veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Näin ostat taidetta ulkomailta

Näin ostat taidetta ulkomailta
25.7.2016

Turistireittien varrella kaupataan edullisia teoksia, jotka säilyttävät harvoin arvonsa ja ovat usein ylihinnoiteltuja. Kansainväliset tunnetut huutokauppatalot ovat luotettavia ostopaikkoja.

Pariisi Montmartren kukkula kuva Istockphoto.com

Älä usko alennuksiin

Niistä paikoista, joissa teoksen hinta putoaa reippaasti heti myyjän aloittaessa ensimmäistä myyntipuhettaan, kannattaa lähteä pois. Arvotaidetta myyvät laatugalleriat tunnistaa siitä, että naapurissa on muitakin laatuliikkeitä eikä vain turisteille tarkoitettuja putiikkeja. Tällaiset taiteen ostopaikat pitävät myös varmimmin huolen siitä, että laatu on korkeaa ja kaupanteko on sujuvaa.

Parhaimmista gallerioista tehdyt hankinnat voivat olla erinomaisiakin sijoituksia. Kun kyseessä on paikallinen taiteilija, teoksien jälleenmyynti tapahtuu pääsääntöisesti siinä maassa, jossa taiteilija elää tai on elänyt ja on tunnetuin. Vaikka kyseessä olisi maailmankuulu taiteilija, teoksesta saa yleensä myytäessä paremman hinnan ulkomailla. Toki on huomioitava teoksen maastavienti- ja tuontiluvat, kuljetuskustannukset sekä eri maiden verotuskäytännöt.

Muistorikkaalta matkalta on mukava ostaa myös taidetta tuomiseksi kotiin. On silti hyvä muistaa, että museoiden kaupoista hankitut teokset eivät kuitenkaan ole sijoituskohteita.

Ulkomaisen taiteen hankinnassa pitää aina olla astetta huolellisempi, jos työ maksaa enemmän kuin impulssiostos eli maksimissaan noin 1 500 euroa.

Monesti ulkomailla saa taidetta paljon edullisemmin kuin Suomessa. Osa taidekauppiaista esimerkiksi ostaa vanhaa ruotsalaista taidetta Ruotsista ja myy teokset kaksinkertaisella hinnalla Suomessa. Myös Salvador Dalin taidetta saa ostettua monista maista edullisemmin kuin Suomesta.

Taideteos ulkomailta: 10 vinkkiä ostoksille

  1. Pyydä kuitti, joka sisältää teoksen nimen, tekniikan, koon, hinnan. Huolehdi, että kuitissa on myyjän nimi ja yhteystiedot.
  2. Jos ostat grafiikkaa, tiedustele vedostajan ja/tai kustantajan dokumentteja. Jos hankit maailmankuulua kallista grafiikkaa, tarkista teoksen tiedot taiteilijan Cataloque Raisonnésta.
  3. Ulkomainen vanha maalaus on hyvä pyytää ensin kotisovitukseen. Voit ottaa myös valokuvan työstä ja tarkistaa muilta taidekauppiailta teoksen alkuperää. Oman hotellin vastaanottovirkailijalta voi myös pyytää apua.
  4. Kysy, voitko halutessasi purkaa kaupan ja palauttaa teoksen. Kysy, miten palautus käytännössä hoidetaan. 
  5. Älä osta kallista ulkomaista taideteosta, ellet ole saanut taideneuvontaa useammalta asiantuntijalta. Poikkeuksena tästä ovat esimerkiksi maailmankuulut huutokauppatalot (esim. Sotheby’s ja Christie’s), jotka ovat täysin luotettavia ostopaikkoja.
  6. Älä luota patinaan. Jos maalaus näyttää vanhalta ja se on hyvin patinoitunut ja teoksessa on kauniit kullatut kehykset, työ saattaa silti olla juuri valmistunut.
  7. Älä luota teoksen takana oleviin lappuihin ja niiden teksteihin. Nykypäivänä vain nykytaiteilijat saattavat signeerata teoksen taakse. Muutoin aitouteen liittyviä tekstejä ei enää vuosikymmeniin ole laitettu teosten taakse.
  8. Venäläistä vanhaa maalaustaidetta en suosittele ostamaan muualta kuin Sotheby’sin ja Christie’sin kaltaisista suurista huutokauppataloista.
  9. Älä luota alennuksiin. Jos olet hankkimassa kalliimpaa ulkomaista taideteosta ja hinta laskee puoleen empimisesi yhteydessä, unohda ostos.
  10. Tarkista dokumentit. Kaikki katalogit, paperit ja muut dokumentit, joita myyjä esittelee teoksen hankinnan yhteydessä, pitää tarkistaa. Pohdi, onko kyseessä todellakin juuri se työ, josta olet kiinnostunut. Jos ei ole, unohda ostos saman tien.

Suomessa vähän ulkomaisen taiteen keräilijöitä

Ulkomaisesta taiteesta kiinnostuneita keräilijöitä on Suomessa vähän, ja tämä saattaa laskea hyvänkin työn hintaa.

Suomessa ei liioin ole hyvää ulkomaisen taiteen asiantuntemusta. Tämä on erityisen tärkeää muistaa, jos aikoo hankkia vanhaa venäläistä taidetta. Aitoustutkimukset ovat mutkikkaita, koska tarvitaan asiantuntemusta Venäjältä. Luotettavaa apua on käytännössä vaikea saada.

Eri maiden maalausperinteessä on erilaisia painotuksia, voimakkuuseroja ja makuja värien käytössä. Runsaan auringonpaisteen maissa käytetään kirkkaita värejä päinvastoin kuin pohjoisemmissa pitkän pimeän kauden maissa. Ulkomaiset väripainotukset eivät välttämättä sovi suureen suomalaiseen makuun, ja se laskee jälleenmyyntihintaa.

Taidekauppa lisääntyy ja keräilijöiden varallisuus ja laatuvaatimukset kasvavat koko ajan, joten keräilijät metsästävät kiinnostavia teoksia myös kansainvälisiltä markkinoilta ja liikuttavat runsaasti pääomaa yli valtioiden rajojen. On hyvin tavallista, että kansainvälisesti tunnettua taidetta liikutellaan tuhansia kilometrejä maailmalla maasta toiseen uusien keräilijöiden kokoelmiin.

Pauliina Laitinen-Littorin

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti