Pääsiäislampaan viinivalintaa pohdiskellessa viiniasiantuntija Risto Karmavuon mieleen tuli erikoinen ajatus: mitähän viiniä paavi joisi?
Katolisella kirkolla on hyvin pitkä yhteinen historia viininviljelyn kanssa. Luostarit levittivät viiniköynnöksen ja viininvalmistustaidon ympäri Eurooppaa ja aina Amerikkaan asti.
Viinimaailma onkin täynnä erilaisia ”pyhiä” viinejä, joissa joko viinin nimi tai kasvupaikka viittaa kirkolliseen alkuperään.
Saksalaisilla on Jeesuksen äidin Marian viini (Liebfraumilch). Ranska on täynnä pyhimysten mukaan nimettyjä viinialueita, kuten St.Emilion, ja Avignonin paavien palatsi on yksi klassikoista (Chateauneuf-du-Pape). Italiasta löytyy paavin oma viinilähde Fontana di Papa ja Vesuviuksen rinteiltä jopa Kristuksen kyyneleet (Lacryma di Christi).
Ja viiniä paavi varmasti juo, niin kuin muutoinkin koko Vatikaani. Pienoisvaltio on melko reippaalla 54 litran vuosikulutuksella maailman suurin viininkuluttaja per capita maailmassa.
Paavi Franciscus itse on myös tunnustautunut viininystäväksi, ja kesällä 2017 Italian Sommelier-yhdistys nimitti paavin kunniasommelieriksi.
Ei ole tiedossa, kuinka paljon tällä arvonimellä oli vaikutusta siihen, että Vatikaani hiljattain ohjeisti kirkkoja ehtoollisviinin hankinnassa ja säilytyksessä. Vatikaanin ohjeen mukaan tässä tärkeimmässä sakramentissa tarjottavan viinin tulee olla puhdasta rypäleviiniä, siinä ei saa olla muita lisäaineita ja viini pitää säilyttää huolellisesti, jottei se happane.
Nykyisen paavin isoisä oli muuten viininviljelijä Piemonten alueella. Paavin tiedetään muistelleen lämmöllä erityisesti paikallista grignolino-punaviiniä, jota tuotetaan Astin ja Monferratton alueilla. Ehkä tästä löytyisi avain paavin viinivalintaan.
Kyseistä kevyttä ja hapokasta punaviiniä ei Suomen Alkosta löydy, mutta Astin kuuluisampi viini Barbera varmaan ajaa saman asian. Ja ainakin se sopii erinomaisesti lampaan kaveriksi. Keskitäyteläinen, usein metsämarjainen ja mausteinen Barbera ei ole mikään hienosteluviini, vaan pikemminkin luonteikas ja hieman maalaismainen. Maukkaalle karitsalle se tarjoaa tasapainoisen kumppanin ja kestää myös melko rankan valkosipulivyörytyksen.
Avaa pullo hyvissä ajoin hengittämään ja tarjoile hieman viilennettynä.
Kolme aterialle
522847, Château Ksara Blanc de Blancs 2014, Libanon, 14,20 e
Persoonallinen ja hieno valkoviini.
- Kylmäsavulohi
387367, St. John Commandaria, Kypros, 22,08 e
Kenties vanhin yhä myynnissä oleva viini.
- Pasha
007316, Kendermanns Marienglöckhen Liebfraumilch 2016, Saksa, 6,74 e
Vanha klassikko, joka sopii vaikka yöpalalle.
- Kaalipiirakka
Kokeile myös
006911, Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2014, Ranska, 29,00 e
Klassinen chateauneuf, joka on viihtynyt valikoimassa pitkään.
- Karitsankare
443137, Yvon Mau Saint-Emilion 2014, Ranska, 15,40 e
Verrattain edullinen, bordeaux, jossa on klassisia piirteitä.
- Karitsan sisäfile
915787, De Falco Vini Lacryma Christi del Vesuvio Rosso 2016, Italia, 16,38 e
Keskitäyteläinen ja melko mausteinen punaviini.
- Karitsanpotka
Kolme uutta
473657, Org de Rac Le Piquet Cabernet Sauvignon Merlot 2017, Etelä-Afrikka, 10,99 e
- Luomupunaviini Etelä-Afrikasta.
498767, Credencial Touriga Nacional 2016, Portugali, 9,69 e
- Lissabonin alueelta tuleva punaviini.
575507, Mugler Scheurebe Trocken 2015, Saksa, 14,90 e
- Aromikas valkoviini erityisesti mausteiselle ruualle.