Kreetalaista oliiviöljyä ylistetään maailman parhaaksi. Suositun lomasaaren oliivitarhoissa kannattaa kierrellä tutustumassa oliiviöljyn makuvivahteisiin.
Oliiviöljyn suosio ei ole sattumaa. Laadukas oliiviöljy pitää ihon kunnossa ja tekee hyvää sydämelle sekä koko ruoansulatusjärjestelmälle.
”Oliivipuu on kotoisin nykyiseltä Kreeta-Syyria-Israel alueelta. Se on syntysijoillaan viihtyvä kasvi, jolla on ikää noin 37 000 vuotta”, kertoo Kreetalla vuosikymmeniä asunut kirjailija-yrittäjä Merja Tuominen-Gialitaki.
Kreetalla on arviolta 35 miljoonaa oliivipuuta. Jos ne jaettaisiin tasan saaren noin 630 000 asukkaan kesken, jokaiselle riittäisi 55 puuta. Oliivitarhoja on kaikkialla, osaan pääsee myös tutustumaan.
Oliiviöljyä ostamassa
Yleisölle avoinna olevista oliivitarhoista ja niihin järjestetyistä retkistä saa parhaiten tietoa turistitoimistoista. Auto, skootteri tai moottoripyörä vie omatoimimatkailijan helpoiten perille.
Kreetan oliivitarhoja kierrellessämme saamme kuulla, että öljyä viedään bulkkitavarana muun muassa Espanjaan ja Italiaan. Vientimaissa oliiviöljy pullotetaan ja myydään eteenpäin omilla tuotemerkeillä.
”Monet tuottajat, valmistajat ja jopa maatalousministeriöt ja EU:n virkamiehet tietävät, että laatutasoa nostetaan sekoittamalla hyvätasoisia öljyjä heikompiin. Öljyjä myös kuumatislataan ja niistä poistetaan hajuhaittoja. Näin saa tehdä, mutta etiketistä pitäisi ilmetä, ettei kyseessä ole neitsyt- vaan pelkästään oliiviöljy.” Tuominen-Gialitaki toteaa.
Oliivitarhoissa myydään yleensä aitoa tavaraa. Marketeissa kannattaa tukeutua tunnettuun tuotemerkkiin.
Muuttuneet tuotantotavat
Oliiviöljy luokitellaan ekstraneitsyt-, neitsyt- ja lampante-laatuihin. Lampante on hiukan elintarvikeöljyä heikkolaatuisempaa. Kreetalaisesta oliiviöljystä 90 % on neitsytöljyä.
Neitsytöljy valmistetaan mekaanisella menetelmällä: oliivit hierretään ja lingotaan matalassa lämpötilassa. Kemiallisia aineita, lämmittämistä tai painetta ei käytetä. Uusi tuotantotapa edistää terveyshyötyjä.
Oliiviöljyn pakkauksessa saattaa edelleen lukea kylmäpuristettua, mutta Tuominen-Gialitakin mukaan puristaminen kuului 2000-lukua edeltäneeseen aikaan.
”Puristamoita saattaa vielä toimia Afrikassa ja joitakin Euroopassakin, mutta pääasiassa öljy tuotetaan erottamoissa.”
Aiemmin terveydestä kiinnostuneita houkuttivat eniten oliiviöljyn sisältämät tyydyttämättömät rasvahapot. Nykyään ihmisiä kiinnostaa oleokantaali-niminen yhdiste, joita käsittelemättömässä oliiviöljyssä on paljon.
”Oleokantaalin arvellaan estävän Alzheimeria, hillitsevän tulehduksia ja hajottavan syöpäsoluja”, Tuominen-Gialitaki kertoo.
Säilyy pitkään
Parasta ennen -päiväyksen jälkeen öljy ehkä lakkaa olemasta ekstraneitsyt-laatua ja muuttuu neitsyt-laaduksi. Parin vuoden kuluttua laatu on pudonnut tavallisen oliiviöljyn tasolle.
Jos öljy ei pääse hapettumaan, sen käyttöikä on kuutisen vuotta. Tosin terveyshyötyjen määrä laskee tänä aikana.
Valo heikentää oliiviöljyn laatua. Siksi kannattaa valita tummaan lasipulloon tai kanisteriin pakattu tuote.
Öljylle tehdyt testit nostavat hintaa, mutta toisaalta takaavat laatua. Suomessa puolen litran pullo hyvälaatuista öljyä maksaa edullisimmillaan seitsemän euroa, Kreetalla nelisen.
Hyvän oliiviöljyn tunnistaa maistamalla.
Oliiviöljystä tulisi löytyä
- Vihreä, hajuaistiin vetoava vastaleikatun ruohon aromi.
- Kitkeryys, voikukkamainen maku*
- Hedelmäisyys, raikas vihanneksenomainen maku, vaikkapa avomaan kurkku.
- Tuntuma kurkunpäässä. Ärsytys tai yskä ovat myönteisiä ominaisuuksia.
*Kitkeryys ei tarkoita paloöljyyn, metalliin tai moottoreihin viittaavaa makua. Tällainen aromi viittaa melko varmasti kemiallisesti käsiteltyyn oliiviöljyyn.
Mistä oliiviöljyä kannattaa ostaa Kreetalle?
Fabrika Farm
Oliivilehto Vamosin kylässä, puolen tunnin ajomatkan päässä Haniasta. Ryhmille oliiviöljymaistiaisia ja ruokakursseja. Majoitusmahdollisuus.
Vassilakis Estate
Perheyrityksen oliivitila Neápolin lähistöllä jo vuodesta 1865. Varaa tutustumiskierros netissä.
Toplún luostari
Oliiviöljyn tuottaja Sitian lähettyvillä. Vierailta edellytetään luostariin soveltuvaa pukeutumista.
Aiheesta enemmän Merja Tuominen-Gialitakin Kreetan maku -blogissa. kreetanmaku.fi
Kirsi Sergejeff