veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Mitä edellyttää aseluvan saaminen?

Mitä edellyttää aseluvan saaminen?
28.11.2024

Suomessa on noin 460 000 aseluvan haltijaa ja hieman alle 1,5 miljoonaa luvallista asetta. Poliisi voi myöntää oman aseluvan 18 vuotta täyttäneille. Miten aselupaa haetaan, ylikomisario Jyrki Kasanen Itä-Suomen poliisilaitokselta?

”Ensin täytyy määritellä, mihin tarkoitukseen lupaa haetaan. Jos lupaa hakee metsästystä varten, henkilön pitää olla suorittanut metsästystutkinto ja riistanhoitomaksu pitää olla lunastettuna, eli hakijalla pitää olla voimassa oleva metsästyskortti.

Jos aselupaa hakee jotain ampumalajia varten, hakijan tulee pystyä osoittamaan, että harrastaa jotain hyväksyttyä lajia.”

Miten harrastus voidaan osoittaa?

”Jos lupaa haetaan metsästystä varten, hakijan pitää kertoa, missä aikoo metsästää, kuuluuko metsästysseuraan tai onko hänellä omia maa-alueita, joissa hän pystyy laillisesti metsästämään.

Ampumaurheiluharrastuksesta täytyy pitää ampumapäiväkirjaa.

Esimerkiksi reserviläisammuntaharrastuksen perusteella voi hakea lupaa niin käsiaseelle kuin kiväärillekin. Lähtökohta on, että henkilö kuuluu silloin johonkin reserviläisjärjestöön.”

Tarvitseeko hakiessa määritellä, millaisen aseen aikoo hankkia?

”Hakemuksessa pitää ilmoittaa haettava asetyyppi, onko se haulikko vai kivääri vai yhdistelmäase, sekä aseen kaliiberi ja toimintatapa, onko kyse kertalaukaustoimisesta aseesta vaiko lippaallisesta aseesta tai puoliautomaattiaseesta.”

Onko käsiaseille jotain erityisiä ehtoja?

”Käsiaseelle voi saada luvan vain, jos on harrastanut vähintään kahden vuoden ajan valvotusti käsiaseella – eli joko jonkin seuran omistamalla aseella tai toisen henkilön aseella ja valvonnassa.

Ampuma-asekouluttajat pystyvät todentamaan harrastuksen aktiivisuuden ja antamaan siitä todistuksen.

Lisäksi ensimmäinen käsiaselupa myönnetään enintään viiden vuoden määräajaksi.”

Miten pitkäksi ajaksi aseluvan voi yleensä saada?

”Pääsääntö on, että aselupa myönnetään toistaiseksi voimassa olevana. Aselupa voidaan myöntää myös määräajaksi, mutta silloin siihen on jokin erityisen peruste.

Miten kauan aselupa on voimassa?

”Toistaiseksi voimassa oleva aselupa on voimassa niin kauan kuin henkilö pitää asetta hallussaan, ellei lupaa peruuteta.

Jos ase myydään, lupa lakkaa olemasta voimassa.

Aselupa voi olla voimassa vaikka siihen asti, kun henkilö täyttää 90 vuotta, jos tämä toimii huolellisesti eikä töppäile. Lupa voidaan perua, jos luvanhaltijan terveydentila heikkenee.

Lääkäreillä on velvollisuus ilmoittaa Poliisihallitukselle henkilön terveydentilan pysyvästä muuttumisesta, jos hänellä on aselupa. Pyrimme seuraamaan asiaa.

Olemme muun muassa lähettäneet hoivakoteihin kirjeitä, jos siellä on hoidettavana asukkaita, joilla on voimassa olevia aselupia, sillä aseet pitäisi säilyttää siellä, missä henkilö vakituisesti asuu.”

Voiko alaikäinen saada aseluvan?

”15-vuotias voi saada rinnakkaisluvan. Jos isällä tai äidillä on ase metsästystä varten, juniori voi alkaa harrastaa metsästystä ja hänelle voidaan myöntää rinnakkaislupa. Silloin nuori pääsee metsästämään itsenäisesti, eikä huoltajan tarvitse olla paikalla. Oman aseluvan hän voi saada kuitenkin vasta täysi-ikäisenä. Käsiaseille vähimmäisikä on 20 vuotta.”

Kuinka monta aselupaa ihmisellä voi olla?

”Yhdellä ihmisellä voi olla monta aselupaa. Mutta jos ihmisellä on jo esimerkiksi neljä haulikkoa, ja hän hakee lupaa viidennelle haulikolle, silloin kysymme, miksi hän tarvitsee viidettä ja ovatko entiset aseet aktiivikäytössä.

Aktiivisella metsästäjällä ja harrastajalla voi olla vaikka 15 tai 20 asetta. Hyväksytyillä asekeräilijöillä voi olla säilytettävänä toistasataakin asetta.”

Mitä aseluvan hakijan tulisi tietää aseen säilyttämisestä?

”Asetta on säilytettävä lukittavassa tilassa, asekaapissa tai vastaavassa. Jos aseita on kuusi tai enemmän tai yksikin aseista on erityisen vaarallinen, silloin luvanhaltijalla pitää olla turvakaappi, joka on järeämpää tekoa. Kaappi pitää ankkuroida lattiaan tai seinään kiinni niin, ettei sitä voi esimerkiksi nokkakärryillä viedä.

Asetta pitää säilyttää siellä, missä vakituisesti asutaan. Kesämökeille ei voi jättää talven ajaksi aseita säilytettäväksi.

Asekaappi ei voi sijaita esimerkiksi kerrostalon häkkivarastotiloissa, vaan huoneistossa, jossa vakituisesti asutaan.”

Miten aselupaa voi käytännössä hakea?

”Nykyisin aselupahakemuksen voi laittaa vireille sähköisen asioinnin kautta vaikka kotisohvalta käsin. Aiemmin jokaisen luvanhakijan piti henkilökohtaisesti tulla jättämään hakemus poliisilaitokselle.

Jos hakemuksessa on puutteita, otamme hakijaan yhteyttä. Toki hakemukseen pitää laittaa huolellisesti kaikki mahdolliset liitteet mukaan. Jos hakemuksessa on puutteita, se hidastaa lupakäsittelyä.”

Haastatellaanko hakijoita?

”Kaikki ensimmäistä aselupaansa hakevat haastatellaan aina. Jos henkilö hakee myöhemmin aselupaa, hänet haastatellaan yleensä silloin, jos hän hakee käsiaselupaa tai tulivoimaista kiväärikaliiperista asetta.

Jos viimeiseen kymmeneen vuoteen poliisi ei ole tavannut henkilöä, hänet kutsutaan haastatteluun. Haluamme tavata, jotta tiedämme, missä mennään, mikä on ihmisen elämäntilanne ja onko terveys kunnossa.”

Paljonko aselupa maksaa?

”Aselupa maksaa 113 euroa. Jos henkilö jättää useammalle aseelle hakemuksen samalla kertaa, muista hakemuksista peritään alennettu maksu (52 euroa)

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti