Lannoitetta ei tarvitse ostaa, kun sitä valmistaa itse omassa kompostissa. Seos ravitsee pihan perennat, pensaat ja puut. Nykyajan kompostorit on suunniteltu sopiviksi myös laiskoille puutarhureille. Kompostointi onnistuu myös kerrostalossa, jos asukkaista löytyy innostuneet kompostivastaavat.
1. Miten työlästä kompostoiminen on?
Päältä täytettävällä, nykyaikaisella biokompostorilla kompostointi hoituu kuin itsestään. Pohjalla on luukku, josta otetaan pieniä eriä kerrallaan valmista tuotosta kasvien lannoitteeksi.
Modernia kompostia ei tarvitse jatkuvasti kääntää tai sekoittaa, sillä siinä on ilmanjakoputkisto hapekasta ilmaa tuomassa. Keittiön biojätteen kompostointi tosin nopeutuu, jos sitä välillä möyhentää. Tämän voi tehdä esimerkiksi kompostorimöyhentimellä, jossa on lavat kepin päässä.
2. Miten valita itselle sopivin kompostori?
Kompostoreja on erilaisia ja eri kokoja. Esimerkiksi nelihenkiselle perheelle sopii 200–300 litran kompostori. Keittiön biojätteitä kompostoitaessa on tärkeää valita mahdollisimman hyvin lämpöeristetty versio, jotta se toimii myös talvella. Helppokäyttöinen hyvä biojätekompostori maksaa noin 300–500 euroa. Jos kompostoi pelkästään puutarhan lehtiä ja oksia, voi käyttää yksinkertaisimmillaan puukehikkoa.
3. Miten varmistaa, että komposti ei haise?
Toimiva komposti ei haise. Haju kertoo hapenpuutteesta ja liiasta kosteudesta. Biojätettä kompostoitaessa on tärkeää, että ilmavuutta tuovaa kuiviketta on tarpeeksi. Joka kerta kun kompostoriin viedään biojätettä, sinne lisätään myös kuiviketta. Markkinoilla on tehokuivikkeita, mutta erinomaisesti toimii turpeen ja puutarhan oksasilpun sekoitus. Turvetta myydään rautakaupoissa ja puutarhaliikkeissä edullisesti isoissa pusseissa.
Kompostin elintärkeät pieneliöt ovat sitä tyytyväisempiä, mitä useammin ne saavat ravintoa. Toisaalta ei tarvitse olla huolissaan, vaikka täyttäminen keskeytyisi esimerkiksi loman ajaksi. Komposti hyrähtää käyntiin ja vapauttaa taas lämpöenergiaa, kun sitä ryhdytään täyttämään uudelleen. Ei tarvitse pelästyä, jos kompostissa huomaa hometta. Home häviää, kun seos kuumenee. Kuivikkeesta on tässäkin apua.
4. Voinko kompostoida talvipakkasilla?
Ilman muuta, mutta ennen pakkasia pitää varmistaa, että kompostoriin mahtuu tavaraa. Yleisin talvikompostoinnin virhe on se, että kompostoria ei tyhjennetä. Mitä enemmän kompostorin pohjalle kertyy kuumavaiheen läpikäynyttä seosta, sitä helpommin se jäätyy. Parasta on tyhjentää kompostoria pohjalta pieninä annoksina läpi vuoden, jotta sinne mahtuu jatkuvasti lisää tavaraa. Paukkupakkasten aikaan toimintaa voi auttaa viemällä kompostoriin kuumalla vedellä täytetty kanisteri sekä kompostiherätettä, joka nopeuttaa prosessia myös kompostointia aloitettaessa.
5. Missä kompostiseosta voi käyttää?
Kompostorin pohjalta tuleva aines on karkeaa katekompostia, ei siis vielä multaa. Seosta ei kannata käyttää kasvualustana eikä kaivaa juurille, sillä se on vahvaa ja voi jopa hidastaa kasvua. Mullan pinnalla se sen sijaan luovuttaa ravinteita ja aktivoi maan pieneliöstöä. Jos seoksesta haluaa multaa, sitä pitää jatkokompostoida sateelta suojattuna noin vuoden verran. Suoja on tärkeä, jotta katteen ravinteet eivät valu hukkaan.
Kirsi Riipinen