Mitkä kengät laitan tänään jalkaan? Hakisinko opiskelupaikkaa? Onko nyt oikea aika vaihtaa asuntoa? Uskallanko tehdä sijoituspäätöksen? Kuinka paljon haluan säästää eläkepäivien varalle?
Jokainen meistä tekee päivittäin päätöksiä. Osa niistä on helppoja, osa vaikeita. Psykologi ja kirjailija Satu Pihlaja neuvoo, miten voit opetella tekemään onnistuneita ja itsesi näköisiä valintoja.
1. Liikaa vaihtoehtoja?
Teemme tuhansia valintoja joka päivä. Kiire ja väsymys estävät meitä keskittymästä niihin kunnolla. Jos et voi hyvin, ota aikalisä. Tee päätöksiä silloin, kun tunnet olosi rauhalliseksi ja energiseksi. Tai jätä koko valinta tekemättä, jos se ei ole välttämätön.
Tutkijat ovat havainneet, että ihminen pystyy valitsemaan hyvin vain 3–5 vaihtoehdosta. Liika valinnanvara sokaisee. Monta huonoa valintaa ei vastaa yhtä hyvää.
Toisten mielipiteet ja yhteiskunnan normit ovat vahvoja. Mieti kuka vaikuttaa sinun päätöksiisi. Ovatko taustalla puoliso, lapset, ystävät, asiakkaat, media tai lapsuuden kasvuympäristö? Haluatko niin olevan?
2. Aivojen urakka
Kaikkia päätöksiä emme ehdi tai jaksa tehdä tietoisesti. Jotta energiaa riittäisi, aivot suosivat nopeita ja helppoja ratkaisuja. Harjoitus: laita aivot töihin. Valitse vaikeampi vaihtoehto, joka ei tarjoa välitöntä mielihyvää. Oletetaan, että arvoihisi kuuluisi siisti koti. Nyt pyykit pitäisi viikata kaappiin. Haluaisit mieluummin katsella sohvalla lempiohjelmaasi. Valitse silti pyykit. Palkitse itsesi viikkaamalla pyykit ruudun äärellä.
Käytä hyväksesi myös aivojesi luovuutta. Aivot säilövät kokemuksia ja puntaroivat niiden pohjalta tulevia ratkaisuja. Valitsetko hyvät vai huonot muistot? Jos mietit valinnan paikassa virheitä ja uhkia, et tartu edes elämäsi tilaisuuteen. Ajattele pikemminkin, mistä jo olet suoriutunut ja mitä kaikkea voit saavuttaa onnistuessasi!
3. Listaa tavoitteesi
Itsetuntemus ohjaa parempiin valintoihin. Mitkä ovat sinun unelmasi, arvosi ja tavoitteesi? Jos toinen henkilö näyttää saavuttaneen jo omansa, älä kadehdi vaan mieti, mitä voisit oppia häneltä.
Tämän jutun asiantuntija asetti tavoitteen, että perjantai olisi vapaapäivä työstä. Tavoitteen takana oli arvo omasta hyvinvoinnista. Sopivia valintoja tekemällä ja töitä järjestämällä tavoite on toteutunut jo monta kertaa.
4. Harjoittelulla mestariksi
Intuitio on taitoa kuunnella omaa itseään. Tunteet sumentavat intuitiota. Säästä rakkaus, ahdistus ja muut tunteet toisaalle.
Harjoittele: kirjoita paperille jokin ikävä asia, jonka olet yrittänyt pakottaa itsesi tekemään. Kirjoita sitten vaihtoehto, joka vie enemmän haluamaasi suuntaan. Huomaat, että valintatilanteessa ikäväkin asia on helpompi hyväksyä kuin pakon alla.
Kokeile myös sallimisharjoitusta. Valitse jokin kiinnostava tekeminen, joka lisää hyvinvointiasi, mutta on vaikea sallia itselle. Suunnittele, miten voisit toteuttaa sen arjessasi. Kiitä itseäsi onnistumisesta.
Esimerkki: tämän jutun asiantuntija salli itselleen kävelyn ulkona lounastauolla. Hän rytmitti työpäivän niin, että loput työt hoituivat myöhemmin illalla.
5. Päätä taloudesta
Kun päätetään omista euroista, tappioiden välttely on tyypillistä. Sijoitusten riskit huolettavat. Tuntuuko silti pikkurahalla lottoaminen tai arpojen ostaminen turvalliselta?
Pienistä tappioista kasvaa vuosien varrella iso virta. Mahdollisuus lottovoittoon on pieni ja todennäköisyys tappioon on suuri. Mitä jos olisitkin sijoittanut pieniä summia säännöllisesti ja saanut korkoa korolle saman ajan?
Rakenna rutiineja, joiden avulla järkevästä rahankäytöstä tulee tapa. Ole kärsivällinen: uuden tavan oppiminen kestää keskimäärin 66 päivää. Harjoittele pienillä valinnoilla. Käytätkö rahaa jatkuvasti, vaikkapa uusiin vaatteisin tai take away -kahveihin? Voisitko vaihtaa shoppailun johonkin muuhun mukavaan?
- Lue myös: Valinnan paikka. Satu Pihlaja, Atena 2021. 239 sivua
Satu Alavalkama