veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Oppimispeli yhdistää isovanhemman ja eskarilaisen – pelataan ja opitaan yhdessä

Oppimispeli yhdistää isovanhemman ja eskarilaisen – pelataan ja opitaan yhdessä
18.9.2020

Eskari-ikäisille lapsille on tarjolla erilaisia oppimispelejä kymmenittäin. Pystyneekö niiden opettavaisuutta kukaan pitävästi arvottamaan, mutta joukossa on useiden alaa seuraavien ihmisten tunnistamia kiistattomia helmiä.

Opettavainen peli voi olla mainio sosiaalinen linkki myös isovanhempien ja eskarilaisen välillä. Siksi pelien tarkastelukulmana tässä jutussa on opettavaisuuden lisäksi pelin omaksuttavuus ei-niin-pelillisille isovanhemmille.

Ekapeli opetti lapset lukemaan

Näillä kriteereillä maittavimman syötin tarjoaa Ekapeli Alku. Sekä sen lukemis- että matikkaoppi lähtevät äärimmäisen helpoista alkeista, mutta kehittyvät pelaajasta riippuen nopeastikin.

Lisäksi pelin tehtävät vaihtelevat luonteeltaan esimerkiksi kirjoitusmerkkien ja hahmojen tunnistamisen välillä niin, että lyhytpinnainenkin piltti tulee ponnisteluistaan palkituksi.

Kokijakonsulttina tässä jutussa on esikoulua aloittava Noel eli Nokke ja äitinsä, miniäni Johanna. Hänen mukaansa sekä Nokke että isoveljensä, jo kouluikäinen Dani, ovat oppineet lukemaan tämän pelin avulla. Samaa on sanonut moni muu vanhempi.

Ekapelissä tutustutaan ensin äänteiden ja kirjainten vastaavuuteen. Onnistumiset palkitaan kolikoilla, joilla hahmonsa ilmiasua voi muutella.

Ekapelin juoheva kulku ja mahdollisuus yrittää rajattomasti uudelleen passaavat sellaisellekin mummalle tai paapalle, joka muuten antaa palttua sähköiselle pelaamiselle.

Ekapelin on kehittänyt professori Heikki Lyytinen Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen ja Niilo Mäki Instituutin työryhmän kanssa. Peliin liittyvää LukiMat-palvelua ylläpitää opetus- ja kulttuuriministeriö.

Pelaaminen ei vaadi rekisteröitymistä ja on ilmaista. Pelin saa niin Android- kuin iOS-laitteille, tämän jutun kirjoittaja pelasi sitä iPadilla.

Oppimispeleissä matikkaa, musaa ja lukuelämyksiä

Toinen koukuttaja on Yle Pikku Kakkosen Eskari. Se on lukemisen, matematiikan ja musiikin osastoista koostettu opettavainen peli, jossa on mukana hahmontunnistamista ja mukavia muistipeliosuuksia.

Pelin musiikkiosastossa sai kirjoittaja taistella nuottikorvansa kanssa jo varsin pian. Myös tämä hyvin kannustava peli on ilmainen.

Eskari-peli toimii jouheasti, mutta jostain syystä kirjoittajan vanhahko iPad lämpeni enemmän ja kulutti akkuaan nopeammin kuin tässä kuvatut verrokit.

Pikkulin tunteet ja Mallikas Mikko

Muita kokeilemiani vaihtoehtoja olivat Pikkuli sekä Mikko Mallikas.

Oranssi pikkulintu Pikkuli on monelle lapsiperheelle tuttu hahmo kirjoista ja tv-sarjasta. Pikkulin on luonut Aittokosken yrittäjäpariskunta, ja pikku tipu on kirjoitettu erityisesti lasten tunne-elämän syventäjäksi. Pikkulin opetuksellisuus on välillisempää kuin Ekapelin ja Eskarin.

Kokeilin Pikkulin sovelluksia Android-puhelimessani. Osa pikkuleista on ilmaisia, osa erihintaisia alkaen alle eurosta. Androidilla maksaminen tapahtuu luontevimmin Paypalin kautta.

Pikkulia käyttäessä tuli esiin tavallisen kännykän rajoite mobiilipeleissä. Sekä poikasten pelastaminen että varsinkin muistipeli rassaa varttuneempia silmiä näytön ahtauden ja hahmojen pienuuden tähden.

Vielä otan esiin niin ikään televisiosta tutun Mikko Mallikkaan, jonka matikkapeli tehonnee ainakin niihin, joille hahmo on tv:stä tuttu. Latasin pelin äärisuppean ilmaisversion puhelimeeni, mutta sen kapeuden tähden luotan miniäni Johannan sanaan: toimii.

Seniorimmalle ihmiselle padi on selvästi mielekkäämpi pelialusta kuin puhelin. Itse koon tuoman pelattavuuden lisäksi se tarjoaa myös luontevamman yhdessä pelaamisen mahdollisuuden.

Kaikki tässä käsitellyt pelit toimivat yhtä lailla Android- ja iOS-päätelaitteissa, olivatpa ne puhelimia tai padeja. Ne ovat saatavissa Google Play- ja App Store -sovelluskaupoista.

VINKKEJÄ OPPIMISPELEJÄ PELAAVALLE (ISO)VANHEMMALLE:

  • Unohda kännykkä, jos sinulla on mahdollisuus käyttää padia.
  • Etsi pari kolme erilaista peliä. Tässä esitellyt vaihtoehdot täydentävät hyvin toisiaan.
  • Kaiva kaapista vaihtoehdoksi vaikka jokin muistipeli.
  • Älä epäröi pelaamattomuuttasi, anna lapsen viedä ja heittäydy!

Kauko Ollila 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti