Latvia on maantieteellisesti lähellä, mutta kulttuurisesti jännittävän kaukana. Toisin kuin Tallinnassa, Riiassa suomalainen on varmasti ulkomailla.
Arkkitehtuuri on Riiassa erilaista eikä kielestä saa selvää, ellei satu osaamaan venäjää. Latvian ohella venäjä on toinen Riian tärkeä kieli, jota puhuu äidinkielenään noin puolet metropolin asukkaista.
Riika todella on metropoli, Baltian ainoa todellinen suurkaupunki, jossa asuu noin 650 000 ihmistä, eli kolmannes koko maan väestöstä. Vaikka väkeä on paljon, on Riian keskusta turistin kannalta pieni ja kompakti.
Kuten Tallinnassa, myös Riiassa matkailijan kannalta tärkein osa kaupunkia on vanha kaupunki, jossa ja jonka liepeillä ovat suosituimmat ravintolat, kahvilat ja hotellit.
Jos suomalainen on Riiassa vain päivän, niin hän ei tee suurta syntiä pysytellessään vanhassa kaupungissa. Lisäksi kannattaa piipahtaa Alberta-kadulla ihailemassa sadan vuoden takaista latvialaista jugendarkkitehtuuria kaikkein komeimmillaan.
Onneksi Riikaa ei tuhottu sodissa.
Latviaan matkustetaan laivalla, lentokoneella tai omalla autolla – bussillakin pääsee
Suomalaisille Riika on ollut korona-ajan hittimatkakohde, jonne on saanut ja uskallettu matkustaa. Virolainen Tallink-varustamo avasi kesällä suoran laivareitin Helsingistä Riikaan, ja sinne ovat löytäneet myös monet omalla autollaan Baltiassa seikkailevat suomalaiset.
Latvian matkailuviranomaisten mukaan Tallinkilla matkusti Riikaan kesän aikana noin 60 000 suomalaista ja reitti vetää vieläkin, vaikka laiva vaihdettiinkin pienempään.
”Taas huomenna torstaina Tallink tuo Riikaan 800 suomalaista”, sanoo Latvian matkailumarkkinoinnissa työskentelevä Inguna Zigure syyskuun alussa.
Tallink on luvannut jatkaa Riian-risteilyjä tammikuun loppuun saakka, ja parhaillaan Riian kaupunki lobbaa Tallinkia voimakkaasti saadakseen tämän jatkamaan reitillä ensi kesänä. Henkilöstöään parhaillaan massiivisessa mittakaavassa irtisanova Tallink ei kerro vielä tulevaisuudensuunnitelmistaan, mutta se on ilmoittanut olevansa tyytyväinen Riian-reitin suosioon.
Latvian lentoyhtiö Air Baltic jatkaa lentojaan Suomesta Riikaan ja heinäkuussa lentokoneissa oli tungostakin. Junalla Riikaan ei pääse, sillä Viron ja Latvian välillä ei ole toimivaa ratayhteyttä.
Bussimatka Tallinnasta kestää reilut neljä tuntia ja maksaa halvimmillaan kaksi kymppiä.
Helsingistä on Riikaan matkaa vain 400 kilometriä, mutta perillä suomalainen tapaa omanlaisensa kulttuurin. Vaikka Latvia on maantieteellisesti lähellä, se on kulttuurisesti jännittävän kaukana. Siinä kun Viro on suuntautunut pohjoismaihin, Latvia on hakenut vaikutteita Amerikasta asti.
Latviassa Amerikkaa ihaillaan, Trumpilla tai ilman.
Historiallisista syistä monilla latvialaisperheillä on sukulaissiteitä Amerikkaan, kun taas Suomesta Riiassa ei tiedetä juuri muuta kuin jääkiekko. Jääkiekko on Latvian kansallispeli, vaikka sitä ei ehkä uskoisi Latvian maajoukkueen menestystä seuratessa. Riian Dynamo pelaa KHL-liigaa kuten Helsingin Jokeritkin.
Venäläisyys, tai pikemmin slaavilaisuus, näkyy Riian katukuvassa vahvasti. Vielä vahvemmin se näkyy Riian kainalossa sijaitsevassa rantaparatiisissa Jurmalassa, jossa venäläinen eliitti lomaili jo Neuvostoliiton aikoina. Sanotaan, että Jurmalan 30 kilometriä pitkällä rannalla tuoksuu meriveden lisäksi venäläinen raha. Näköaistia Jurmalassa hivelevät värikkäät, puiset pitsihuvilat.
On Riiassa vahvana läsnä Neuvostoliittokin, rosoisina katumaisemina ja ruokkoamattomina rakennuksina. Tämä osa Riikaa pienenee vuosi vuodelta.
Korona polkenut hintoja Riiassa
Vaikka Latvia on selvinnyt koronaepidemiasta yllättävän puhtain paperein, on korona lyönyt jälkensä Riiankin katukuvaan.
Riian keskustassa suomalainen oppii nopeasti, että ”pardod” tarkoittaa ”myynnissä” ja ”iznoma” on ”vuokrattavana”. Moni ravintola ja kahvila Riian vanhassa kaupungissa on joutunut lopettamaan, eli vapaata liiketilaa on runsaasti tarjolla.
Koronavirustartuntoja Latviassa on todettu syyskuun alkuun mennessä noin 1 400.
Riiassa koronan uhkaa ei huomaa. Kasvomaskeja ei näy, turvavälejä ei pidetä, hissit tungetaan täyteen saakka.
Valtiotasolla Latvia on tiukempi ja on valmis ulottamaan karanteenimääräykset myös balttinaapureihinsa Viroon ja Liettuaan, jos niissä nopeasti lisääntyviä uusia tartuntoja ei saada kuriin. Se merkitsisi loppua ”Baltian kuplalle”.
Epäilemättä karanteenikäsky koskee tarpeen vaatiessa suomalaisiakin.
Latviaan turisteja ja investointeja houkuttelevan valtionviraston LIAA:n pääjohtaja Kaspars Rozkalns kehuu toimistossaan, että Latvia on pysynyt koronan suhteen Euroopan puhtaimpana maana. ”Vain Vatikaanissa on yhtä vähän tartuntoja ja yhtä turvallista”, hän sanoo.
Koronasta johtuva turistivirtojen ehtyminen on tuonut Riikaan polkuhintoja. Oluen voi saada parilla eurolla ja lounastarjouksetkin ovat erityisen houkuttelevia.
Vaikka Riika ei halpakohde olekaan, on se hintatasoltaan edullisempi kuin Tallinna, jossa suomalainen massaturismi on vetänyt hintoja rajustikin ylöspäin etenkin turistialueilla. Riian tärkein turismikansallisuus on venäläiset, ja he saattavat olla tarkempia rahoistaan kuin suomalaiset.
Edullisia ovat myös esimerkiksi liput Riian oopperaan. Juuri kulttuurimatkailijoita Latvia haluaisi lisää, myös Suomesta.
Alkoholi Riiassa on halpaa etenkin kaupoissa, jossa litran pullon vodkaa saa yhä reilusti alle kympillä. Vaikka Viro laski alkoholiveroaan tuntuvasti vuosi sitten, on verotus Latviassa yhä kevyempää. Alkoholiturismi Latviassa ei kohdistu Riikaan vaan rajakaupunkeihin Valkaan ja Ainaziin.
Vastaavasti jotkin hinnat ovat Riiassa niin merkillisen kalliita, että ne saavat epäilemään hinnoitteluvirhettä. Riian Stockmannin elintarvikeosastolla pieni pullo Pauligin kylmää Frezza-kahvia maksaa 3,50 euroa, kun Helsingissä samalla hinnalla saa kaksi pulloa.
Uusi ja erikoinen hinnoitteluun liittyvä ilmiö on Riiassa sekin, että jotkin ravintolat ovat alkaneet lisätä laskuun kymmenen prosentin tarjoilulisän. Se tulee yllätyksenä. Tarjoilulisää peritään myös hotelli Latvijan suositussa Skyline Barissa.
Riiassa kannattaa liikkua omin jaloin
Kätevin tapa liikkua Riiassa on omat jalat, jos ne vain kantavat. Myös Tallinkin satamasta kannattaa kävellä, sillä vanha kaupunki on aivan sen vieressä.
Bussi- ja ratikkalipun saa automaatista ja se maksaa 1,15 euroa. Lippu mitätöidään digitaalisessa lukulaitteessa liikennevälineen sisällä.
Taksit ovat edullisia, mutta yllätyksiltä välttyy, jos sen tilaa ennakkoon. Aiemmin suomalaiset päivittelivät Riian sekavia ja petollisia taksimarkkinoita, mutta ainakin Helsingin osalta on asetelma kääntynyt päälaelleen.
Riika 3 x nähtävyys
Riian keskustori: Tori on valtava ja sen rungon muodostavat saksalaisten ilmalaivoille, Zeppeliineille, aikoinaan rakennetut hallit. Täältä löytyy mitä vain, ei kuitenkaan enää apinoita ja rynnäkkökivääreitä kuten 90-luvulla.
Alberta-katu: Art Nouveau – eli jugendarkkitehtuuria Riiassa on joka kulmalla, mutta komein kokonaisuus löytyy Alberta-kadulta. Nimi tulee siitä, että legendan mukaan Riian perusti piispa Albert.
Hipsteri-alueet: Riikaa on nimitetty muodikkaiden hipstereiden suurimmaksi keskittymäksi Riiassa. Hipsteri-alueilla kuten Kalnciemassa ja Tallinna-kadulla kannattaa vierailla siksi, kun niissä näkee paikallisia ihmisiä ja elämää.
Sami Lotila
Liikennevalomalli auttaa arvioimaan matkustamisen koronariskiä
THL:n laatima liikennevalomalli auttaa arvioimaan ulkomailla matkustamiseen liittyvää koronatartunnan riskiä. Malli ei korvaa hallituksen tekemiä rajapäätöksiä, jotka pitää aina huomioida, kun matkustetaan.
Mallissa maat jaotellaan kolmeen kategoriaan koronavirustartuntojen ilmaantuvuuden mukaan.
Viimeisimmän päivityksen mukaan (26.8.2020) Latvia on ns. vihreä maa, jossa riski tartunnalle ei ole merkittävästi korkeampi kuin Suomessa.