Suomessa on noin 200 000 muistisairasta ihmistä. Jokaisen kannattaa pitää huolta aivoterveydestään. Miten muistia harjoitetaan, neuvontakoordinaattori Mailis Heiskanen Muistiliitosta?
Mitkä kaikki asiat vaikuttavat muistiin?
”Muisti muuttuu iän myötä, mutta normaaliin ikääntymiseen muistisairaudet eivät kuulu. Muistiin vaikuttavia tekijöitä ovat stressi ja tietotulva sekä unihäiriöt. Myös masennus ja vaikeat sairaudet voivat vaikuttaa muistiin, samoin päihteiden käyttö, B12-vitamiinin puutos ja kilpirauhasen toiminnan häiriöt. Aina kyse ei ole muistisairaudesta, vaikka muistin toiminnassa on haasteita.”
Miksi muistia kannattaa harjoittaa?
”Aivot tykkäävät, että niitä rassataan sopivassa suhteessa. Muistisairauksien ennaltaehkäisy ei ole rakettitiedettä, siihen pätevät samat asiat kuin esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä: terveellinen ravinto, riittävä liikunta sekä verenpaineen, verensokerin ja veren rasva-arvojen pitäminen viitealueella.”
Miten muistia voi harjoittaa arjessa?
”Aivoja voi aktivoida esimerkiksi lukemalla tai kuuntelemalla äänikirjoja. Myös käsitöiden tekeminen ja tanssi ovat aivoystävällistä puuhaa. Sosiaalisten suhteiden vaaliminen on tärkeää. Lisäksi on erilaisia aivopähkinöitä, kuten ristikoita, sudokuita ja päättelytehtäviä. Muistipuisto.fi-sovelluksesta löytyy kivoja harjoituksia. Muistia kannattaa vähän pinnistellä, esimerkiksi kauppareissun voi yrittää tehdä ilman ostoslistaa. Toisaalta aivoille pitää antaa mahdollisuuksia myös palautua ja ostoslistaankin kannattaa välillä turvautua.”
Kenen puoleen voi kääntyä, jos muistamattomuudesta tulee ongelma?
”Muistiliiton muistineuvo-tukipuhelimesta (09 8766 550) voi kysyä kaikenlaisia muistiasioihin liittyviä kysymyksiä, kuten milloin pitäisi lähteä tutkimuksiin ja millaisia tutkimuksia on. Puhelin päivystää joka arkipäivä.”
Outi Airaksinen