veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Näin bongaat Euroopan lilliputtimaat – lomakohteena Andorra, Monaco, Liechtenstein, San Marino ja Vatikaani

Näin bongaat Euroopan lilliputtimaat – lomakohteena Andorra, Monaco, Liechtenstein, San Marino ja Vatikaani
27.9.2019

Euroopan lilliputtimaista saa helppoja maapisteitä, mutta erikoinen asema ja historia tekevät niistä myös kiinnostavia käyntikohteita. Niiden bongaaminen vaatii kuitenkin hieman vaivannäköä. 

Eurooppaan on syntynyt historian saatossa kourallinen itsenäisiä minivaltioita, joissa kussakin asuu yhtä paljon – tai vähän – väkeä kuin suomalaisessa pikkukaupungissa.

Kääpiövaltioita yhdistää korkea elintaso, eivätkä ne siksi ole erityisen edullisia käyntikohteita. Esimerkiksi Liechtensteinissa hintataso ylittää jopa naapurimaa Sveitsin.

Matkailijan lompakkoa kovat hinnat eivät kuitenkaan ennätä kirpaista, sillä kaikki tässä esitellyt valtiot on mahdollista koluta päästä päähän yhdessä päivässä.

Eri puolille Eurooppaa ripotelluissa minivaltioissa käynti on yhdellä reissulla työlästä. Fiksuinta onkin vierailla niissä, jos matka suuntautuu muutenkin samoille seuduilla.

Helpoimmin pääsee Vatikaaniin, sillä sinne voi kävellä Roomasta. Eniten vaivannäköä vaatii matkustaminen Andorraan Pyreneiden vuorilla ja San Marinoon keskellä Italian maaseutua. 

Andorra (77 000 asukasta)

Espanjan ja Ranskan välissä sijaitsevan ruhtinaskunnan parasta antia ovat Pyreneiden jyhkeät vuoristomaisemat. Pääkaupunki Andorra la Vella tarjoaa vähän näkemistä, ellei sitten ole kiinnostunut kiertämään pääkadun varren taxfree-kauppoja. Mitään huippuhalpaa alkoholia, koruja tai elektroniikkaa niissä ei ole kuitenkaan tarjolla.

Pyreneiden rinteillä sijaitseva Andorra sopii sekä vaeltamisesta että laskettelusta innostuneille lomailijoille. Kuva: iStockphoto.com

Vuoristoisilla teillä matkanteko on tavanomaista hitaampaa. Myös sääennuste on hyvä tarkistaa ennen matkaan lähtöä, ettei sumu, lumisade tai liukas tie pääse yllättämään.

Näin pääset perille Andorraan:

Suomesta pääsee nopeimmin Andorraan lentämällä ensin Barcelonaan, josta voi jatkaa matkaa vuokra-autolla (pari tuntia perille) tai suoralla bussiyhteydellä (3,5–4 tuntia).

Käynti Andorrassa on kätevä yhdistää kierrokseen pohjoisessa Kataloniassa, jos käytössäsi on auto. Samalla reissulla hyviä käyntikohteita ovat esimerkiksi Girona (miellyttävä vanha kaupunki) ja Figueres (taiteilija Salvador Dalín mielikuvituksellinen kotimuseo). 

Monaco (39 000 asukasta)

Jos et satu tuntemaan ketään huvipurren omistavaa monacolaista, ruhtinaskunnan hienoa satamamaisemaa voi ihailla lintuperspektiivistä vanhan kaupungin puoleisilta näköalatasanteilta.

Monacon satama on kuuluisa hulppeista jahdeistaan ja huviveneistään. Kuva: Matti Remes

Monacon harvalukuisista nähtävyyksistä tunnetuin lienee Monte Carlon kasino. Vähemmän tunnettu ja huomattavasti kiinnostavampi on merimuseo (Musée oséanographique de Monaco), joka on yksi alansa vanhimmista ja parhaimmista maailmassa. 

Näin pääset perille Monacoon:

Monaco on mainio retkikohde, jos lomailet Nizzassa tai muualla Ranskan Rivieralla. Nizzasta pääsee paikallisjunalla perille puolessa tunnissa. Maisemien kannalta vieläkin parempi valinta on rantatietä pitkin kulkeva paikallisbussi (numero 100 tai 100X). Tähän matkaan on varaa muillakin kuin miljonääreillä, sillä kertalippu maksaa 1,50 euroa. 

Liechtenstein (38 000 asukasta)

Sveitsin ja Itävallan väliin jäävä ruhtinaskunta on tullut tänä vuonna tutuksi Suomen sitkeänä vastustajana jalkapallon EM-karsinnoissa. Reinin jokilaaksossa sijaitsevasta pääkaupunki Vaduzista löytyy hieman tasaista maata jalkapallokentälle, mutta muuten maata hallitsevat jylhät Alpit.

Malbunin patikkapolut ovat hyvässä kunnossa. Talvella rinteissä lasketellaan. Kuva: Matti Remes

Vaduzissa matkailijan kiinnostuksen kohteet löytyvät lyhyen pääkadun varrelta. Yksi sellainen on maan historiaa havainnollisesti esittelevä kansallismuseo (Liechtensteinisches Landes Museum). 

Laskettelusta kiinnostuneille pikkuvaltiosta löytyy kansainvälisen tason Malbunin hiihtokeskus. Kesällä samalla alueella voi käydä vaeltamassa hyvin kunnossa pidetyillä poluilla. 

Näin pääset perille Liechtensteiniin:

Andorran tapaan myös Liechtensteiniin matkustaminen vaatii Suomesta hieman vaivannäköä. Lentämällä lähimmäksi pääsee Zürichiin, josta voi vuokrata auton ja ajaa moottoritietä perille vajaassa parissa tunnissa.

Junalla voi matkustaa Zürichista runsaassa tunnissa ensin Sargansiin, josta paikallisbussi vie puolessa tunnissa Vaduziin. 

San Marino (34 000 asukasta)

Italian kokonaan ympäröimä tasavalta käsittää vuoren rinteelle rakennetun pienen mutta vaikuttavan vanhan kaupungin. Valtioon kuuluu myös pieni palanen viehättävää maaseutua, joskin rajaa Italian välillä on vaikea erottaa.

Turistit parveilevat San Marinon kaupungin kapeilla kujilla. Kuva: iStockphoto.com

Muiden valtioiden tapaan San Marinolla on omat postimerkkinsä. 

Näin pääset perille San Marinoon:

San Marino on lähellä Riminin aurinkorantoja ja on siellä lomailevien suosittu päiväkohde. Italian suurista kaupungeista pikkuvaltioon kertyy jonkin verran ajomatkaa, Roomasta 4,5 tuntia ja Venetsiasta 3 tuntia.

Riministä pääsee San Marinoon bussilla vajaassa tunnissa. Lähtöjä on kymmenkunta päivässä, ja lippu yhteen suuntaan maksaa 5 euroa. 

San Marinossa kannattaa tutustua Titano-vuorella sijaitseviin torneihin. Näkymät Guaita-tornilta ovat huikeat. Kuva: iStockphoto.com

Vatikaani (800 asukasta)

Historian kummajaisiin kuuluu paavien vuosisatoja hallitsema Vatikaani, joka sijaitsee Rooman kaupungin sisällä. 44 hehtaarin valtioon mahtuu Pietarinkirkko, pari ympäröivää korttelia ja iso puutarha.

Pietarinkirkossa on lukuisia merkittäviä taideteoksia ja veistoksia. Yksi tunnetummista veistoksista on Michelangelon Pietà. Kuva: iStockphoto.com

Pietarinkirkko on maailman suosituimpia nähtävyyksiä, joten varaudu jonottamaan sisäänpääsyä. Näkemisen arvoisia ovat myös paavien keräämät taideaarteet Vatikaanin museoissa, joiden ehdoton helmi ovat Michelangelon freskot Sikstiiniläiskappelissa. Vähimmällä jonottamisella selviää, kun ostaa museolipun netistä etukäteen (21 euroa) 

Näin pääset perille Vatikaaniin:

Rooman keskustasta Vatikaaniin on muutaman kilometrin kävelymatka. Perille pääsee myös metron punaisella linjalla jäämällä pois Ottavianon tai Cipron asemalla. Vatikaaniin kulkee myös paikallisbusseja. Sellainen on esimerkiksi linja 40 Rooman vanhasta keskustasta. 

Matti Remes 

Jutun ensimmäisessä kuvassa on Guaita-torni, joka on vanhin San Marinon kolmesta tornista. Guaita on rakennettu 1000-luvulla.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti