veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Sähköpyörien ja -potkulautojen akkupalot arvaamattomia – älä kolhi kulkupelisi akkua

Sähköpyörien ja -potkulautojen akkupalot arvaamattomia – älä kolhi kulkupelisi akkua
16.5.2022

Sähköisten kulkuneuvojen akkupalot ovat harvinaisia, mutta vaarallisia. Sähköpyörien ja -potkulautojen akut ovat tehokkaampia kuin mitä kodeissa on yleensä totuttu säilyttämään.

Vakuutusyhtiö If  testasi sähköisten kulkuneuvojen akkupaloja ammattilaisten valvonnassa. Testeissä akkuihin aiheutettiin tahallaan vika, jotta havaintoja paloista voitiin tehdä.

Palotestien tulokset olivat vakavia. Erilaisten sähköisten kulkuneuvojen akkujen palot olivat arvaamattomia ja erilaisia toisiinsa verrattuna. Palo voi syttyä voimakkaasti räjähtäen tai vähitellen ja akkujen osat voivat lentää kauas, jopa useiden metrien päähän. Akkupaloja yhdisti se, että niissä syntyy ilmaan ihmiselle vaarallista myrkyllistä savua.

Sähköisten kulkuneuvojen akkupalot eivät onneksi ole vielä kovin tavallisia, selviää Ifin tilastoista. Vakuutusyhtiö kertoo korvanneensa viime vuosina joitakin tällaisia vahinkoja. Sähköpyöriä ja -potkulautoja on kuitenkin yhä useammissa kodeissa, kun liikkuminen sähköistyy. Siksi myös akkuihin liittyvät vahingot saattavat yleistyä.

"Yhdessä tapauksessa sähköpyörän akku räjähti ollessaan latauksessa parvekkeella. Irtaimiston vahingot paloista voivat olla mittavia ja lisäksi muutamassa tapauksessa on tullut myös lieviä henkilövahinkoja, Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen kommentoi tiedotteessa.

Valvo akkujen latausta

Kodeissa on nykyään monenlaisia akkulaitteita, mutta sähköpyörien ja muiden sähköisten ajoneuvojen akut ovat tehokkaampia kuin esimerkiksi kännyköiden akut. Tämän johdosta mahdollinen akkupalo on myös itsessään vaarallisempi.

Kuten mitä tahansa akkulaitteita, tulisi sähköistenkin kulkuneuvojen akkuja ladata vain sinä aikana, kun olet itse hereillä ja pystyt valvomaan akunlatausta. Tilassa olisi hyvä olla palovaroitin. 

Viisi vinkkiä: Näin minimoit akkupalon riskit

  1. Lopeta laitteen käyttö, kun laite ei toimi enää normaalisti tai jos huomaat jotain tavallista poikkeavaa.
  2. Vältä akun kolhimista ja pudottelemista.
  3. Käytä vain tuotteelle tarkoitettua laturia.
  4. Älä lataa hätäpoistumistien edessä.
  5. Muista palovaroitin tilassa, jossa lataat. Lataa akkuja vain valvottuna, kun olet paikalla ja hereillä.

"Jokaisen olisi hyvä miettiä oman asuntonsa pohjaratkaisua sen suhteen, missä nukutaan ja missä oleskellaan ja missä on esimerkiksi syttymisriskin omaavia sähkölaitteita", Utunen sanoo.

Minna Petäinen

Kuva: If

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti