veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Ongi tästä kalastuslupatietoa – maksu riippuu kalastustavasta ja kalastajan iästä

Ongi tästä kalastuslupatietoa – maksu riippuu kalastustavasta ja kalastajan iästä
8.6.2021

Aikuisen kalastajan, joka on nuorempi kuin 65-vuotias, pitää maksaa kalastonhoitomaksu, jos kalastaa vieheellä tai pyydyksellä. Sama 18–64-ikäraja pätee ravustamiseen. Alle 18-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet välttyvät kalastonhoitomaksulta.

Onkiminen ja pilkkiminen yhdellä vavalla ovat kaikille ilmaisia hupeja. Jos kalastaa muilla tavoin, 18–64-vuotiaiden pitää maksaa valtakunnallinen kalastonhoitomaksu.

Kalastonhoitomaksu 18–64-vuotiaille

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa Suomessa yhdellä vieheellä kalastamiseen, kuten virvelöintiin ja uistimen vetoon.

Jos kalastaa monella vavalla, on maksettava vesialueen omistajalle eli osakaskunnalle tai kalatalousalueelle kalastuslupa ja 18–64-vuotiaiden myös kalastonhoitomaksu. Sama maksukaava pätee pyydysten – kuten verkko, rysä, katiska ja rapumerta – käyttöön. Eräät kohteet vaativat myös erikoiskohdeluvan.

Kalastonhoitomaksu on kalenterivuodeksi 45 euroa, seitsemäksi päiväksi 15 euroa ja vuorokaudeksi kuusi euroa.

Kalastonhoitomaksun kerää Metsähallitus. Hankintapaikat ovat suosituimmuusjärjestyksessä Eräluvat-verkkokauppa, R-kioskit (kolmen euron lisämaksu), palvelupuhelin 020 692424 (arkisin klo 9–16) ja yli 40 luvanmyyntipistettä.

Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kalastukseen Ahvenanmaalla, jossa noudatetaan omaa lainsäädäntöä. Maakunnan noin 60 alueella on oma kalastuskorttinsa.

Kalastuslupa vesien omistajalta

Usealla vavalla kalastaminen ja pyydyskalastus vaativat kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajalta kalastusluvan.

Valtio omistaa kolmanneksen kalavesistä. Niille kalastuslupia myy Metsähallitus. Esimerkiksi lupa verkolle tai lupa kolmelle katiskalle maksaa 8–12 euroa.

Yksityisiä vesialueita on Suomessa kymmeniä tuhansia. Jos mielii kalastaa jollakin niistä, on hankittava lupa kyseisen vesialueen osakaskunnalta tai kalatalousalueelta. Osakaskuntia on yli 20 000, kalatalousalueita on 118.

Kun tietää kalastuspaikkansa, kalastusluvan hankkimisessa opastavat muun muassa kunnat ja maakuntien kalatalouskeskukset.

Paikallisista kalastusluvista alati kasvava osa myydään internetissä. Lupakauppoja ovat esimerkiksi www.kalakortti.com, www.ostaluvat.fi ja www.kalapassi.fi.

Kalastusalueilla on omat sääntönsä ja hintansa. Osakaskunta voi veloittaa osakkailtaan vaikkapa kaksi euroa ja muilta neljä euroa pyydysmerkistä, jolla saa käyttää yhtä verkkoa.

Niin Metsähallitus kuin osakaskunnat käyttävät keräämänsä maksut kalanhoitoon, kuten kalojen istutukseen tai kalastuksen edistämiseen, kuten veneramppien rakentamiseen. Osakaskunta voi myös luovuttaa varat kalatalousalueelle, joka käyttää varat koko järven hyväksi, esimerkiksi kalastusvalvontaan.

Kalastuksen lupahinnoittelu

Onkiminen ja pilkkiminen yhdellä vavalla Kaikille, maksutta
Viehekalastus yhdellä vavalla 18–64-vuotiaille kalastonhoito-
maksu; muille maksuton
Pyydyskalastus, ravustus, kalastus usealla vavalla ja 
kalastus erikoiskohteissa
Kaikille paikallinen kalastus- tai 
ravustuslupa + erikoiskohteisiin oma
lupa; 18–64-vuotiaille lisäksi kalastonhoitomaksu

Dokumenttien kanssa kalaan

Kalastuksenvalvoja tai poliisi tai erätarkastaja valvoo niin kalastonhoitomaksujen ja kalastuslupien maksamista kuin ELY-keskusten määräämien kalastuskieltojen noudattamista. Valvoja voi tarkistaa myös kalastajan iän.

Niinpä kalareissulla on syytä olla mukana sekä kalastonhoitomaksukuitti, kalastuslupa että henkilöllisyystodistus. Jos näitä ei ole mukana valvontahetkellä, kalastajan pitää seitsemän päivän kuluessa käydä poliisiasemalla ja näyttää dokumentit, jotka olivat voimassa kalastushetkellä.

Kalastonhoitomaksun laiminlyönnistä seuraa sadan euron rikesakko. Lisäksi luvaton kalastaja voi menettää valtiolle kalastusvälineensä ja saaliinsa.

Aina ja kaikkialla ei saa kalastaa

Kun luvat on hankittu, pitää selvittää vesialueen omistajalta tai luvanmyyjiltä tai www.kalastusrajoitus.fi -sivulta kalastuskiellot ja -rajoitukset. Niitä on monia. Esimerkiksi vaelluskalojen käyttämillä koski- ja virta-alueilla ei saa kalastaa, ja joillakin onginta-alueilla vaaditaan erillinen lupa.

  • Kalalajien pyyntimitat vaihtelevat alueittain. Alamittasäännöksistä kertoo muun muassa Eräluvat.fi-sivusto.
  • Jos kalastat hyvin uhanalaisen kalan, etkä vapauta sitä, voit joutua maksamaan jopa 7 510 euron sakon.
  • Kunnollinen kalastaja ei kalasta liian lähellä toisten rantaa eikä haittaa muita vesillä liikkuvia.

Lähteet ja lisätiedot: eraluvat.fi-sivustoahven.net-sivusto

Juttuun on haastateltu Metsähallituksen viestintäpäällikköä, Aku Ahlholmia ja Kalatalouden Keskusliiton tiedottajaa, Tapio Gustafssonia.

Hannu Kaskinen

Juttuun päivitetty 14.6.2022 kalastusluvan (Metsähallitus) hinta.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti