veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Ruotsalaismatoissa sijoituspotentiaalia

Ruotsalaismatoissa sijoituspotentiaalia
28.4.2016

Ruotsalaisten design-mattojen suosio kasvaa yhä. Tukholmalaisessa moderniin designiin keskittyneessä huutokaupassa huhtikuussa niitä oli tarjolla viitisenkymmentä, ja kysyntä oli hyvä.

Yhdysvalloissa on puolestaan tulossa ensimmäinen huutokauppa, jossa on myynnissä pelkästään ruotsalaismattoja. Niitä voi toisaalta yhä löytää halvallakin.

Korkealaatuiseen designiin keskittynyt chicagolainen huutokauppayhtiö Wright järjestää toistuvasti mm. skandinaaviseen esineistöön liittyviä huutokauppoja. Seuraava sellainen on tulossa 5. toukokuuta, ja siellä on ilahduttavasti jälleen suomalaisiakin design-esineitä: Tapio Wirkkalan pöytävalaisin, Gunnel Nymanin Serpentiini-vaasi, useita Paavo Tynellin valaisimia sekä Alvar Aallon huonekaluja. On myös muutamia skandinaavisia mattoja useiden tuhansien eurojen lähtöhinnoilla.

Mutta jo pari päivää ennen tätä huutokauppaa on pelkästään skandinaavisiin design-mattoihin erikoistunut huutokauppa Aarteita Märta Måås-Fjetterströmin työhuoneesta, jossa on tarjolla yli sata mattoa kutomosta, jota huutokauppayhtiö kuvaa yhdeksi maailman innovatiivisimmaksi tekstiilivalmistajaksi 1900-luvulla. Matot ovat vuosilta 1920–1970.

Chicagolaisen Wrightin huutokaupassa on tarjolla mm. tämä Marianne Richterin suunnittelema iso matto (pituus noin 4 metriä), jonka valmistumisvuosi on 1949. Matossa on signeeraus ”MMF MR”. Maton arviohinta on noin 50 000 euroa.

Lähtöhinnaltaan arvokkaimpia – jopa yli 50 000 euroa – näyttävät olevan Barbro Nilssonin suunnittelemat matot, mutta lähes samaan hintaluokkaan pääsee myös Marianne Richter. 

Ruotsalaismatot Ruotsissa

Ruotsissa näiden mattojen hintataso on alhaisempi, mutta kiinnostus niitä kohtaan on myös selvässä kasvussa, mikä näky arvohuutokauppojen tarjonnassa. Esimerkiksi tukholmalaisessa Stockholms Auktionsverkin Moderna-huutokaupassa huhtikuun loppupuolella oli tarjolla noin 50 ruotsalaismattoa, ja kysyntää riitti.

Kalleimmaksi nousi Barbro Nilssonin suunnittelema matto Salerno blå med enkel bård (425x298 cm). Matossa on signeeraus BN AM MMF, ja se on kudottu 1940-luvun lopulla. Huutomaksuineen maton hinta nousi yli 30 000 euroon.

Märta Måås-Fjetterström teki aikoinaan paljonkin töitä herättääkseen kansainvälistä kiinnostusta ruotsalaisia design-mattoja kohtaan. Hän mm. järjesti näyttelyitä Lontoota ja New Yorkia myöten. Viimeistään nyt tuo arvostus on levinnyt ainakin innokkaimpien Skandinavian designin ystävien keskuuteen.

Kyllä näitä Märta Måås-Fjetterströmin mattoja löytyisi varmasti monistakin suomalaiskodeista. Netistäkin niitä voi löytää yhä varsin edullisesti. Oikein valitut kohteet voivat olla jopa hyviä sijoituksia, mikäli ruotsalaismattojen suosio design-markkinoilla yhä jatkuu.

Suomalaisia design-mattoja ei kansainvälisissä huutokaupoissa juurikaan näy. Stockholms Auktionsverkin Modernassa oli sentään yksi sellainen - Greta Skogsterin suunnittelema ja Kiikan kutomossa noin vuonna 1935 tehty matto kooltaan 355x247 cm. Sen hinta jäi alle arviohinnan, mutta nousi huutomaksuineen kuitenkin 6 500–7 000 euroon. Bukowskisilla on myyty pari vuotta sitten suunnilleen samankokoinen Greta Skogsterin geometrisilla kuvioilla ja pastellivärein koristeltu matto paljonkin halvemmalla eli noin 1 300 eurolla. Matossa oli kuitenkin käyttökulumaa, ja mm. loimi näkyvissä.

Stockholms Auktionsverkin huutokaupassa oli tarjolla erikoinen Birger Kaipiaisen keramiikkatyö korkeudeltaan 82 cm. Se on Kaipiaisen Rörstrandille suunnittelema työ, jonka arviohinta oli 11 000–13 500 euroa. Se ei kuitenkaan mennyt kaupaksi.

Greta Skogster-Lehtisellä oli vuodesta 1930 Helsingissä oma kutomo. Hänen päätyönään pidetään Kotkan kaupungintalon valtuuston istuntosaliin suunniteltua kuvakudosta.

Lähiaikoina luvassa arvokasta militariaa

Heti vapun jälkeen 3.-4.5. eli samoihin aikoihin, kun Sampo jakaa osinkoja runsaat miljardi euroa – pidetään Hagelstamin kuukausihuutokauppa, jonka arvokkaimpiin kohteisiin kuuluvat muutamat militariakohteet – esimerkiksi Venäjän Pyhä Vladimirin ritarikunnan 3.luokan kultainen ritarimerkki, nauhalla. Sen lähtöhinta on 3 000 euroa. Harvinainen kohde on myös erä SS-upseerin Suomi-Saksa-jäämistöä. Sen lähtöhinta on 5 000 euroa.

Helanderin toukokuun huutokauppa on viikonloppuna 14.5.–15.5., ja siellä on erikoisuutena isompi erä vintage-koruja ja muuta vintagea.

Bukowskisin Helsingin Modern + Design -nettihuutokauppa on juuri päättynyt, ja 3.5. on Tukholmassa Modern & Nordic Design -huutokauppa, jossa on myös joitakin suomalaiskohteita. 

Bukowskisin Helsingin huutokaupassa myytiin harvoin tarjolla oleva Timo Sarpanevan Kajakki-taidelasi. Kajakin pituus on 29 cm. Hinta nousi huutomaksuineen noin 9 000 euroon.

Bukowskin Tukholman huutokaupassa tulee tarjolle Tapio Wirkkalan vuonna 1987 Veninille suunnittelemat värikkäät pullot tai vaasit. Ne ovat korkeudeltaan 19–34 cm. Arviohinta on 1 600–2 200 euroa.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti