veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Nouseeko ryijyjen arvostus vihdoinkin?

Nouseeko ryijyjen arvostus vihdoinkin?
9.11.2016

Designryijyjen arvostus saattaa vihdoin nousta. Se olisi luontevaa, sillä pohjoismainen tekstiilidesign on maailmalla varsin omaperäistä ja yhdistettävissä tyylikkäästi nykyaikaisten kotien sisustukseen.

Design on muutoinkin esillä näyttävästi tämän syksyn huutokaupoissa lahden molemmin puolin. Keramiikka lienee jo arvostuksensa huipulla.

Annmarisin huutokaupassa myyty Rut Brykin taidekeramiikkalautanen on kooltaan 28,5 x 28,5 cm. Siinä on signeeraus Bryk, ja se on tehty tikulla pohjaan. Hinta nousi huutomaksuineen noin 3 800 euroon.

Rut Brykin keramiikan arvostus niin taiteellisesti kuin rahallisestikin on yhä kasvanut, mihin varmaan osaltaan on vaikuttanut myös Espoon Modernin Taiteen museossa Emmassa pidetty laaja ja tasokas näyttely. Suomalaishuutokaupoissa kuten ruotsalaisissakin arvohuutokaupoissa Brykin töitä on myynnissä jatkuvasti, ja toteutuneet hinnat ovat jatkuvasti yleensä ylittäneet arviohinnat.

Esimerkiksi tamperelaisen Annmarisin lokakuun huutokaupassa oli tarjolla Rut Brykin keramiikkalautanen 1 200 euron lähtöhinnalla, mutta siitä hinta lähti kipuamaan päätyen lopulta noin 3 800 euroon huutomaksuineen.

Bukowskis Helsingin huutokaupassa on myynnissä mm. erikoinen valoteos Stefan Lindforsilta 1990-luvun alusta. Se on valoteos, joka on läpinäkyvää lasikuitukangasta. Runko on metallia. Teos on varsin suuri. Sillä on korkeutta 246 cm ja leveyttäkin 196 cm, joten ihan tavalliseen kaupunkikotiin se ei mahdu. Valoteoksessa on neljä lamppua. Lähtöhinta on 2 500–3 000 euroa.

Bukowskis Helsingin Design + Art -nettihuutokaupassa, joka päättyy 9.11., on myös useita hienoja Rut Brykin töitä tarjolla. Samoin kuin Bukowskin vastaavassa huutokaupassa Tukholmassa. Sekin tapahtuu netissä ja päättyy 16.–17.11.

Ryijyjä paljon tarjolla

Bukowskin Helsingin huutokaupassa on huudettavana myös ilahduttavan monta designryijyä ja voi olla, että ryijyjen ja mattojen arvostus täälläkin alkaa vähitellen nousta kuten Ruotsissa on tapahtunut. Suomalaiset designryijyt ja –matot sopivat moneen suomalaiskotiin paremmin kuin itämaiset matot, mutta silti ne maksavat huutokaupoissa usein jopa alle 100 euroa.

Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Ritva Puotilan ryijystä Zeus (Suomen Käsityön Ystävät) kooltaan 196 x 102 cm on maksettu Bukowskin huutokaupassa peräti 3 000 euroa, mutta tämä ryijy onkin alkuperäinen, jolla Puotila voitti kultamitalin Milanon Triennaalissa vuonna 1960.

Bukowskilla on tarjolla kuusi designryijyä, ja lähtöhinnat ovat 400–800 euroa.

Bukowskin Helsingin huutokaupassa on myynnissä tämä Ritva Puotilan suunnittelema ryijy Pohjolan poika kooltaan 130 x 180 cm. Lähtöhinta on 500–600 euroa.

Tukholmassa on Stockholms Auktionsverkin Moderna-huutokauppa 16.–17.11., ja siellä iso kasa ruotsalaisia, arvokkaita design-mattoja, mutta myös Raija Gripenbergin Huhtikuu-ryijy. Sen lähtöhinta on 1 250–1 550 euroa eli arvostustaso on selvästi Suomea korkeampi. Muita suomalaisnimiä tässä huutokaupassa ovat mm. Alvar Aalto, Birger Kaipiainen ja Paavo Tynell, jonka kattovalaisin on kanadalaisen Lightolierin valmistama 1950-luvulla.

Stockholms Auktionsverkin Moderna-huutokaupassa on tarjolla puolestaan tämä Raija Gripenbergin suunnittelema ryijy nimeltään Huhtikuu, Kooltaan se on 205x120 cm, ja valmistaja on lahtelainen Helmi Vuorelma Oy. Lähtöhinta on 1 250 –1 550 euroa.

Vanhaa ja uudempaa tekniikkaa

Stockholms Auktionsverkin nettihuutokaupassa oli marraskuun alkupäivinä myynnissä erikoinen kokoelma hevoskärryjä noin sadan vuoden takaa. Koska keräilijöitä ei liene kovin paljon mm. säilytysongelmien takia, kilpahuutajia ei ollut paljon.

Nämä komeat nelipyöräiset kaleesit 1900-luvun alusta olivat myynnissä Auktionsverketin nettihuutokaupassa. Pituudeltaan ne ovat 283 cm, leveys on 140 cm ja korkeus lähes 2 metriä, ja niissä on nahkakuomu. Lähtöhinta oli 600 euroa.

Bukowskis Marketin nettihuutokaupassa oli lokakuun lopulla myynnissä puolestaan tietokone menneiltä ajoilta – eli myöhään 1980-luvulta. Moni muistaa vielä tämän ns. kottaraisen pöntön eli Macintoshin varhaisen version. Macintosh Plus 1Mb, Apple ei kuitenkaan ollut tarpeeksi varhainen, joten siitä maksettiin vain runsaat 70 euroa huutomaksuineen, vaikka lähtöhinta oli sentään 250 euroa.

Näistä varhaisista elektronisista laitteista – tietokoneista, pelikoneista jne. – on povailtu tulevaisuuden sijoituksia, mutta tällöin kyseessä pitää olla jollain tapaa käänteentekevä tuote, joka on kääntänyt kehityksen suunnan.

Apple 1 vuodelta 1976 on näistä paras esimerkki. Niitä tiedetään olevan alle sata eri puolilla maailmaa. Huutokaupoissa niistä on myyty muutamia, ja hinnat ovat vaihdelleet 300 000 eurosta jopa lähes miljoonaan euroon.

Kello ja Lilli

Bukowskilla on huutokauppasesonki meneillään, ja siihen kuuluu mm. kaksi erikoishuutokauppaa, joista toinen keskittyy leluihin ja toinen arvokelloihin. Viimeksi mainittu pidetään 13.11. Tukholmassa, ja siinä on kelloja muutaman sadan euron lähtöhinnoista aina monien tuhansien eurojen huippukelloihin. Lähtöhinnaltaan kallein on ROLEX Cosmograph Daytona, "Paul Newman” – runsaat 90 000 euroa.

Bukowskis Tukholman Important Toys -nettihuutokauppa on parhaillaan menossa 13.11. asti, ja sellaista tarjontaa ei Suomessa juurikaan ole nähty. Sen kautta saa hyvän päivityksen niin Märklinin pienoisveturien kuin myös vaikkapa Bild Lilli -nukkien nykyiseen hintatasoon. Bild Lilli oli saksalainen nukke, jota valmistettiin 1950–1960-luvuilla, ja sitä pidetään Barbien esikuvana.

Alun perin Lilli oli sarjakuvahahmo Bild-Zeitung-lehdessä, ja nukkena sitä pidettiin liian seksistisenä lapsille, mutta lasten leikkinukkehan siitä loppujen lopuksi tuli.

Nämä nuket olivat aikoinaan varsin halpoja, mutta nyt niistä saa jopa niin hyvän hinnan, että niitä voisi pitää sijoituksinakin. Bukowskin huutokaupassa lähtöhinnat ovat 400–500 euron luokkaa.

Bukowskis Tukholman leluhuutokaupassa on tarjolla myös tuttuja hahmoja Suomesta eli neljä Muumilaakson hahmoa 1950/60-luvuilta. Näistä kolme on leimattu Atelier Faunin nimissä. Hahmojen korkeudet ovat 12–17 cm.

 

Helanderilla on yhtenä erikoisuutena marraskuun huutokaupassaan 12.–13.11. myynnissä naisten juhlapuku, joka sattumoisin on mitä ajankohtaisin. Pukua on nimittäin käytetty Donald Trumpin Mar-a-Lago palatsissa St.Petersburg White Nights. Puvun helmassa ja rusetissa on tahroja.Hagelstamin marraskuun kuukausihuutokaupassa myytiin puolestaan mm. kokoelma afrikkalaisia naamioita ja muita eksoottisia esineitä – jälkimmäisistä mainittakoon esimerkiksi kaksi häpysuojaa Kamerunista pituudeltaan 18–45 cm. Lähtöhinta oli varsin kohtuullinen eli 50 euroa, koska käyttöesineiksihän niistä ei Suomen sääoloissa juuri ole. Moni kuitenkin havahtui viime tipassa suojien tarpeeseen, ja loppuhinnaksi muodostui huutomaksuineen vajaat 150 euroa.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti