Kuohuviinien nauttiminen on Suomessa arkipäiväistynyt. Monissa ravintoloissa halvasta skumppalasillisesta on tullut jopa sisäänvetotuote ja vakiintunut after work -hitti.
Jos pelkkä kuoharilasillinen ei tuo enää juhlan tuntua, niin kokeilepa klassisia kuohuviini- tai samppanjacocktaileja. Tässä kolme klassikkoa, joiden taustalla on enemmän tai vähemmän lennokkaita tarinoita:
Kenties vanhin samppanjacocktail on appelsiinin ja samppanjan yhdistävä Mimosa. Sen alkuperä juontaa 1920-luvun Lontoon Buck’s -klubille. Siellä baarimikot tarjoilivat hieman appelsiinimehulla värjättyä kuplajuomaa jo ennen lounasta, sillä varsinaisen alkoholin nauttimista olisi pidetty sivistymättömänä liian varhaisena hetkenä.
Tuolloin juoma kulki nimellä Buck’s Fizz. Nykyiseen muotoonsa Mimosa kehittyi ilmeisesti Pariisin Ritz -hotellissa, jossa samppanjan ja mehun sekoituissuhde oli jo 50/50 ja juoma tehtiin juuri puristetusta appelsiinimehusta.
Väitetään, että drinkille keksi nimen Englannin kuningaspari, jolle juoman olisi esitellyt Lordi Mountbatten. Amerikan brunssipöytien klassikoksi sen kuitenkin nosti elokuvamies Alfred Hitchcock, joka tuli kuvatuksi Lontoon-vierailullaan siemailemassa Mimosoja ja tupruttelemassa ikuista sikariaan.
Vaikuttava on toisenkin klassikkodrinkin Bellinin tausta. Venetsian Harry’s Bar oli sodanjälkeisen Euroopan kulttuurieliitin polttopiste. Bellini ei saanut nimeään keksijänsä, baarinpitäjä Giuseppe Ciprianin mukaan, vaan Giuseppe risti sen kuuluisan 1400-luvulla eläneen venetsialaisen taidemaalarin Giovanni Bellinin kunniaksi.
Drinkki syntyi ilmeisesti vuonna 1948, ja Giuseppe halusi yhdistää drinkissä kotimaakuntansa kaksi laatutuotetta: valkoiset persikat ja kuohuviinin. Alkuperäinen Bellini tehdäänkin proseccosta ja parista lusikallisesta soseutettuja valkopersikoita. Väriksi voi lisätä tilkan vadelmamehua.
Kolmas klassikoista on syntyperältään hyvin poikkeava kahdesta edellisestä. Nyt näyttämöltä poistuu tähtiloiste ja tilalle marssii rauta-antura. Toisen maailmansodan miehitetyssä Ranskassa valloittajat ottivat haltuunsa myös viinikellarien parhaimmiston, jolloin Bourgognen eleganttien punaisten saatavuus tyrehtyi. Paikallinen pappi ja vastarintamies Félix Kir kehitteli korvaavaksi tuotteeksi hapokkaasta ja halvasta aligote-valkoviinistä ja makeasta tummanpunervasta Creme de Cassiksesta (mustaherukkalikööristä) hieman burgundilaisia punaviinejä muistuttavan juoman, joka sai hänen nimensä.
Yhdistelmänä Cassis ja valkoviini, tai juhlallisemmin samppanja (Kir Royal) on mitä oivallisin makupari.
Kolme valmista klassikkodrinkkiä
651877, Opera Prima Mimosa, Espanja, 6,99 e
Melko esanssinen ja makea. Helppo piknikversio.
- Piknik
937097, Romeo Bellini, Saksa, 7,90 e
Makea ja persikka-arominen, tunnistaa Belliniksi.
- Jatkoille
933482, Edmond Briottet Crème de Cassis de Dijon, Ranska, 24,95 e
Valmista “kir-sekoitusta” ei Alkossa ole, joten tästä laadukkaasta Cassiksesta on hyvä aloittaa.
- Aperitiivi
Kolme uutta
905881, Kaltern Quintessenz Pinot Bianco 2017, Italia, 37,18 e
Aivan pohjoisimmasta Italiasta tuleva raikas valkoinen.
- Grillattu vaalea kala
906685, Etz Sauvignon Blanc Ried Bleckenweg 2017, Itävalta, 18,56 e
Melko runsas ja tyylikäs itävaltalainen.
- Savulohi
953841, Jean Biecher Moshi Moshi Sparkling Organic, Italia, 12,99 e
Kuiva ja pirteä kuohari.
- Kinkku ja meloni
Kokeile myös
920583, Most Wanted Pinot Grigio Fizz tölkki, Unkari, 3,50 e (0,2 l)
Makeahko tölkkikuohari, jonka rypäleen tunnistaa. Lisää tilkka appelsiinimehua.
- Kesäretkelle Fizz
929557, Teresa Rizzi Prosecco Brut, Italia, 12,90 e
Tyylikäs ja kuiva prosecco.
- Bellini
959427, Louis Jadot Bouzeron 2016, Ranska, 22,98 e
Ennen niin vähäarvoisesta Aligoté-rypäleestä tehdään nykyisin arvostettuja viinejä.
- Kir