Kun flunssa iskee, sängyn pohjalla voi vierähtää useita päiviä. Taudin aiheuttajana voi olla mikä tahansa noin 200 mahdollisesta flunssaviruksesta.
Miten flunssaa voi ehkäistä?
”Ainoa tutkimuksissa osoitettu tapa on käsihygienia. Myös sinkkivalmisteet voivat vähentää sairastumista. Näyttöä sinkin flunssaa ehkäisevistä vaikutuksista on enemmän lapsilta”, infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio sanoo.
Miten oireita kannattaa hoitaa?
”Sinkki voi vähentää flunssaoireiden kestoa päivällä tai parilla. Myös probiootit (esim. maitohappobakteerit) voivat lyhentää flunssaoireiden kestoa, mutta ne eivät estä sairastumista. Silloin pitää käyttää kapseleita tai tabletteja eikä terveysvaikutteisia elintarvikkeita, joissa bakteereita on liian vähän.
Nuhatipat auttavat nenän tukkoisuuteen, tulehduskipulääkkeet voivat lievittää päänsärkyä, mutta ne eivät vaikuta taudin kulkuun.”
Löytyykö luontaistuotteista apua flunssan taltuttamiseen?
”Luontaistuotteiden teho perustuu mielikuvamarkkinointiin. Asiantuntija ei voi suositella niitä. Liioin kotikonstien, kuten valkosipulin tai höyryhengityksen, tehosta ei ole tieteellistä näyttöä. Ne voivat helpottaa oireita hetkellisesti, mutta taudin paranemisen tai jälkitaudin estämisen kannalta niistä ei ole luultavasti hyötyä.”
Voiko flunssalääkkeistä olla haittaa?
”Viimeaikaiset tutkimukset ovat korostaneet probioottien haittoja, sillä ne häiritsevät ihmisen omaa bakteerikantaa. Ne ovat myös viikkoja käytettyinä melko kalliita. Hopeaveden käyttöön liittyy myrkytyksen riski, eikä se auta flunssaan. Myös muun muassa sinkistä voi saada myrkytysoireita.
Antibiooteista voi sanoa selkeästi, että niistä ei ole mitään hyötyä flunssan hoidossa, eivätkä ne estä jälkitauteja.”
Outi Airaksinen