Kertakäyttöiset sähköpostit auttavat käyttäjää suojaamaan omaa todellista sähköpostiosoitettaan roskapostilta ja markkinointiviesteiltä. Nämä ovat alituisena kiusana monissa kirjautumista ja yhteystietoja edellyttävissä verkkopalveluissa.
Voit moneen palveluun rekisteröityessäsi antaa oman varsinaisen sähköpostisi sijasta yhteystiedoksesi väliaikaisen sähköpostiosoitteen. Osa rekisteröitymistä edellyttävistä verkkopalveluista kuitenkin tunnistaa kertakäyttöpalveluiden sähköpostiviestit eikä hyväksy niiden osoitteita yhteystiedoiksesi.
Millainen sitten on kertakäyttöinen sähköpostiosoite?
Useimmat niitä tarjoavista palveluista ovat helppoja jo siksi, että niissä on mahdollista vain ottaa viestejä vastaan, ei lainkaan lähettää niitä. Palvelun käyttö ei edellytä muuta kuin etusivulle menon ja muutaman rivin (yleensä tosin englanninkielisen) lukemisen.
Väliaikaisuus tarkoittaa, että suurin osa palveluista hävittää osoitteesi ja siihen tulleet sähköpostit hyvinkin pian. Tuo aikaraja vaihtelee palvelun mukaan 10 minuutista useaan vuorokauteen.
Joissakin palveluissa kertakäyttöisen mailiosoitteensa voi palauttaa ja joissakin sähköposteja voi myös lähettää. Eräät hävittävät väliaikaisen osoitteen vasta pyydettäessä.
Tällaisen haamupostin toimivuutta voi kokeilla kopioimalla hankkimansa osoitteen ja sijoittamalla sen varsinaisen sähköpostinsa lähetyskenttään. Viestin pitäisi tupsahtaa hankitun instant-meilin postilaatikkoon.
Haamuosoitteita tarjoavia palveluita tarjolla lukuisia
Esittelen tässä pari palvelua, jotka ovat käytettävissä sekä millä tahansa selaimella että Iphone- ja Android-puhelimille saatavilla sovelluksilla.
Temp Mail ei tyypillisten kertakäyttösähköpostipalvelujen tapaan vaadi tilin rekisteröintiä tai henkilökohtaisten tietojen antamista.
Osoite luodaan välittömästi pääsivulla yhdellä napsautuksella, ja postilaatikko on suoraan sen alapuolella. Voit heti vastaanottaa viestejä, mukaan lukien valokuvia tai muita liitteitä, mutta et lähettää mitään.
Temp Mailiin luotu sähköpostiosoite ei katoa ennen kuin poistat sen itse.
Koska Temp Mail -nimitystä käyttävät yleisnimenä monet eri palvelut, tarkennan, että kyse on Privatix-nimisen yhtiön varsin tunnetusta palvelusta, jonka rinnalla se tarjoaa muitakin vastaavia väliaikaisia viestintäinnovaatioita.
Proton Mail on erilainen, salausteknologiastaan kuulun sveitsiläisfirma Protonin tuote eikä varsinaisesti pois nakattava tai itsekseen haihtuva palvelu.
Sen yksityisyysvahvuus piilee vahvassa salauksessa, jonka tähden edes Proton itse ei pääse postiesi sisältöön kiinni. Protonilla viestejä voi myös lähettää.
Muita palveluita ovat esimerkiksi Dropmail, Throw Away Mail ja Guerrillamail.
Niiden käyttö selviää menemällä kuhunkin palveluun, mutta käytännössä jokaisessa etusivulle ilmestyvä satunnainen sähköpostiosoite on välittömästi sinun käytössäsi.
Kaiken kaikkiaan palveluja on kymmenittäin, ja osa niistä toimii myös puhelinsovelluksina. Moni tällaisten palvelujen tarjoajista on rekisteröity Neitsytsaarille, Seychelleille tai muille niin sanotun suotuisan kustannustason ja edullisen verotusmenettelyn paikkakunnille.
Näiden web-sivuilla ja appeina toimivien tapausten lisäksi esimerkiksi Burner Mail -palvelun voi liittää osaksi Firefox- ja Chrome-selaimia. Kirjoita hakukenttään Burner Mail, ja tuote neuvoo sinut eteenpäin.
KÄYTÄ HARKITEN HAAMUOSOITETTA
- Harkitse, tarvitsetko välttämättä väliaikaista sähköpostia.
- Miltei kaikki väliaikaispostipalvelut ovat häiritsevän täynnä mainontaa.
- Älä käytä näitä välineitä mihinkään viralliseen tai sisällöltään tärkeään viestimiseen.
- Moni ”ilmainen” palvelu muuttuu aloituksen jälkeen maksulliseksi.
Kauko Ollila
Taloustaidon Digitaito-palstan tuottaja