veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Olut on muutakin kuin lageria – mausteina raparperia, kirsikkaa, vadelmaa, mustikkaa

Olut on muutakin kuin lageria – mausteina raparperia, kirsikkaa, vadelmaa, mustikkaa
1.7.2021

Pienpanimobuumi on valloittanut maailmaa viimeiset kymmenisen vuotta. Suomessakin on viime vuosina nähty hurja olutlajien kirjon kasvu.

Kun nykyisin kävelee ison marketin oluthyllylle, ei oikein tiedä onko karamelli- vai juomaostoksilla. Sen verran erikoisia nimiä ja makuja olisi tarjolla: on mustikkaa, vadelmaa, seljankukkaa, hunajaa…

Ja lisäksi oluttyyppien tunnistamisessa tarvitaan pian maisterintutkinto. Melko kaukaiselta tuntuu aika, kun olut oli lageria ja sillä selvä.

Olutkaupan volyymit tehdään varmasti edelleen perinteisellä kotimaisella pohjahiivalla, mutta sen rinnalle on kiilannut pintahiivaolut eli ale. Ja erityisesti melko katkerat India pale alet (IPA).

Uudet ja välillä melko erikoiset oluttyylit puhuttelevat myös heitä, jotka eivät ”peruskeppanasta” niin välitä. Kesän raikastajaksi ja kokeiltavaksi muutamia nostoja hyvin erilaisista oluista. 

Saisonissa purevuutta

Raikas saison on aluperin Etelä-Belgiasta tuleva nimensämukainen kausiolut, jota on pantu keväisin. Sille on luonteikasta pieni purevuus, joka syntyy pullossa tapahtuvasta toisesta käymisestä.

946754, Saison Dupont, Belgia, 4,27 e (0,33 l)

Perinteinen belgi-saison. Kullankeltainen ja hedelmäinen.

  • Nyhtöpossu

730794, Kimito Rhubarb Sour Saison, Suomi, 4,66 e (0,33 l)

  • Yhdistelmä saisonia ja hapanolutta, raparperia mausteeksi.
  • Maisteluun

Sour Ale tarjoaa aromeja

Sour ale eli hapanolut on nimensä mukaan hieman happaman makuinen, mutta samalla myös hyvin aromikas.

Happamuus syntyy käymisen jälkeisestä maitohappobakteerien tai joskus hiivan lisäyksestä.

906297, Rodenbach Caractère Rouge, Belgia, 17,38 e (0,75 l)

Flaamilainen Rodenbachin panimo tuottaa maukasta hapanolutta.

  • Juustolautanen

905741, Mallassepät Cherry Pie Sour, Suomi, 4,99 e (0,33 l)

Kirsikkapiirakkaa pullossa?

  • Maisteluun  

Hedelmäisiä makuja kesään

Hedelmäoluet ovat tyypillisesti pohjahiivaoluita ja niissä maistuvat valmistuksessa käytettyjen hedelmien aromit.

798773, Lindemans Kriek, Belgia, 3,35 e (0,25 l)

Perinteinen belgialainen kirsikkaolut.

  • Jäätelö

754844, Hiisi Gosebump Raspberry & Passionfruit Gose, Suomi, 4,50 e (0,33 l)

Kirpeän aromikas vadelmaa ja passionhedelmää sisältävä olut.

  • Maisteluun

Risto Karmavuo 

Viiniasiantuntija, Haaga-Helia AMK

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti