Antibioottikuureihin liittyy ongelmia, eikä niitä siksi pitäisi napsia vain varmuuden vuoksi. Mitä asialle voi tehdä ja voiko antibioottien haittoja jotenkin koettaa ehkäistä? Haastateltavana johtava asiantuntija Jari Jalava THL:stä.
”Merkittävin ongelma on se, että aina, kun käytetään mikrobilääkkeitä, niin aina valikoituu mikrobikantoja, jotka pystyvät vastustamaan lääkettä. Tämän valintapaineen seurauksena syntyy resistenssiä, eli mikrobeista tulee vastustuskykyisiä antibiooteille. Resistenssi on jo vienyt hyödyllisiä lääkkeitä maailmasta pois.”
Mitä asialle voi tehdä?
”Asiaa auttaisi, jos mikrobilääkkeitä käytettäisiin vain silloin, kun niistä on todella hyötyä infektioiden hoidossa. Myös mikrobilääkekuurien pituudet pitäisi optimoida tarkkaan.
Jos infektioita ei ole, silloin ei tarvita lääkkeitä. Infektioita voidaan torjua myös ennakkoon rokotteilla ja hyvällä hygienialla.”
Milloin antibioottikuuri on turha?
”Hengitystieinfektiot ovat usein virusten aiheuttamia, eli niihin ei ole lääkkeitä. Toinen alue on turistiripuli. Useimmiten sen hoito ei vaadi mikrobilääkkeitä. Mikrobilääkkeitä käytetään hyvin paljon turhaan myös eläintuotannossa kasvun edistämiseen – lähinnä Euroopan ulkopuolella.”
Onko ihmisille haittaa syödä lihaa, jonka tuotannossa on käytetty antibiootteja?
”Lihassa ei todennäköisesti ole enää mikrobilääkkeitä, mutta eläimet ovat kolonisoituneet resistenteille bakteereille eli bakteerit ovat pesiytyneet niiden iholle tai suolistoon.
Ravintolassa ulkomaisen lihan syönti on turvallista, koska tuotteet on usein kypsennetty, mutta valmistuksessa hygienian merkitys korostuu.”
Pitäisikö antibioottikuurin syömistä koettaa välttää?
”Jos lääkäri määrää antibioottikuurin, se pitää syödä lääkärin ohjeiden mukaisesti. Lääkkeet pyritään määräämään aina tarpeeseen, ei turhaan.”
Mitä muuta haittaa antibiooteista on?
”Antibiootit tuhoavat suolistossa olevaa mikrobistoa. Mitä laajakirjoisempi antibiootti, sitä laajempaan joukkoon mikrobeja se vaikuttaa. Antibioottikuurista voi seurata esimerkiksi antibioottiripuli, joka pahimmillaan voi olla hyvin vakava tauti.
Mikrobiston muutosten on ajateltu vaikuttavan osaltaan myös esimerkiksi atooppisen ihottuman, allergian tai astman syntyyn, mutta näitä hypoteeseja ei ole pystytty tutkimuksilla vielä vahvistamaan.
Mikrobistolla on merkitystä myös sille, miten ihminen pystyy hyödyntämään ravintoaineita, joten antibiootit voivat vaikuttaa lihomiseen tai laihtumiseen.”
Miten kauan antibioottikuurin jälkeen mikrobisto on sekaisin?
”Siinä puhutaan viikoista vuosiin. Jos resistentti bakteeri pystyy pesiytymään suolistoon, se voi olla siellä useamman vuoden. Tämä on yksilöllistä.”
Voiko maitohappobakteerilla ehkäistä antibioottien haittoja?
”Siitä ei ole selkeää tieteellistä näyttöä. Todennäköisesti maitohappobakteereista ei ole haittaakaan, jos ne on hyväksytty myyntiin. Näyttö niiden merkityksestä antibioottien haittavaikutusten torjuntaa on kuitenkin heikkoa.”
Jos antibioottiresistenssi vie antibiooteilta tehon, mitä vaihtoehtoja on niiden tilalle?
”Jo nyt on olemassa mikrobikantoja, joita vastaan ei ole tehokkaita lääkkeitä. Maailmalla ihmisiä kärsii siitä, että ei ole mikrobilääkkeitä. WHO:n mukaan 4,5 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain siiten, ettei saatavilla ole mikrobilääkeitä.
Suomessa pääpaino on infektioiden torjunnassa. Maailmalla kehitetään toki koko ajan uusia lääkkeitä, mutta yksi uusi lääke maksaa ehkä miljardi dollaria ja sen kehittäminen kestää kymmenen vuotta. Siltikin se ratkaisee vain jonkin pienen osan ongelmasta.”
Outi Airaksinen