veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Millainen reppu sinulle sopisi? Merkkirepun valmistaja huoltaa ja korjaa

Millainen reppu sinulle sopisi? Merkkirepun valmistaja huoltaa ja korjaa
23.8.2023

Koulureppu, treenikassi, retkirinkka vai työmatkakontti selkään tai pyörän tarakalle? Moni tärkeä kuljetusväline matkustaa kuluttajan harteilla. Uutta reppua ostaessa toimivuus ratkaisee. Jos löydät oikean helmen repuksi, yhteisestä taipaleesta voi tulla pitkä ja onnellinen. Sen mahdollistavat varaosat ja valmistajan korjausapu.  Lähde siis rohkeasti kokeilemaan ja nauti kantamuksestasi kevein askelin.

1. Kantojuhta vai taskuihme

Aloita repun metsästys miettimällä, mihin reppua käytät ja kuinka paljon tavaraa siihen pitää mahtua. Pieni päiväreppu imaisee 10 litraa, iso kantaa viisi kertaa enemmän. Arvioi tilan tarvetta pakkaamalla haluamasi tavarat vanhaan reppuusi ja tarkistamalla sen koko.

Jos aiot kuljettaa myös kannettavaa tietokonetta, sovita konetta paikoilleen ennen ostopäätöstä. Reppuvalmistajan ilmoittaman tuumakoon ohella myös läppärin paksuus vaikuttaa sopivuuteen.

Liikutko maastossa vai kaupungilla? Maastossa valttia on kestävyys, katujen varsilla joskus myös  näyttävyys. Tarvitsetko useita eri kokoisia taskuja, vai riittääkö yhtenäinen säilytystila? 

Vauhdikas menijä arvostaa kevyttä kangasta, joka ei paina askelta. Ronski eränkävijä valitsee kestävän kankaan ja vankat soljet. Esimerkiksi suomalaiset, sotilaallisen jyhkeät Savotta-reput ovat kuuluja kestävyydestään.

2. Säästä selkää

Oikein säädetty reppu on mukava selälle. Jos repussa on lantiovyö, kiristä se ensin vyötärön alle suoliluukyhmyjesi päälle. Näin paino siirtyy alas ja olkapäät kevenevät. Säädä sitten remmeillä reppu selkäsi pituiseksi. Olkaviilekkeet eivät saa niin lyhyet, että ne puristavat olkapäitä.

Lyhyitä matkoja kulkiessa pärjää myös ilman lantiovyötä. Koulurepussa se voi olla jopa liikaa.

Ennen ostopäätöstä kokeile reppua kuorman kanssa. Mitä lähempänä painopiste on kehoa, sitä enemmän reppu puskee sinua eteenpäin esimerkiksi alamäessä. Jos taas kuorma heiluu ulompana, se hieman jarruttaa. Eri asentoihin säädettävä reppu voi toimia monessa käytössä, esimerkiksi kävellessä ja pyöräillessä.

3. Suojaa sateelta

Repun kangas on tavallisesti keinokuitua tai puuvillaa. Usein kangas hylkii jonkin verran vettä. Lisäsuojaa saa sadesuojalla ja Fjällrävenillä myös vahaamalla. Ortliebin pyörälaukut ovat täysin vedenpitäviä.

Jos tiedät olevasi hiukan huolimaton tavaroiden käsittelijä, sinun kannattaa suosia yksinkertaisia, vahvasta kankaasta valmistettuja merkkejä – esimerkiksi Ortliebiä ja Fjällräveniä tai Savotan Jääkäri-reppuja. Ne kestävät raapaisuja ja kolhuja. Jos reikä kuitenkin tulee, se on helppo korjata.

4. Paljonko maksaisin?

Mainion päivärepun saat hankittua hiukan yli sadalla eurolla. Kalleimmillaan merkkireppu maksaa noin 250 euroa. Mitä kalliimpi reppu, sitä varmemmin saat rahallasi kestävyyttä, keveyttä ja moitteettomat kanto-ominaisuudet. Halpa reppu voi olla osittain hyvä, mutta jossakin ominaisuudessa on tingitty.

Innokas retkeilijä voi ostaa repun sisään vesipussin juomaletkuineen noin 40–50 eurolla.

Tunnettujen valmistajien repuilla on vähintään vuoden takuu. Lisäksi valmistajat huolehtivat repusta koko sen elinkaaren ajan. Varaosia ja korjauspalvelua voi tiedustella sekä myyjältä että suoraan valmistajalta. Asiakas maksaa postikulut ja ehkä muutaman kympin korjauksesta.

5. Ympäristö tykkää

Jo alle 140-senttiselle koululaiselle voi ostaa kestävän merkkirepun, sillä niistä on tarjolla myös lasten malleja. Yli 140-senttiselle nuorelle sopii suoraan aikuisten reppu, joka tietokonetaskuineen palvelee vaikkapa yliopisto-opinnoissakin. Pitkä käyttöikä tekee repusta ekologisen.

Lyhyiden koulumatkojen kestosuosikki on Fjällrävenin Kånken. Sen kankaaseen on myös helppo liimata tai ommella suosikkisatuhahmon kuva. Pidemmän koulumatkan repuksi sopii esimerkiksi enemmän topattu Fjällrävenin Räven. Sen materiaalista 35 prosenttia on kierrätettyä luomupuuvillaa. Esimerkiksi Haglöfsillä, Deuterilla, Haltilla ja Ospreyllä on kokonaan kierrätyskuiduista valmistettuja reppuja.

Vinkit repun ostajalle antoi Nuutti Luukkonen partiolippukunta Malmin Tuulenkävijöistä.

 Satu Alavalkama

Kuva: Patrik Lindström. Kuvassa koulureppuna suosittuja Fjällrävenin Kånken-reppuja Scandinavian Outdoorin myymälässä Helsingissä.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti