veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Mitä kotipuutarhurin kannattaa kylvää ikkunalaudalle?

Mitä kotipuutarhurin kannattaa kylvää ikkunalaudalle?
26.3.2024

Kevät on oivaa aikaa istuttaa taimia, jotka sitten myöhemmin voi siirtää kasvamaan parvekkeelle, pihalle tai vaikka kasvihuoneeseen. Omnian puutarha-alan opettaja Harald Jansson vastaa 12:een taimien kasvatukseen liittyvään kysymykseen. 

TT3_kysymyspalsta_harald_Jansson.jpg1. Mitä kasveja nyt kannattaa istuttaa?

”Eri kasveilla on erilaisia itämisaikoja ja kasvatusaikoja. Kannattaa tarkistaa siemenpussin kyljestä, milloin on kylvöaika. 

Joissain siemenpusseissa on maininta, että ne kylvetään suoraan kasvupaikalle. Esimerkiksi tomaatit ja kurkut on hyvä esikasvattaa sisällä, ennen niiden siirtämistä ulos. Vasta noin parikymmentäsenttinen tomaatin taimi kannattaa viedä paikoilleen.

Siemenpussissa olevia ohjeita on hyvä noudattaa.”

2. Mitä pitää ottaa huomioon esikasvatuksessa?

”Tärkeintä on pohtia, onko esikasvatukseen riittävästi tilaa. Se lähtee nimittäin helposti lapasesta. Kun ensin kylvää ja sitten taimia pitäisi ruveta koulimaan, tarvitaan lisää ruukkuja, eivätkä kaikki ehkä mahdukaan ikkunan ääreen.

Jos taimet eivät saa riittävästi valoa, ne venyvät turhaan pituutta ja niistä tulee ohuita rimpuloita, eikä niistä silloin tule hyviä taimia.”

3. Mitä muuta taimet tarvitsevat kuin valoa?

”Tärkeää on myös kastelu ja lannoitus. Kun siemenen kylvää, on syytä käyttää kylvömultaa. Se ei sisällä paljon lannoitteita.

Vasta, kun sirkkalehtien jälkeen on tullut ensimmäiset varsinaiset lehdet, taimelle voi antaa lannoitetta. Liian aikainen lannoitus saattaa johtaa siihen, että juuret vioittuvat.”  

4. Tarvitseeko taimia pitää eteläikkunalla?

”Se riippuu siitä, millaisia keinovaloja on käytössä. Joskus paahteisella eteläikkunalla ja varsinkin turveruukuissa taimet kuivuvat herkemmin.

Kasveille voi hankkia erillisiä led-kasvivaloja, joita saa melko edullisesti kotikäyttöön. Silloin taimia voi periaatteessa kasvattaa ympäri vuoden, joskin tietyt kasvit vaativat myös ilmankosteutta, mikä on vaikeampi toteuttaa sisätiloissa.

Lisävalolla voi harrastaa myös kerrosviljelyä ja pitää taimia hyllyssä, jolloin niille saa lisää tilaa.”

5. Mihin taimet pitäisi istuttaa?

”Turveruukut ja paperiset/pahviset kierrätysmateriaalit ovat hyviä, niissä juuristo kasvaa ruukun läpi, eikä taimia tarvitse erikseen ottaa niistä pois, kun taimet istuttaa.

Periaatteessa taimet voi kuitenkin kylvää mihin vain, vaikka jugurttipurkkeihin tai maitotölkkeihin, sanomalehteen tai vessapaperirulliin. Jos purkki ei läpäise kosteutta, on hyvä tehdä purkin pohjaan reikiä, jotta vesi ei jää pohjalle seisomaan. Muuten taimen juuret voivat vioittua.

Varsinkin itämisvaiheessa on tärkeä pitää mullan pinta kosteana. Yleensä reikiä on hyvä olla myös kannessa. Muuten mullan pinta saattaa homehtua.”

6. Onko kouliminen välttämätöntä?

”Se riippuu lajikkeista ja siemenkoosta ja siitä, miten tarkkaan pystyt kylvämään. Mitä isompi siemen, sitä helpompi ne on erotella ja istuttaa aina vain yhden per purkki. Jotkut siemenet ovat sellaisia, että väkisinkin niitä tulee laitettua hyppysellinen eli vaikka 15 siementä.

Kun taimet lähtevät kasvamaan, ne pitäisi siirtää erilleen isompiin purkkeihin. Siinä vaiheessa pitää varoa, ettei juuristo vaurioidu, eikä kaikkia taimia kuulukaan pelastaa.

Jollei taimia kouli riittävän ajoissa, ne alkavat kilpailla keskenään, mikä hidastaa kasvua.”

7. Tarvitaanko kylvöastiaan kansi?

”Jos kylvät vaikka isompaan kylvölaatikkoon, sen päälle voi vetää elmukelmua, että kosteus pysyy paremmin. Mutta silloin on tärkeä seurata mullan pintaa, ettei multa lähde homehtumaan. Jos vettä on holahtanut liikaa kylvöksen päälle, kosteuden pitäisi antaa haihtua pois raottamalla kelmua.

Yleisesti hyvä tapa lisätä kosteutta taimille on sumutinpullo. Kastelukannulla kastellessa siemen nousee usein pinnalle.”

8. Mitkä olisivat helppoja kasveja aloittelevalle viherpeukalolle?

”Parvekekasveina hyvä vaihtoehto ovat vaikkapa chilit. Myös tomaatit itävät yleensä hyvin. Retiisi on todella helppo, sitä voi istuttaa esimerkiksi parvekelaatikkoon suorakylvönä.

Hyviä aloittelijan kasveja ovat myös esimerkiksi persilja ja salaatti. Myös erilaiset palkokasvit ovat hyviä, kuten pavut ja herneet. Myös kesäkurpitsa on helppo mutta vaatii tilaa.

Lisäksi voi kylvää kukkia. Kehäkukka ja ruiskaunokki ovat vanhoja klassikkoja.”

9. Mitkä ovat yleisimmät virheet, joita taimien kasvatuksessa voi tehdä?

”Suurimmat virheet on kylvää liian aikaisin tai liian myöhään, jättää koulimatta tai koulia liian aikaisin, kastella liikaa tai antaa kuivahtaa tai valon puute.

Myös se pitää muistaa, ettei mikään elävä organismi elä ilman ruokaa. Taimet tarvitsevat ravinnetta. Puutarhamullassa on ravinteita, mutta kotipuutarhuri voi käyttää myös peruskastelulannoitetta kasteluveden mukana.

Ravinnepuolella on hyvä myös miettiä, mitä haluat kasvattaa. Jos haluat kukkia, tarvitaan fosforia ja kaliumia. Jos kasvatat pinaattia ja vihreitä lehtiä, silloin tarvitaan typpeä.”

10. Tarvitseeko kasvit pölyttää?

”Kyllä. Yleensä on riittävästi pölyttäjiä, mutta jos kasvattaa esimerkiksi tomaatteja kaupungissa parvekkeella, voi varmuudeksi ottaa ihan hennosti kiinni kasvin varresta ja ravistella. Ei siitä ole haittaakaan.”

11. Voiko siemeninä käyttää kaupasta ostetun tomaatin siemeniä?

”Siemenpussit on varmin tapa, sillä kaupasta ostetuissa tomaateissa ja muissa hedelmissä siemenet ovat mitä luultavimmin risteytyksiä. Ne eivät ole välttämättä samaa lajia, mitä alkuperäinen tomaatti on ollut ja silloin maku ja koko voivat olla mitä sattuu. Mutta mikään ei estä kokeilemasta.

Myös itävyys voi olla kysymysmerkki, siemenpusseissa siementen itävyysprosentti on testattu. Tosin pitää muistaa, että siemenpusseissa on parasta ennen päivämäärä, siemenet eivät välttämättä lähde itämään, jos ne ovat ylivuotisia.

Viikon kahden sisällä kylvämisestä pitäisi selvitä, lähteekö siemen itämään.”

12. Miksi kannattaa laittaa siemeniä itämään?

”Taloudellisesti ja työmäärään nähden siinä ei ole varmaan minkäänlaista järkeä. Mutta se antaa aika paljon ja opettaa ihmiselle kärsivällisyyttä. Myös epäonnistuminen opettaa, ettei kaikkea välttämättä pystyäkään kontrolloimaan.

Kasvattamisessa on monta henkisesti opettavaa juttua, vaikka taloudellisesti sillä ei hirveästi säästä. Tosin itse tuotettu tomaatti on myös aivan erimakuinen kuin kaupasta ostettu tomaatti. Kaupassa myytävät tomaatit eivät yleensä ole riittävän kypsiä sinä vaiheessa, kun ne poimitaan. Myös hedelmän koostumus on erilainen.

Ammattiviljelylajikkeet eivät ole niin pehmeitä, koska niiden pitää kestää käsittelyä ja kuljetusta huomattavasti paremmin kuin kotiviljelyssä.

Kotipuutarhureille on saatavilla esimerkiksi juurespuolella laaja skaala sellaista, mitä normikaupassa ei ole tarjolla. Viljely on palkitsevaa ja siitä tulee hyvä olo. Se, että ruoka on itse tuotettua, antaa aika paljon.”

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti