Sähköautoilijoiden avuksi on tehty paljon erilaisia sähköisiä tietokantoja. Erityisesti latauspistekartoista on hyötyä, koska lataamista varten ei ole rakennettu yhtä kattavaa verkostoa kuin polttoaineen jakeluun. Tarjolla on monia eri tyyppisiä latauspaikkoja, ja sähköautoilijan kannattaa miettiä etukäteen, missä pysähtyy ”tankkaamaan”.
Joissakin kauppakeskuksissa on voinut ladata ilmaiseksikin, mutta sen varaan ei kannata kokonaan heittäytyä, koska latauspisteet ovat melko hitaita ja saattavat muuttua maksullisiksi vähitellen. Hybridiautoilijoille ne sopivat kuitenkin hyvin, koska hybridejä pitää ladata usein, ja kauppareissun ohessa se hoituu kätevästi.
Metripolian autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho pitää ylivoimaisesti ajantasaisimpana ja kattavimpana vapaaehtoisvoimin ylläpidettyä latauskartta.fi -palvelua. Siitä löytyy eri lataustavoille soveltuvia latauspisteitä.
”Suomessa laajimmat latauspisteverkostot ovat Fortumilla ja Virralla, mutta kotimaassa pärjää, jos käyttää latauskartta.fi -palvelua”, hän toteaa.
Lisäksi on muita hyviä palveluita, kuten maailmanlaajuiset latauspistekartastot Plugshare ja Chargemap, jotka saa myös mobiilisovelluksina. Linja-aho kertoo käyttäneensä molempia kesälomallaan Ruotsissa.
Myös sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari on käyttänyt Plugshare-mobiilisovellusta. Sen avulla voi esimerkiksi etukäteen tarkastaa, onko latausasemalla ruuhkaa.
”Plugshare-sovelluksesta löytyy monien eri tarjoajien latauspisteet, tai voi hakea esimerkiksi vain pikalatausasemia tai latauspistoketyypeittäin. Samalla näkee, ovatko ne varattuja vai vapaana, ja mikä on hinnoittelu.”
Teslan kuljettaja voi pärjätä ilman näitä palveluitakin, koska auton oma navigaattori näyttää Teslan Supercharger -pisteiden reaaliaikaiset käyttötiedot.
Kaisa Salminen