Muotokuvataide on vaativaa. Harva taiteilija haluaa, saati pystyy tekemään muotokuvia. Muotokuvan teettäjän kannattaa tutkia taiteilijoiden hinnoittelun perusteet huolella.
Muotokuvataide on yksi vanhimmista taiteen tyylilajeista, ja sillä on ollut myös vahva sosiaalinen merkitys. Kun painettuja kuvia ei juuri ollut, tehtiin henkilöistä muotokuvia tavallaan käyntikorteiksi.
Kun nuoria ylhäisönaisia tarjottiin hyviin avioliittoihin, saatettiin näiden muotokuvamaalauksia kuljettaa pitkiä matkoja avioliittoneuvotteluita varten. Muotokuvassa kyseinen henkilö oli kuvattuna parhaimmillaan ja sellaisena, miltä hän näyttäisi edustavimmillaan tulevassa asemassaan.
Vaikka laadukkaan valokuvataiteen kehittyminen ja yleistyminen on jossain määrin horjuttanut muotokuvien asemaa, muotokuvat säilyvät silti tulevaisuudessakin arvostettuna osana kulttuurihistoriallista jatkumoa.
Muotokuvat olivat erityisesti entisaikaan taiteilijalle tyypillinen ja varmin tapa hankkia elantoa. Muotokuvat olivat tilaustöitä. Taiteilija pystyi siten hyvin suunnittelemaan ansiotulojaan, mutta myös hinnoittelemaan paremmin, sillä hän tiesi, että teokselle oli jo ostaja.
Silti myös taiteilijat saattoivat joutua tekemään pitkiäkin matkoja tavatakseen tilaajan ja asumaan hänen luonaan jopa kuukausia teoksen valmistumiseen asti. Öljymaalausten oli myös annettava välillä kuivua ennen kuin muotokuvan maalaamista saattoi jatkaa.
Muotokuvan maalaaminen vaatii aikaa
Nykyään taiteilija ottaa tyypillisesti mallistaan monta valokuvaa ja lisäksi maalaa kohdettaan useita kertoja luonnossa. Perinteisissä muotokuvissa taiteilija noudattaa tarkasti mallin piirteitä ilman, että taiteilijalle tyypillinen oma ilmaisu näkyisi maalauksessa.
Taiteellisesti merkittävät muotokuvat taiteilija tekee omalla, jo aikaisemmin tunnistettavalla tyylillään. Tästä esimerkkinä voisi mainita legendaarisen taiteilijan Rafael Wardin presidentti Tarja Halosesta tekemän muotokuvan. Myös supersuosittu taidemaalari Marjatta Tapiola on kysytyimpiä muotokuvien tekijöitä.
Osa taiteilijoista välttelee muotokuvia
Osa taiteilijoista, jotka maalaavat muun tuotantonsa lisäksi muotokuvia, kokee muotokuvamaalaamisen olevan orjallista ja vähentävän aikaa taiteelliseen työhön. Osa taiteilijoista taas nauttii välillä muotokuvien teosta, ja osa keskittyy pelkästään muotokuvataiteeseen.
Siksi muotokuvaa tilatessa kannattaa tarkistaa, että taiteilija oikeasti on tilaustyöstä innoissaan. Kaikki taiteilijat eivät ole valmiita kompromisseihin tilaustöissä, ja siksi ennen tilauksen tekemistä tulisi tilaajan selventää tarkasti, mitä vapauksia sisältyy taiteilijan taiteelliseen näkemykseen.
Tärkeintä on hyvä yhteistyö ja korrekti hinta, sillä sekä tilaaja, taiteilija että teos lisäävät toistensa arvostusta.
Jos muotokuvan tilaaja on yritys tai julkinen instituutio, tilaajan olisi hyvä jo etukäteen tarkistaa, mikä olisi muotokuvalle kohtuullinen hintataso ja miten hinta vaihtelee taiteilijasta riippuen. On ollut tapauksia, joissa taiteilija on pyytänyt korkeaa hintaa tilaustyöstä ja joissa yritys on hyväksynyt hinnan tuntematta tarkemmin hinnoittelun perusteita. Lopulta hinta on tullut julkiseen tietoon ja koko muotokuvatilaus on aivan turhaan joutunut kielteiseen valoon.
Maine näkyy muotokuvan hinnassa
Muotokuvien hinnoittelu on samankaltaista kuin muissakin taiteen tilaustöissä. Hinnoittelu perustuu pitkälti taiteilijan maineeseen. Uransa alussa taiteilija voi maalata muotokuvan jopa puolellatoista tuhannella eurolla. Maineikas ja kokenut taiteilija taas saattaa pyytää keskikokoisesta muotokuvamaalauksesta jopa 40 000 euroa.
Muotokuvien hinnoittelussa on syytä olla tarkkana, ettei hinta karkaa käsistä. Mitä tunnetumpi muotokuvan kohde on, sitä enemmän taiteilija saa siitä mainetta. Muotokuvien koolla ei ole suurta vaikutusta maalauksen hintaan, sillä kasvokuvaa on helpompi maalata isommalle kankaalle kuin pienelle. Kun esimerkiksi yritys tilaa muotokuvan johtajastaan, tehdään monesti kaksi muotokuvaa: pääkuva yritystä varten ja pienempi maalaus muistoksi johtajalle itselleen.
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija