Yleensä marraskuussa on sadonkorjuu useimmilla Euroopan viinialueilla saatu juuri päätökseen. Monissa kylissä juhlitaan satovuoden päättymistä maistellen uuden sadon viiniä.
Ihan kaikkien köynnösten satoa ei vielä ole korjattu: tietyillä Saksan ja Itävallan alueilla muutama viljelijä saattaa vielä odotella sydän syrjällään, saadaanko kallisarvoiseen Eisweiniin rypäleitä.
Tänä vuonna viinijuhlia olisi voinut aikaistaa kuukaudella tai parilla. Vuosi 2022 jää historiaan monilla mittareilla Euroopan hulluna vuotena, ellei kyse sitten ole ikävän kuuloisesta uudesta normaalista. Ilmastonmuutoksen eteneminen kurittaa jo tosissaan useita Euroopan viinialueita.
Yksi suurimmista kärsijöistä on ollut perinteikäs Bordeaux, jossa äärimmäinen kuivuus, kuumuus ja valtaisat metsäpalot ovat tehneet olosuhteista lähes infernaaliset.
Kun satoa yleensä korjataan syyskuun tienoilla, on paikoittain sadonkorjuu jouduttu aloittamaan jo heinäkuussa. Kasvukauden aikana köynnöksiä on jouduttu kastelemaan, mikä alueella on lähes ennenkuulumatonta ja vaatii poikkeusluvan.
Samanlainen on tilanne myös Etelä-Ranskassa, Champagnessa, Pohjois-Italiassa…
Miksi varhainen sadonkorjuu on ongelma?
Rypäleiden kypsyys ja soveltuvuus viininvalmistukseen on monitahoinen yhtälö. Karkeasti yksinkertaistaen kyse on sokereiden (hedelmäisyyden) sekä happojen ja tanniinien (tai oikeammin fenolien ja polyfenolien) välisistä suhteista.
Kun rypäleet kypsyvät kuumissa olosuhteissa nopeasti, pitää viljelijän valita, yrittääkö säilyttää rypäleiden hapokkuus ja näin viinin eloisuus korjaamalla satonsa aikaisin. Kääntöpuolena ovat sitten melko yksioikoiset viinit.
Tai odottaako loppukesään, jotta erilaiset viiniin makuun vaikuttavat polyfenolit ehtivät kehittyä? Silloin haittapuolena on ylikuormitus sokeria, mikä tuottaa ylikypsää hedelmäisyyttä ja ylitsevuotavan alkoholipitoisuuden.
Onko Euroopan viinirintamalta mitään positiivista kerrottavaa?
Mitä viiniä kannattaisi vuodelta 2022 ostaa? Ehkä yksi yllättäjistä on Bourgogne, jossa sielläkin oli kuuma kesä, mutta ei aivan samanlaisia Saharan lukemia kuin muualla Ranskassa. Viljelijät ovat varovaisen toiveikkaita.
Toisena vinkkinä on Italian Toscana. Siellä etuna on kokemus kuumista ja kuivista kesistä. Viininviljelijät osaavat hoitaa köynnöksiään sopeutumaan kuumaan ilmanalaan. Shokki ei ole niin suuri kuin viileämmillä alueilla, jossa viljelymenetelmiä pitää muuttaa opetellen uutta.
Toki Toscanassakin kesä oli kuumin pitkään aikaan ja keinokastelua tarvittiin, mutta muuten satonäkymä näyttää kohtuullisen hyvältä.
Kuukauden suosikki onkin klassinen chianti, joka sopii hienosti syksyn riistakauden herkuille. Siis hirvipaistia uuniin, kermakastiketta kylkeen ja viini hengittämään ainakin paria tuntia aiemmin.
Kokeile myös näitä punaviinejä
959143, Frescobaldi Castiglioni Chianti 2019, Italia, 8,90 e (0,375 l)
Perinteikkään tuottajan laadukas chianti puolikkaassa pullossa.
- Riistapyörykät
937317, Murviedro Galeam Crianza 2015, Espanja, 11,99 e
Monastrell-rypäleestä tehty mehevä ja kypsä viini.
- Hirvipata
957583, La Martinìere St Nicolas de Bourgueil 2019, Ranska, 14,98 e
Loiren-laaksosta tuleva Cabernet Franc -rypäleestä tehty punaviini.
- Patasorsa
Kolme juomaa aterialle
303944, Cossart Gordon 5 Year Old Sercial Madeira, Portugali, 14,29 e
Klassinen avaus syksyiselle riistamenuulle.
- Lihaliemi
407327, Joseph Drouhin Côte de Nuits-Villages 2017, Ranska, 29,90 e
Perinteikkään tuottajan klassinen Bourgognen pinot noir.
- Sorsanrintaa
516704, Dr. Nägler Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Beerenauslese 2011, Saksa, 24,98 e (0,375 l)
Intensiivisen makea ja hieno jälkiruokaviini.
- Frittiomenat ja jäätelö
Kolme uutta punaviiniä
906213, Avondale Genus 2019, Etelä-Afrikka, 26,50 e
Rotevien ja voimakkaiden viinien ystävälle.
- Pataruuat
914601, Yoko Riesling 2020, Saksa, 14,98 e
Itämaiselle ruualle kehitelty puolikuiva riesling.
- Sushibowl
939066, Château Lafite Rothschild 2014, Ranska, 1 250 e
Suomeenkin saatiin muutamia pulloja ikonista Bordeaux’n punaviiniä.
- Lahjaksi
Risto Karmavuo
Viiniasiantuntija, Haaga-Helia AMK