veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Miten voisimme ehkäistä hukkumisia?

Miten voisimme ehkäistä hukkumisia?
1.7.2022

Suomessa tapahtuu vuosittain 100–150 tapaturmaista hukkumistapausta. Kesä on riskiaikaa, jolloin ihmiset viettävät paljon aikaa veden äärellä tai vesillä. Mistä hukkumiset johtuvat, viestintäasiantuntija Niko Nieminen Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta? 

”Kesällä on kolmen H:n sääntö: humala, helle ja huolimattomuus. Kun kaksi näistä toteutuu, vaaratilanteet ovat lähellä. Alkoholi on merkittävin tekijä, joka lisää hukkumisen riskiä. Noin puolessa hukkumiskuolemista päihteet ovat olleet myötävaikuttajina.

Vesiliikenteessä vältyttäisiin 80 prosentilta hukkumistapauksista, jos käytössä olisi pelastusliivit.” 

Kuka on suurimmassa vaarassa hukkua?

”Hukkuneista 80 prosenttia on miehiä. Vaarassa ovat etenkin keski-ikäiset ja sitä vanhemmat miehet. Lapsia hukkuu todella vähän, vaikka hukkuminen onkin yksi lasten yleisimmistä tapaturmaisista kuolemansyistä.” 

Miten voi ehkäistä hukkumisia?

”Terve järki ja selkeä arviointikyky ovat tarpeen. Oikea asenne luo turvaa. Puetaan pelastusliivit aina vesillä liikkuessa, päihtyneenä pysytään rannalla, arvioidaan oma uimataito realistisesti, uidaan aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti sekä pysytään käden mitan päässä lapsista veden äärellä. Myös veneen vesikelpoisuus pitää tarkistaa ennen vesille lähtöä.” 

Miten hyvä uimataito suomalaisilla on?

”Uimataidon määritelmänä on 200 metriä yhtäjaksoisesti, josta 50 metriä pitää uida selällään. 6.-luokkalaisista 76 prosenttia on uimataitoisia. 15–64-vuotiaista kolmasosa ei ole uimataitoisia.” 

Voiko aikuisiällä vielä oppia uimaan?

”Totta kai voi. Se on motivaatiosta kiinni. Aikuisten uimakoulut varataan nykyisin nopeasti loppuun. Aikuiset ovat heränneet uimataidon tärkeyteen.” 

Kuinka paljon Suomessa on hengenpelastajia ja valvottuja rantoja?

SUH kouluttaa vuosittain yli 300 hengenpelastajaa. Suomen kuntien uimarannoista 7 prosenttia on valvottuja. Realistinen tavoite on, että kaikki suosituimmat ja käyttäjäryhmiltään suurimmat uimarannat Suomessa olisivat valvottuja.

Me SUH:ssa haluamme, että ihmiset nauttivat vedestä ja vesillä liikkumisesta, turvallisuutta unohtamatta. On hyvä tiedostaa, että onnettomuus voi sattua kenelle tahansa – myös itselle – ja varautua pahimman varalle.”

Lue lisää: Tunnista ja pelasta hukkuva - Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (viisaastivesilla.fi)

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti