Alle 40-vuotiaiden taiteilijoiden tuoretta taidetta on yleensä helpointa myydä ja markkinoida. Siksi katse kannattaa kääntää vuoden 2016 Suomen taiteen nuoriin mestareihin.
Uutuuden viehätys ja edullisemmat hinnat ovat painavia perusteita sille, että alle 40-vuotiaiden taiteilijoiden työt kiinnostavat ostajia. Nuoret erottuvat taidemarkkinoilla myös siksi, että yhteiskunta tukee enemmän nuorempia taiteilijoita. Siksi taiteilijan pitäisi jo nuorena ansaita kannuksensa.
Suomalaisen nykytaiteen kärjestä 20 prosenttia edustaa kansainvälisten museoiden ja taidemessujen vaatimaa laatua ja tyyliä. Tämän ansiosta kotimainen taide olisi designin ohella erinomainen suomalainen vientituote ulkomaille.
Koska kansainvälisillä taidemarkkinoilla tuore taide on nyt suosituinta, olisi ajankohta ihanteellinen esimerkiksi tehokkaalle kymmenvuotissuunnitelmalle, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö laatisi suomalaisen taiteen ja designin tekemiseksi tunnetummaksi ulkomailla. Ulkomailla näyttelyiden pitäisi kuitenkin olla aina esillä oikeissa paikoissa oikeaan aikaan.
26 kiinnostavaa nimeä
Kiinnostavia nuoria taiteilijoitamme ovat muun muassa Ville Andersson, Noora Schroderus, Carolina von Schantz, Karoliina Hellberg, Johanna Lumme, Reima Nevalainen, Ville Kylätasku, Netta Tiitinen, Teemu Korpela, Tiina Suikkanen, Rauha Mäkilä, Fanny Tavastila, Heini Turunen, Jasmin Anoschkin, Kia Taegen, Anna Tuori, Jani Leinonen, Susanna Majuri, Asta Caplan, Jenni Yppärilä, Päivi Saarikoski, Anu Halmesmaa, Arto Kettunen, Antti Immonen, Essi Peltonen ja Jenni Rope.
Suomessa on pitkä perinne sillä, että nainen ja mies ovat taiteilijoina tasavertaisia urakehityksessä. Tämän ansiosta meillä on täysi kapasiteetti taiteellista lahjakkuutta käytössä. Suomen apurahajärjestelmä on kansainvälisesti katsottuna poikkeuksellisen hyvä, vaikka se samalla nostaa taiteen hintoja vähentäen myyntiä. Pelkästään Ruotsin nykytaiteen hintatasoon nähden Suomen nykytaiteen hinnat ovat karkealta arviolta noin 15–20 prosenttia korkeammat. Toistaiseksi nykyinen heikompi taloustilanne on pitänyt kotimaisen nykytaiteen hinnat melko tasaisina.
Seuraa taidekilpailuja
Nuorille taiteilijalahjakkuuksille on tarjolla erilaisia ponnahduslautoja taidekilpailujen muodossa. Säännöllisiä taidekilpailuja ovat esimerkiksi alle 30-vuotiaille tarkoitettu The Art of Basware -kilpailu, Taidekeskus Salmelan Nuorten taiteilijoiden kilpailu alle 37-vuotiaille ja tamperelainen Vuoden nuori taiteilija, joka on alle 35-vuotiaille tarkoitettu kilpailu.
Pienemmistä taidekilpailuista, jotka yleensä on tarkoitettu kaikenikäisille ammattitaiteilijoille, voisi mainita esimerkiksi SOK:n vuosittaisen veistoskilpailun. Suurin merkitys palkinnolla on silloin, kun siihen keskittyy mediahuomiota ja mukana on taloudellista tukea.
Näin erotat lahjakkuudet massasta
- Oma tuore tyyli, ei kopioitu.
- Työssä ei näy kuka on opettaja, mistä taiteilija on valmistunut tai kenen tuotantoa hän ihailee.
- Työ on valmis, ei mitään liian vähän tai liikaa.
- Taitava sommittelun, värien ja viivan käyttö yhdistettynä aiheeseen sekä tuoreeseen toteutusideaan.
- Työssä on karismaa ja se on röyhkeän itsenäinen sekä itsevarma.
Taiteen nuoret mestarit
- Erottuvat aikalaistaiteilijoistaan ja keskittyvät siihen tekniikkaan ja tyyliin, jotka ovat heille ominaisimmat ja joissa he ovat parhaimmillaan.
- Eivät nosta hintojaan ilman, että taustalla on myyntimenestystä. Ikälisä hinnoissa perustuu siis kasvaneeseen maineeseen.
- Eivät katkeroidu taidemaailmalle tai puhu pahasti kollegoiden teoksista.
- Arvostavat keräilijöitään, eivätkä pakota ostamaan tai kieltäydy neuvottelemasta hinnoista.
- Tekevät työtään intohimoisesti ammattiotteella, pystyvät kehittymään työssään ja pitävät itsekritiikin tasapainossa.
Pauliina Laitinen-Littorin
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija