veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Onni Oja maalasi idyllistä pelto- ja kylämaisemaa

Onni Oja maalasi idyllistä pelto- ja kylämaisemaa
4.7.2019

Onni Oja (1909–2004) on kuuluisa suomalainen kuvataiteilija, joka tunnetaan parhaiten maisemamaalarina. Erityisen tunnettu hän oli idyllisistä pelto- ja kyläkuvauksistaan.

Monet pitävät Ojaa nostalgisen suomalaisen sielunmaiseman kuvaajana. Oja maalasi maisemia eri vuodenaikoina. Suosituimmissa teoksissaan hän kuvasi talvisia maisemia.

Onni Oja opiskeli Taideteollisessa keskuskoulussa ja Helsingin yliopiston piirustussalissa. Oja opiskeli taidetta myös ulkomailla: muun muassa Roomassa Accademia Sindacato Gascista delle Belle Artessa ja Pariisissa Académie de la Grande Chaumièrissä. Taiteilija debytoi omalla yksityisnäyttelyllä vasta vuonna 1940, sillä opiskelut sekä kotimaassa että ulkomailla ja opintojen jälkeiset sotavuodet olivat siirtäneet oman näyttelyn järjestämistä.

Oja toimi myös pitkään opettajana Taideteollisessa oppilaitoksessa, Helsingin työväenopistossa ja Helsingin yliopiston piirustuskoulussa. Jäätyään eläkkeelle vuonna 1972 hän jatkoi aktiivisesti taiteilijan ammatissa ja keskittyi enemmän myös grafiikan tuottamiseen.

Näyttelyitä Oja järjesti aktiivisesti ympäri Suomea, ja hän oli suosittu julkisten taideteosten tekijä. Oja teki muun muassa Lapuan hautakappeliin seinämaalauksen ja Lehtimäen kirkon alttaritaulun. Oulun tuomiokirkkoon Oja valmisti lasimaalauksen. Näiden lisäksi hän teki maalauksia monien koulujen seinille eri puolilla Suomea.

Oja oli myös aktiivinen ja haluttu muotokuvien tekijä. Hänen muotokuvagalleriansa kattoi kaikkiaan noin 200 muotokuvaa. Muun muassa moni merkittävä yritysjohtaja ja kunnanjohtaja sai Ojan signeerauksella varustetun oman muotokuvan.

Lakeuden kuvaaja on suosittu Etelä-Pohjanmaalla

Taidemarkkinoilla Onni Oja on ollut tasaisen suosittu useilla vuosikymmenillä. Lakeutta kuvaavien peltomaisemamaalausten ansiosta Oja on ollut erityisen suosittu Etelä-Pohjanmaalla. Ojan laadukkaimpia maalauksia on huutokaupattu viime vuosina kotimaisissa huutokaupoissa noin 1 500–2 700 eurolla. Keskitason töitä on myyty jopa alle tuhannella eurolla.

Taiteilija teki pitkän uran, ja se näkyy myös eri tyylisinä tuotantokausina, joissa aiheet, värit ja tyyli vaihtelivat. Hänen teoksissaan on paljon variaatioita ja erilaisia väripaletteja. Oja myös signeerasi yleensä kaikki työnsä.

Värilitografiat suosittuja, sijoittajalle maisemamaalaus

Oja teki paljon värilitografioita 1980- ja 1990-luvulla, ja ne ovat olleet suosittuja keräilykohteita taidemarkkinoilla. Taiteilijan grafiikkaa voi ostaa useista grafiikkaa myyvistä gallerioista. Hinnat ovat 500 euron tuntumassa.

Sijoitusmielessä kannattaa suosia Onni Ojan varhaisempia maisemamaalauksia, esimerkiksi 1930-,1940- ja vielä 1950-luvuilta. Teoksella pitää myös olla vahvistettu alkuperä (provenienssi). Laadukkaissa taustatiedoissa vahvistetaan, että teos on ollut taiteilijan näyttelyssä, se on mainittu kirjassa tai taiteilijan tuotantoa käsittelevässä akateemisessa opinnäytetyössä.

Markkinoilla on jonkin verran myös Ojan teoksia, joiden taustatietoja ei ole vahvistettu.

Onni Oja sai professorin arvon vuonna 1979.

Joissakin taiteen myyntipaikoissa Ojan teoksia on myyty hieman ylihintaan, koska nimi on tunnettu ja taiteilijalla on professorin titteli. Näiden tietojen ei kuitenkaan kannata antaa hämätä.

Tarkista aina teoksen tiedot

Ostajan pitää aina itse tarkistaa, onko ostettava teos hintansa arvoinen, mistä teoksen hinta muodostuu, millainen vahvistettu tausta teoksella on ja millä vuosikymmenellä se on tehty. Nämä seikat nostavat tai laskevat Onni Ojan maalausten hintoja. Hänen teoksistaan pitää myös välittyä tyyneys tai rauhallinen staattinen ilmapiiri, vaikka taustalla olisi kasvavia pilviä.

Onni Ojan nimiin on joskus tehty väärennöksiä, esimerkiksi maisemista Fiskarsista, Joutsenosta ja Vihdistä. Siksi on tärkeää ostaa teos pitkän linjan taidekauppiaalta.

Lisäksi ostajan pitää ennen kaupantekoa tutustua taiteilijan muihin samalla tuotantokaudella tekemiin teoksiin. Paras tapa pohtia aitoutta on rinnastaa teos toiseen samantapaiseen ja saman aikakauden teokseen.

Pauliina Littorin 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti