastukset, työelämän saavutukset, koulutuksen, syntymävuoden, syntymäpaikan tms. Jollain niistä on varmasti yhtymäkohtia esineisiin, joita huutokaupoissa myydään jatkuvasti.
Voi löytyä esimerkiksi sarjakuva- tai muita lehtiä, kirjoja, äänilevyjä, leluja, vuosikertaviinejä tai vaikkapa hopeaesineitä, jotka on tehty lahjan saajan syntymävuonna. Niitä voivat olla myös vaikkapa vanha valokuva tai öljyvärimaalaus kotiseudulta tai aapinen ajalta, jolloin tämä aloitti koulunkäynnin.
Huutokauppaesitteessä kerrotaan, että yllä olevan kuvan hopeista tuoppia on hiukan vaikea sulkea, mutta tarkoittaakohan se pientä teknistä vikaa vai sitä, että juoma maistuu siinä niin hyvin, että ei malta edes sulkea kantta hetkeksi?
Lahjansaajan harrastuksiin liittyvät esineet olisivat hyviä lahjoja, mutta valitettavan usein juuri niistä tulee vikaostoksia, kun lahjanantaja ei itse tunne kunnolla po. harrastusta.
Esimerkiksi design-lasin kerääjä ei välttämättä suuresti ilahdu saamastaan signeeraamattomasta tusinalasista, filatelisti löytöpussillisesta Amerikan serkulta tulleita postimerkkileikelmiä tai numismaatikko pussukasta, jossa on kilon verran vanhoja kolikoita hiertymässä toisiaan vasten.
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.