Antiikki- ja vintagetapahtumia järjestetään taas pitkän hiljaiselon jälkeen. Olen vuosien varrella kiertänyt lukemattomissa alan tapahtumissa ja odotan innolla pääseväni jälleen lempiharrastukseni pariin.
Miten tehdä löytöjä? Mitä asioita messuilta ja tapahtumissa käydessä kannattaa ottaa huomioon? Tässä 10 vinkkiäni messukävijälle.
1. Mieti budjettisi tarkkaan. Messujen tavarapaljoudessa innostuu helposti innostua ja hankkii tavaraa, jota ei tarvitse. Kannattaa muistaa laittaa myös omaa tavara kiertoon.
2. Monet messukonkarit ovat sitä mieltä, että messuille kannattaa löytöjen toivossa mennä mieluiten heti niiden avautuessa, jolloin pöytien ympärillä käykin kova kuhina.
Tosin varsinkin monipäiväisissä tapahtumissa myyjät myös täydentävät osastojaan tavaroiden huvetessa. Joskus viimeisinä päivinä myyntiin tuodaan ”helmiä”, joista ei oltu alussa valmiita luopumaan.
3. Esineiden mittasuhteet usein hämärtyvät suurissa halleissa. ja messuilla tavaraa saa harvemmin kotiin sovitettavaksi. Mikäli mietit isompaa hyllyä, sohvaa tai peiliä, ota mitta mukaasi kotoa.
Kannattaa myös pohtia, miten saat kuljetettua esineet omaan kotiisi. Myyjien kanssa voi neuvotella esineiden kotiinkuljetuksesta.
4. Messuillla on usein sekalainen kirjo myyjiä ammattilaisista keräilijöihin ja harrastelijoihin. Mikäli tavara on ostettu yksityiseltä henkilöltä, on kyseessä kahden yksityishenkilön välinen kauppa ja kauppaan sovelletaan näin ollen kauppalakia.
Yksityishenkilöiden välisessä kaupassa ei ole takuuta eikä palautusoikeutta, ellei siitä ole erikseen sovittu. Olen kirjoittanut aiheesta laajemmin aiemmin nettikaupan yhteydessä.
5. Varaa mukaan käteistä, kun lähdet iltatoreille, kirppiksille tai messuille. Vaikka korttimaksu ja MobilePay ovat yleistyneet, on yhä olemassa ns. ”vanhan kaartin kauppiaita”, joille kelpaa vain käteinen.
Jokunen vuosi sitten Fiskarsissa paikallinen pankkiautomaatti oli nostettu tyhjiin, kun innokkaat ostajat tekivät käteiskauppaa.
6. Messuilta löytyy esineitä laidasta laitaan ja joka kukkarolle. Kannattaa kierrellä osastoilla ja vertailla hintoja. Vanhoilla esineillä ei ole mitään kiveen hakattua hintamanuaalia, joten hintaeroja löytyy varmasti.
Samannäköisten esineiden erilaiset hinnat johtuvat mm. esineiden kunnosta, iästä tai vaikkapa esineen erikoisväristä, -koosta, -leimasta tai muusta harvinaisesta arvoa nostavasta seikasta. Pieni tinkiminen hyvässä hengessä ei ole koskaan pahitteeksi.
7. Mikäli käyt messuilla ulkomailla, kannattaa siellä huomio kiinnittää kotimaisiin esineisiin. Suomalaiset keräilevät Arabiaa ja ruotsalaiset puolestaan Rörstrandia ja Gustavsbergiä.
Olen ostanut ruotsalaisilta antiikkimessuilta suomalaista Arabian riisiposliinia ja Gunnel Nymanin tuotantoa pilkkahintaan. Sama pätee toki myös päinvastoin. Suomesta voi löytää vaikkapa Stig Lindbergin, Lisa Larssonin tai Marianne Westermanin tuotantoa edullisemmin kuin lahden toiselta puolelta.
8. Kannattaa tutkia pöydät ja hyllyt tarkkaan, myös ne halvemmat 10 ja 5 euron laarit, joista voi tehdä hyviä löytöjä. Muista, että likaisen esineen saa puhtaaksi, mutta rikkinäisestä ei saa ehjää. Pyydä saada katsella esinettä tarkasti valoa vasten ja tunnustele sormella sen pintaa. Pienikin rikko tai särö alentaa hintaa.
Ole myös tarkka, ettet haksahda uustuotantoon tai vanhannäköiseksi käsiteltyyn uuteen esineeseen. Kun ihmiset hurahtivat vintageen, markkinoille tulivat pian myös uusvanhat julisteet, kyltit, peltipurkit ja kanisterit. Vanhan erottaminen uusvanhasta vaatii asiantuntemusta.
9. Muista turvallisuus. Mikäli vaikkapa valaisin, josta olet kiinnostunut, on rikki tai johdot näyttävät arveluttavilta, älä käytä sitä ennen kuin olet näyttänyt sen ammattilaiselle.
Myyjät osaavat vinkata eri tyyppisten esineiden hyvistä korjaajista ja kunnostajista. Osa myyjistä kunnostaa valmiiksi valaisimensa.
10. Varaa aikaa tapahtumaan. Kierrä rauhassa, juo kuppi kahvia, jää juttelemaan myyjien kanssa ja kysele esineistä.
Olen tutustunut tapahtumissa moneen ihanaan myyjään, joilla on kallisarvoista asiantuntemusta, ja usein he myös raottavat mielenkiintoisia tarinoita esineiden takaa.
Tässä kiinnostavia kevään ja kesän messuja ja tapahtumia:
HUHTIKUU
09.–10.4. Lahden Antiikki- ja Keräilymessut, Jokimaan Ravikeskus, Lahti
15.–17.4. Helsinki Retro & Vintage + Design Expo, Kaapelitehdas, Helsinki
TOUKOKUU
19.–22.5. Stockholms Antikmässan, Tukholman messukeskus, Älvsjö
26.5. Hyvinkään Antiikki- ja Keräilymarkkinat, Villatehdas, Wanha Areena
KESÄKUU
11.06. Lasipäivä, Suomen lasimuseo, Riihimäki
30.6.–3.7. Billnäsin antiikkipäivät, Billnäsin ruukki, Raasepori
30.6.–3.7. Fiskarsin antiikkipäivät , Fiskarsin ruukkikylän Puimala, Raasepori
HEINÄKUU
16.–17.7. Simpeleen antiikkipäivät, Simpeleen koulu
16.–17.7. Juvan Antiikkipäivät, Partalan Kuninkaankartano, Juva
30.–31.7. Porvoo Antiikki & Vintage, Taidetehdas, Porvoo
ELOKUU
06.–07.8. Aitoon Antiikki- ja Keräilymessut, Aitoon Honkala, Pälkäne
Tapahtumat on listannut Lasinkeräilijän Blogi.
Katja Weiland-Särmälä
Kirjoittaja on taidehistorioitsija ja esinetutkija