Kuluttajaa voi askarruttaa, pimeneekö vanha telkkari tai digiboksi sen jälkeen, kun antenniverkon lähetystekniikka muuttuu. Uutta lähetystekniikkaa kutsutaan t2-tekniikaksi, ja se kasvattaa verkon kapasiteettia teräväpiirtolähetyksiä varten.
Maksu-tv -kanavat ovat siirtyneet jo antenniverkoissa teräväpiirto- eli hd-lähetyksiin. Sen sijaan vapaasti vastaanotettavien kanavien, kuten Yle TV1:n, osalta siirtymä on viivästynyt. Kaapeli-, satelliitti- ja iptv-lähetyksiin muutoksella ei ole vaikutusta.
Kaupalliset televisioyhtiöt ja Yle ilmoittivat alun perin, että kaikki vanhan tekniikan mukaiset lähetykset loppuisivat antenniverkossa maaliskuun lopussa 2020.
”Valitettavasti nyt ei ole tietoa täsmällisestä jatkoaikataulusta. Joka tapauksessa mennään pari vuotta suunnitellusta eteenpäin”, Janne Yli-Äyhö, Yleisradion tuotantojohtaja kommentoi tilannetta kesäkuussa 2019.
Esimerkiksi toimiikotelkkarini.fi -sivustolla voi tarkastaa, toimiiko oma vastaanotin lähetystekniikan muutoksen jälkeen. Traficomista kuitenkin muistutetaan, että ohjeet eivät ole täysin aukottomia, koska t2-lähetykset eivät ole valtakunnallisia.
”Varmin keino varmistaa oman television t2-valmius on kokeilla, näkyykö kanavapaikka 24 eli Hd Nelonen, joka näkyy Digitan uhf-antenniverkossa. Tämä verkko on käytännössä kaikilla antennitalouksilla”, Tiina Aaltonen, projektipäällikkö Traficomista ohjeistaa.
”Jos kuva ei tule näkyviin, kannattaa kokeilla myös tehdasasetusten palautusta ja kanavahaun uusimista.”
Antenniverkko kuntoon
Myös kiinteistön antenniverkosto kannattaa laittaa hyvissä ajoin kuntoon. Suomessa on kaksi antenni-tv -operaattoria, Dna ja Digita, ja niiden lähetysten vastaanottamiseen tarvitaan erilaiset antennit. Moni ei sitä tiedä.
Sekään ei ole kovin yleisesti tiedossa, että antennit pitää suunnata eri verkkoihin; vhf-antenni suunnataan Dna:n vhf-antenniverkkoon, ja uhf-antenni Digitan uhf-antenniverkkoon. Antenneja voi joutua myös vahvistamaan. Ylen hd-kanavat näkyvät jo Dna:n vhf-antenniverkossa, mutta monesta kotitaloudesta vhf-antenni vielä puuttuu.
”Jos asuu taloyhtiössä, eikä joku kanava näy, asiaa voi hoitaa eteenpäin isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen kautta. Omakotitalossa voi olla yksinkertaisinta ottaa yhteyttä suoraan ammattiasentajaan, jos ei halua itse selvittää asiaa. Mutta mikäli ei tunne yhtään radiotekniikkaa, homma voi mennä helposti metsään”, Vesa Erkkilä, Satelliitti ja antenniliitto Sant ry:n toiminnanjohtaja arvioi.
Sisä- vai ulkoantenni?
Ammattiasentajilla on käytössään esimerkiksi mittarit, joilla voi seurata signaalin laatua tarkemmin kuin television signaalinäytöltä.
”Jos lähetinasema on kaukana, antenni pitää yleensä asentaa katolle. Silloin tulee miettiä myös maadoituskysymykset kuntoon”, Erkkilä korostaa.
Sisäantennin käyttö on monitahoinen kysymys.
”Sisäantenni voi toimia noin 10 kilometrin päähän Digitan mastosta, mutta Dna:lla toimintasäde on paljon lyhyempi. Sisäantenni on myös alttiimpi erilaisille häiriöille kuin ulkoantenni. Toisaalta kevytrakenteisessa puutalossa tai kerrostalossa, jossa ei ole lämpölaseja, sisäantenni voi toimia kohtuullisen kaukaakin.”
”On ilman muuta järkevää, että sekä omakotitalossa että taloyhtiössä on toimiva ja ajanmukainen antenniverkko.”
Varmista television valmius
Teräväpiirtolähetysten katseluun antenniverkossa tarvitaan t2-virittimellä varustettu televisio tai digiboksi. Uusissa televisioissa alkaa olla t2-valmius, mutta vanhoissa tilanne on heikompi.
”Kun tutkimme asiaa vuoden 2019 toukokuussa, t2-virittimellä varustettu televisio löytyi vain 61 prosentilla antennitalouksista. Tilanne on kuitenkin selvästi parempi kuin kolme vuotta sitten, jolloin vastaava luku oli 37 prosenttia”, Tiina Aaltonen vertaa.
Jos tarvitsee uuden vastaanottimen, varminta on hankkia Suomessa testattu Antenna Ready hd -laite. Merkintää ei ole useinkaan näkyvissä, joten asia kannattaa varmistaa myyjältä.
”Jos haluaa käyttää hybriditv-palveluita, vastaanottimessa on hyvä olla myös Antenna Ready Smart hd –merkintä”, Vesa Erkkilä täydentää.
Hybriditelevisio lisää vuorovaikutuksellisuutta television katseluun tuomalla nettipalvelut osaksi tv-lähetysvirtaa. Nämä palvelut eivät näy vielä kaikkien kaapelioperaattoreiden verkossa, eikä sisältöä ole kovin paljon, mutta tekniikka saattaa yleistyä tulevaisuudessa.
- Tutustu hdtv-oppaaseen
- Tutustu Pientalon antennioppaaseen tai Asuinkiinteistön tietoliikenneverkon uudistamiseen Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n verkkosivuilla.
SENIORI TV-OSTOKSILLA Lue elokuun Taloustaidosta artikkeli Miten senioriostaja selviytyy tv-ostoksilla? Lehti ilmestyy 14.8.2019. Voit lukea jutun myös Taloustaidon näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelumme käyttäjäksi.
Kaisa Salminen