Vuonna 2020 kirjastoista tehtiin Suomessa 70,4 miljoonaa lainaa, joista kirjoja oli 28,2 miljoonaa nidettä. Vaikka kirjojen lainaaminen on Suomessa vähentynyt, kirjastoista saa lainaan nykyisin paljon muutakin.
Mitä kaikkea kirjastoista voi lainata, viestinnän suunnittelija Päivi Litmanen-Petsala Helsingin kaupunginkirjastosta?
”Verkosta hakemisto.kirjastot.fi/services-sivustolta voi hakea, mitä kaikkia laitteita ja palveluja on saatavilla eri kirjastoista. Lainata voi esimerkiksi rollaattorin, askelmittarin, kuormapyörän, 3D-jyrsimen, kaukoputken, lumikengät, radonmittarin, vinyylitulostimen, sukset, nokkakärryt tai vaikka paperisilppurin. Palvelujakin on saatavana: esimerkiksi asianajajapäivystys tai digitalkkarin palvelut.”
Voiko esineitä varata? Kauanko niitä voi pitää lainassa?
”Usein esineisiin ei oteta varauksia, vaan niitä voi lainata, jos ne ovat vapaana. Esineissä on usein viikon tai vain päivän laina-aika. Laina-aika riippuu tavarasta ja kunnasta.”
Mitkä ovat suosituimpia lainattavia esineitä?
”Ukulele on kova juttu. Myös esimerkiksi kuulokkeet ja jatkojohdot ovat suosittuja. Joissain kirjastoissa toimii myös taidelainaamo. Lisäksi esimerkiksi Turussa voi lainata TPS:n kausikortin tai Turun kaupunginteatterin kausikortin. Myös Oulussa voi lainata Kärppien kausikortin.”
Millaisia esineitä kirjasto hankkii lainattavaksi?
”Tavaran pitäisi olla sellaista, joka ei mene helposti rikki, jota on turvallista käyttää ja jota ei tarvitse välillä huoltaa. Meille voi tehdä ehdotuksia. Esimerkiksi paikallinen lintuyhdistys voi ehdottaa kiikareiden hankkimista ja urheiluseurat voivat ehdottaa kausikortin hankkimista. Kirjasto on paikka, josta saa kirjoja, esineitä ja apua.”
Millaista apua kirjastosta saa?
”Voit kysyä mitä tahansa Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa, jossa saa kolmen päivän aikana vastauksen sähköpostiinsa. Meillä on siellä parisensataa vastaajaa ja jo nyt olemme vastanneet noin 40 000 kysymykseen. Palvelu löytyy osoitteesta kirjastot.fi.”
Miten kirjastotoiminta on muuttunut viime vuosina?
"Kirjastojen määrä on vähentynyt, mutta aukiolotunnit eivät ole välttämättä vähentyneet kovinkaan paljon. Kirjastoissa on lisääntynyt normaalin aukioloajan lisäksi omatoimiaukioloaika, jolloin kirjastokortilla pääsee sisään ja pystyy lainaamaan materiaalia.
Kirjastojen välinen yhteistyö on myös lisääntynyt. Nykyisin jokaisen kunnan ei enää tarvitse hillota kaikkia kirjoja hyllyissään, sillä minkä tahansa teoksen saa lainaan tilaamalla esimerkiksi varastokirjaston aineiston lähikirjastoon."
Outi Airaksinen