”Lihaisa jokirapu, joka on oikein keitetty, on hyvänmakuista ja ravitsevaa ruokaa ja terveellistä niille, jotka sen hyvin sulattavat. Ravun omat nesteet saattavat hieman kovettaa tai ärsyttää vatsaa, mikä kuitenkin kiihdyttää ruuansulatusta. Verenkierto vilkastuu ja ilmenee runsaampaa hikoilua. Jos rapuja nautitaan usein pidemmän ajan kuluessa, ne ovat oivaa lääkettä savipuoleen, näppylöihin, ruusuun ja muihin ihosairauksiin. Herkkävatsaiset välttävät ravunlihaa, mutta voivat rauhassa nauttia ruokia, joihin on käytetty rapulientä.”
Edellinen kappale on suora lainaus Ranskan kuningas Ludvig XV:n keittiömestarin kirjasta Keittotaidon kannettava käsikirja (Otava 2005). Ravuilla herkuttelu tunnettiin siis Ranskankin kuninkaallisessa hovissa yli 200 vuotta sitten.
Saksiniekat viihtyivät myös muiden siniveristen pöydissä, ja Itä-Suomen talonpojilla oli 1800-luvulla kukoistava bisnes rapujen viennissä Pietariin. Saalismäärät laskettiin tuolloin miljoonissa yksilöissä.
Meillä rapujuhlat ovat vakiintunut osa syyskesän viettoa. Jokaisella on oma salainen reseptinsä, jossa tosin yleensä on kyse suolan ja sokerin määrästä sekä keittoajasta minuuteissa.
Pidemmällekin rapuohjeissa voisi mennä ja yllättää seurueen tänä vuonna historiallisilla resepteillä. Eva Mannerheim-Sparren rapuresepti tulee luultavasti Pietarista, sillä myös Risto ja RitvaLehmusoksa mainitsevat samantyylisen keitto-ohjeen kirjassaan Keisarillisen Pietarin keittiö.
Näissä ravut keitetään court-bouillonissa eli kevyessä kasvisliemessä. Lisäksi ravut neuvotaan tarjoamaan lämpiminä.
Kirjailija Aleander Dumas puolestaan antaa reseptin, joka ei sovi aivan heikkohermoiselle. Kirjassaan Le Grand Dictionnaire de Cuisine hän käskee ensin valmistaa kasvisliemen (mausteena myös cayenne-pippuria), keittää sen kasaan ja lisätä hieman etikkaa. Ravut keitetään sitten tässä liemessä. Loppuhuipennus tulee jäähdytysvaiheessa, jossa liemeen lisätään vielä pullo(!) konjakkia.
Mielenkiintoinen on myös aiemmin mainitun Ludvig XV:n keittiömestarin englantilainen rapuohje, ja se viehättää varmasti heitä, joille taistelu ravunkuorien kanssa ei ole sosiaalisen huvin ydin: keitetyistä ravuista kuoritaan pyrstölihat ja niitä paistetaan voissa sienten ja tryffeleiden kera. Sekaan lisätään hieman kalalientä sekä rapusosetta. Lihat haudutetaan pienellä tulella ja suurustetaan lopuksi kahdella keltuaisella. Joukkoon hämmennetään vielä kermaa ja persiljasilppua.
Rapujen kanssa juomaksi sopii oivasti laadukas roseeviini. Sen hennonpunainen väri täydentää rapujen kirkasta punaa. Roseen makumaailma tukee hyvin rapujen omaa herkkää makua.
Roseelle on monesti leimaa-antavaa melko maltillinen hapokkuus ja hennon marjaisat aromit. Tämän kuukauden suosikki tulee kenties kuuluisimmalta rosee-alueelta Tavelista, aivan Rhône-joen eteläpäästä. Tavelin koko tuotanto on roseeta, ja se on mainittu mm. Aurinkokuninkaan suosikkiviiniksi. Jos siis päädyt kokeilemaan jotain yllä olevista ranskalaisresepteistä, niin tämä on niille juuri oikea kumppani.
Kokeile myös
423597, Pluma Vinho Verde Rosé 2015, Portugali, 7,98 e
Mansikkainen ja kevyesti pirskahteleva kuiva rosee.
- Aperitiivi
421937, Rosé de Loire 2014, Ranska 9,19 e
Loiren seutu on myös tunnettu roseesta.
- Kylmät leikkeleet
422597, Sartori Bardolino Chiaretto 2015, Italia, 9,48 e
Garda-järven rantamilta tuleva raikas rosee.
- Äyriäispizza
Kolme aterialle
935347, Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Rosé Bru, Luxembourg, 13,90 e
Raikas ja tyylikäs roseekuohari.
- Aperitiivi
419677, That's Neiss Pinot Noir Rosé Trocken 2015, Saksa, 13,50 e
Pfalzista tuleva melko ryhdikäs rosee.
- Grillattu kananrinta
937797, Offley Rosé Porto, Portugali, 18,89 e
Rosee portviini on uusi tuttavuus.
- Jäätelö ja mansikat
Kolme uutta
730386, Thatchers Vintage Oak Aged Somerset Cider 2014, Englanti, 4,96 e (0,5 l)
Maukas vuosikerta-siideri.
- Omenapiiras
592564, Topf Riesling Strassertal 2015, Itävalta, 7,90 e (0,375 l)
Laadukas riesling Kamptalista.
- Vaaleat kalat
500953, Le Contesse Prosecco Brut Organic, Italia, 3,98 e (0,2l)
Tyylikkäässä pakkauksessa oleva kuiva luomukuohari.
- Piknikille