veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Miniatyyreistä huippuhintoja huutokaupoissa

Miniatyyreistä huippuhintoja huutokaupoissa
16.6.2016

Suomessa myydään miniatyyrimaalauksia harvoin, eikä niitä näe usein suomalaisissa kodeissa. Hagelstamin Classic-huutokaupassa oli tarjolla yli 10 maalausta. Monet nousivat melkoisestikin lähtöhinnoistaan, joskin hintojen vaihteluväli oli varsin suuri: 130 eurosta lähes 3 000 euroon.

Miniatyyrimaalauksia ei kovin usein näe suomalaiskodeissa, ja sellainen yksinään vaikkapa olohuoneen seinällä saattaa vaikuttaa jopa koomiselta. Niinpä niitä on usein ripustettu ryhminä. Monista pyöreistä ja soikeista miniatyyrimaalauksista on myös tehty kultasepän avustuksella medaljonki.

Tämä Hagelstamin huutokaupassa myyty upseeria esittävä miniatyyrimaalaus on erikoinen sikäli, että se on kaksipuolinen: toisella puolella henkilö on kuvattu nuorempana ja toisella puolella vanhempana. Maalauksen korkeus on 4,5 cm ja leveys 3 cm. Lähtöhinta oli 300 euroa, mutta siitä maksettiin lopulta huutomaksuineen noin 2 900 euroa.

Vaikka näitä maalauksia ei siis useinkaan näe, suomalainen Elias Brenner (1647–1717) oli tunnettu miniatyyrimaalari maan rajojen ulkopuolellakin. Hän mm. maalasi miniatyyrejä Ruotsissa kuningatar Kristiinan kutsumana.

Brennerin töitä on mm. Ateneumin taidemuseossa ja Sinebrychoffin kokoelmissa sekä Ruotsissa Nationalmuseumissa Tukholmassa.  Sinebrychoffin taidemuseossa miniatyyrimaalauksia on näytillä enemmänkin.

Hagelstamilla myydyt miniatyyrit olivat kooltaan yleensä 3–4 x 4–6 cm. Kookkain oli venäläistä kenraalia esittävä maalaus kooltaan 8,5x6,5 cm. Sen kehys oli kullattua pronssia. Huutomaksuineen kenraalin miniatyyri maksoi noin 2 900 euroa, ja ostos päätyi mitä todennäköisimmin Venäjälle.

Hagelstamin Classic-huutokaupan yksi voimakkaimmin nousseista kohteista oli hopeariisalla varustettu ikoni, jossa on leima "Isaak Fyodorovich Vershovsky”, Pietari 1872”. Ikonin korkeus on 31 cm ja leveys 23 cm. Pieniä koristeita puuttuu, mutta hinta nousi 2 500 euron lähtöhinnasta huutomaksuineen 18 000 euroon.

Schjerfbeckejä kaupan

Helene Schjerfbeckin sekatekniikkatyö ”Tyttö valkoisissa” on kooltaan 61x30 cm, ja se on vuodelta 1914. Useissa näyttelyissäkin esillä ollut teos tuli myyntiin Uppsala Auktionskammaren huutokauppaan ruotsalaisesta yksityiskodista, jonka omistuksessa se oli ollut jo toisessa sukupolvessa.

Alkukesästä myytiin ulkomailla vähintään viisi merkittävää Helene Schjerfbeckin maalausta, joista ainakin kaksi ostettiin Suomeen.

Helsinkiläinen Reitzin säätiö osti kokoelmiinsa Lontoon Sothebyn huutokaupasta teoksen Sitruunoita visakoivukulhossa (1934). Hinta oli noin 600 000 euroa.

Gösta Serlachiuksen taidesäätiö osti puolestaan Schjerfbeckin maalauksen Punainen pää II vuodelta 1915. Se myytiin Sothebyn huutokaupassa noin 1,3 miljoonalla eurolla. Teos on kuulunut aiemminkin suomalaiskokoelmaan.

Myös Ruotsalaisessa Uppsala Auktionskammaren huutokaupassa myytiin 14.6. Helene Schjerfbeckin maalaus Tyttö valkoisissa.

Teos on ollut aiemmin mm. säveltäjäprofessori Erkki Melartinin sekä suomalaisruotsalaisen taidemesenaatin ja -kauppiaan Gösta Stenmanin kokoelmissa. Myyntihinta nousi arvioidusta yli kaksinkertaiseksi eli huutomaksuineen noin 260 000 euroon.

Mannerheimin kirja ja kirje

Bibliofiileille huomioitavaksi mainittakoon Stockholms Auktionsverkin kirja- ja käsikirjoitushuutokauppa 21.6. Siellä on myynnissä mm. Carl-Gustav Mannerheimin kahden kirjan sarja Aasian halki lännestä itään 1906–1908. Kirjat on painettu Helsingissä välirauhavuonna 1940.

Kirjat on omistettu ”kirjailijan tervehdyksenä ystävälle Gösta Nobelille” 25.4.–41. Gösta Nobel työskenteli Venäjän öljyalueella Bakussa 1914–1917 yleten isänsä sinne perustaman öljy-yhtiön toimitusjohtajaksi. Gösta joutui pakenemaan perheineen Venäjältä 1918 vallankumouksen seurauksena. Kirjasarjan lähtöhinta on 1 300–1 600 euroa.

Huutokaupassa on pari muutakin Mannerheimiin liittyvää kohdetta. Varsin mielenkiintoinen on hänen kirjeensä serkulleen  Erland Nordenskiöldille, joka oli sekä museomies että tutkimusmatkailija. Kirje on päivätty Tukholmassa 19. lokakuuta 1918, ja siinä hän mm. käsittelee Ruotsissakin kohua herättänyttä kuolemantuomiota, jonka valkoinen Suomi oli antanut eräälle rautatieläiselle – punakaartilaiselle. Hän esittelee kirjeessä myös näkemyksiään Suomen hallituksesta ja sen suhteesta Saksaan.

Kirjeen lähtöhinta on 1 000–1 300 euroa.

Yliopiston kirjoja kaupan

Kiinnostavia kirjoja löytyy toki lähempääkin. Helanderin kesäkuun huutokauppa pidetään viikonloppuna 18.–19.6., ja siellähän myydään mm. vanhoja kirjoja Helsingin yliopiston kokoelmista.

Huutokauppahuone Aleksin seuraava huutokauppa on Lempäälässä 30.6., ja siellä on luvassa mm. monta Olli Joen taulua ja Oiva Toikan Yötiira-lasilintuja peräti 28 kpl.

Helanderin huutokaupassa 18.–19.6. on tarjolla harvoin huutokaupoissa nähty iso Arabian keramiikkaveistos 1800–1900-lukujen vaihteesta. Se on majolikaa ja muistuttaa kantoa. Kokonsa puolesta se on tehty ehkä istuinpalliksi tai todennäköisimmin kukkapylvääksi. Helanderin huutokauppojen tapaan lähtöhintaa ei ole merkitty luetteloon.

 

Englantilainen autohuutokauppoihin erikoistunut yhtiö Silverstone Auctions järjesti yhteistyössä Lauritz.comin kanssa Tanskassa Aarhusissa pohjoismaiden suurimman autoklassikoiden huutokaupan toukokuun lopulla. Siellä oli myynnissä satakunta keräilyautoa, joiden joukossa oli mm. tämä hellyttävä kaksisylinterinen avoauto vuodelta 1962 - Autobianchi Bianchina Cabriolet, joka on tehty Fiat 500:n pohjalta. Auto tunnetaan mm. tarkastaja Clouseaun (Peter Sellers) kulkupelinä elokuvassa Vaaleanpunainen Pantteri. Auton lähtöhinta oli 13 000 – 15 000 euroa, mutta ostajaa ei tuolla hinnalla löytynyt.

Häkkisen likaiset haalarit

Suomalaisjulkkiksiin liittyvillä esineillä ei yleensä ole ollut järin suurta keräilyarvoa, mutta poikkeuksiakin on: Huutokaupat.comin nettihuutokaupassa oli toukokuun lopulla myynnissä Mika Häkkisen ensimmäisen osakilpailuvoiton (Jerez 1997) ajohaalarit. Lähtöhinta oli 1 700 euroa, mutta vasarahinta nousi lopulta peräti 6 000 euroon. Huutokauppailmoitukselle riitti katselijoitakin pienehkön kaupungin verran, heitä oli 4 500.

Yhtenä myyntivalttina mainostettiin sitä, että haalari on pesemätön ja tiettävästi vielä alkuperäiset voittosamppanjatkin löytyvät haalareista.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti