Käytetty polkupyörä on hyvä ostos, kun haluaa hankkia pyörän edullisesti. Lastenpyöriä myydään runsaasti käytettynä.
Hyvin pidetty ja säännöllisesti huollettu pyörä kestää käytössä parhaimmillaan vuosikymmeniä. Käytettyinä löytyy myös kestäviä vintage-fillareita.
Pyöräliitto muistuttaa kolmesta asiasta, joihin käytetyn polkupyörän ostajan tulee kiinnittää erityisesti huomiota: pyörän kuntoon, pyörän rungon oikeaan kokoon ja siihen, ettei myytävä pyörä ole varastettu. Jos pyörä osoittautuu varastetuksi, ostaja joutuu luovuttamaan pyörän oikealle omistajalle.
Arvokkaan ja liian halvan vaikuttavan pyörän alkuperä tulee varmistaa huolellisesti. Epäilyttävän myyjän tunnistaa esimerkiksi siitä, että hän panttaa henkilötietojaan tai haluaa tehdä kaupat vaikkapa yleisellä parkkipaikalla oman kotinsa sijaan.
Tarkista nämä kymmenen asiaa, kun ostat käytetyn pyörän
1. JARRUT Kunnossa olevilla jarruilla pyörä pysähtyy tehokkaasti. Vanne- ja levyjarrujen jarrupalojen vaihto on yleensä kohtalaisen helppoa. Pyörän takanavassa olevan jarrun, eli niin sanotun jalkajarrun korjaaminen on hankalampaa.
2. VAIHTEET Sujuuko vaihteiden käyttö ilman kolinaa, rutinaa ja naksutusta? Jos ei, vaihteet kannattaa huoltaa tai huollattaa.
3. RENKAAT Renkaat ovat kulutustavaraa ja suhteellisen edullisia vaihtaa.
4. PINNAT JA VANTEET Pyörän vanteen kuuluu olla suora. Tämä on helppo todeta pyöräyttämällä rengasta ilmassa. Jos rengas pyörii tasaisesti, vanne on suora. Pinnojen täytyy olla ehjät ja napakat, jotta vanne pysyy muodossaan. Ruosteinen vanne voi tehdä vanteen suoristamisen mahdottoman, jos vanne ei kestä pinnojen kiristämistä.
5. KETJUT, RATTAAT, POLKIMET, KAMMET Kunnossa olevassa pyörässä kammet ovat suorassa ja polkimet pyörivät kevyesti. Huonosti vaihtuvat vaihteet voivat kertoa siitä, että rataspakka tai ketjut pitää vaihtaa. Polkupyörän voimansiirron huollot voivat olla yllättävän kalliita. Pelkän venyneen ketjun vaihto on edullista ja helppoa, mutta laajemmat huollot voivat maksaa yllättävänkin paljon.
6. HEIJASTIMET, VALOT Heijastimet ja valot ovat lain mukaan polkupyörän pakollisia varusteista. Jos ne puuttuvat, ostajan tulee hankkia etu- ja takavalo sekä joka suuntaan näkyvät heijastimet.
7. MOOTTORI Moottorin, hallintapaneelin ja akun toimiminen sähköpyörissä.
8. OSIEN RUOSTE Ruoste uudehkossa pyörässä kertoo yleensä osien heikosta laadusta tai huonosta ylläpidosta. Vanhoihin pyöriin patina kuuluu, mutta kannattaa huomata, että esimerkiksi ruosteiset vanteet voivat olla hankalia oikaista.
9. AJOASENTO Oikean kokoisessa pyörässä ajoasento on miellyttävä. Pyörä on liian suuri, jos satula on säädetty alas ja silti jalkaa joutuu kurottamaan polkimelle. Jos polvet meinaavat osua ohjaustankoon käännöksissä, selkä on köyryssä tai pyörä tuntuu ahtaalta, pyörän runko on liian pieni.
10. HUOLTO Arvioi, tarvitseeko pyörä käyttää huollossa vai voitko kunnostaa pyörän itse. Mieti onko myyntihinta kohdallaan suhteessa huollosta koituviin kustannuksiin. Tingi hinnasta tarvittaessa!
Lähde: Pyöräliitto
NUMERO 99 000 Tori.fi:n välityksellä myytiin vuonna 2019 yli 99 000 käytettyä pyörää. Eniten myytiin tavalliseen kaupunkiajoon tarkoitettuja pyöriä (42 %), lastenpyöriä (32 %) ja maastopyöriä (16 %). Käytettyjen sähköpyörien myynti on vielä vähäistä. Lähde: Tori.fi
Vältä varastetun pyörän ostamista – näin tunnistat varastetun pyörän myyjän
- Hinta on epäilyttävän halpa. Ota selvää, minkä verran samanlaisesta pyörästä pyydetään muualla.
- Myyjältä puuttuu ostokuitti, takuutodistus tai huolto-ohjeet. Erityisesti uudemmista pyöristä nämä tulisi olla myyjällä tallessa.
- Myyjä ei osaa kertoa pyörän ominaisuuksista. Usein pyörävaras ei tiedä tarkkaan pyörän ominaisuuksia tai mallia. Tarkista tiedot valmistajan sivuilta ja vertaa niitä myyjän ilmoittamiin.
- Samalla myyjällä on paljon pyöriä myynnissä. Jotkut harrastavat pyörien kunnostamista ja myymistä laillisestikin – katso, ovatko ilmoitukset muuten luotettavia.
- Avain on hävinnyt, lukko on rikki tai runkonumero viilattu pois.
- Myyjä panttaa tietoja itsestään. Haluaako myyjä kommunikoida vain nimimerkin takaa tai prepaid-liittymällä? Eikö hän kerro oikeaa nimeään tai osoitettaan, vaan haluaa tehdä kaupat vaikkapa yleisellä parkkipaikalla?
- Myyjällä on kiire.
- Kuvissa on jotain epäilyttävää.
Lähde: Pyöräliitto
Jos epäilet pyörää varastetuksi, tarkista esim. Facebookin paikallinen Varastetut pyörät -ryhmä ja kaupunginosa-ryhmät. Oikea omistaja saattaa etsiä niissä pyöräänsä. Myös poliisilta voi tiedustella, onko tuntomerkkeihin täsmäävää pyörää ilmoitettu varastetuksi.
LUKITSE PYÖRÄ Varkauksien vähentämisessä avainasemassa on pyörän lukitseminen kiinteän runkolukon lisäksi kunnollisella kaarilukolla rungosta kiinteään esineeseen.
- Poliisin tietoon tuli viime vuonna 20 700 varastettua pyörää.
- Vakuutusyhtiöille ilmoitettiin viime vuonna noin 17 600 varastettua pyörää.
- Noin 2 prosenttia varastetuista pyöristä oli sähköpyöriä.
- Vakuutusyhtiöt maksoivat korvauksia varastetuista pyöristä vuonna 2019 noin 8,5 milj. euroa.
Lähde: FA Finanssiala
Minna Petäinen