veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Punkki ei ole harmiton otus – nappaa tästä neljä vinkkiä kissan ja koiran punkkisyyniin

Punkki ei ole harmiton otus – nappaa tästä neljä vinkkiä kissan ja koiran punkkisyyniin
9.7.2024

Kesällä lemmikinomistajan on tarkkailtava lemmikin turkkia punkkien varalta päivittäin. Punkkikausi alkaa varhaiskeväästä ja jatkuu aina myöhäissyksyyn.

Punkin purema voi aiheuttaa kissalle tai koiralle paikallisen tulehdusriskin tai pahimmillaan puutiaisvälitteisen sairauden. Punkit levittävät sairauksia, joista esimerkiksi borrelia ja anaplasma voivat tarttua myös lemmikkeihin. Etenkin koirille punkin purema voi olla kohtalokkaampi kuin kissoille.

Lemmikkien turkissa piilottelevat punkit eivät ole täysin harmittomia myöskään ihmisille. Ne kulkeutuvat helposti sisätiloihin ja petivaatteisiin, ja tarttuvat lemmikinomistajaan, kun punkki ei ole saanut tarttumapintaa eläimen turkista.

Lemmikin turkkia on syynättävä päivittäin punkkitartuntojen varalta.

1. Mistä punkin tunnistaa?

"Jos eläimen ihoon on kiinnittynyt joku eläin, se on todennäköisesti punkki", kommentoi pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Varpu Kupiainen eläinsairaala Medvetistä.

Kupiaisen mukaan punkit ovat pieniä pyöreäruumiisia ötököitä, jotka ihminen pystyy tunnistamaan silmämääräisesti lemmikin turkista. Ne voivat myös liikkua lemmikin karvoilla.

2. Mitä tehdä, jos löydän punkin lemmikistä?

Punkit otetaan pois punkkipihdeillä tai punkkilassolla.

Kupiainen muistuttaa, että lemmikin turkista napattua löydöstä ei pidä heittää suoraan roskiin, vaan ne tulee tappaa heti löytämisen jälkeen.

Punkin purema saattaa aiheuttaa lemmikin iholle tulehdusriskin, joten Kupiainen suosittelee, että poistamisen jälkeen iho puhdistetaan vielä paikallisantiseptilla.

Lemmikkiä ei tarvitse viedä punkkilöydöksen vuoksi eläinlääkäriin. Lemmikin vointia kannattaa kuitenkin tarkkailla, sillä punkin aiheuttama sairaus alkaa usein viiveellä.

Punkkivälitteisen sairauden tunnistaa esimerkiksi siitä, että koira on erityisen apea ja väsynyt. Muun muassa borrelioosi saattaa alkaa 2–6 kuukauden kuluttua tartunnasta, ja se oireilee koiralla nivelkipuna ja kuumeiluna.

3. Miten punkkeja voi ennaltaehkäistä?

Kissojen ja koirien punkkitartuntoja voidaan torjua punkkilääkityksellä. Tarjolla on sekä suun kautta otettavia lääkkeitä, karkottavia punkkipantoja että iholle suoraan laitettavia liuoksia.

4. Mitä pitää ottaa huomioon, kun valitsee lemmikille punkkilääkitystä?

Kun pohdit sopivaa punkkilääkitystä, ota huomioon myös lääkkeen ympäristövaikutukset.

Kupiaisen mukaan suun kautta annettava lääke on kätevä, jos koira tykkää uimisesta.

”Pannan kanssa uimista ei suositella, koska sen sisältämä lääkeaine on vesieliöille myrkyllistä”, kertoo Kupiainen.

Punkkipantaa ei kannata käyttää, mikäli koira nukkuu ihmisen kanssa samassa sängyssä.

Lemmikin niskaan laitettavat liuokset ovat yleensä hyvä ratkaisu kesällä, jos hyttyset kiusaavat. Osassa liuoksissa on mukana hyttysenestolääkettä, jota vastaavasti ei ole tableteissa.

Kissoilla pannat ja valeliuokset ovat suosittuja, koska ne ovat lemmikinomistajille helpompia kuin suun kautta annettavat lääkkeet.

”Mikään lääkevalmiste ei tehoa sataprosenttisesti punkkeihin, ja paras keino välttää punkkitartuntoja on tarkistaa lemmikin turkki päivittäin”, Kupiainen muistuttaa.


Jenni Vihtkari

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti