veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Satsaa dronessa laatuun – hienoja kuvia kamerakopterilla

Satsaa dronessa laatuun – hienoja kuvia kamerakopterilla
16.4.2018

Kameralla varustettu drone eli nelikopteri ikuistaa upeat näkymät ja matkalaiset uusista kuvakulmista. Lennättää ja kuvata ei kuitenkaan saa missä vain. Ota määräyksistä selko etukäteen ja vältä harmit.

Yläilmoissa kelluva kamera ikuistaa videon matkalaisista upeassa maisemassa – kuin elokuvassa. Kuvaa nähtävyydestä kulmasta, mikä ei turistikameralla onnistu. Hieno panoraamavideo tai -kuvasarja vailla häiritseviä esteitä. Ainutlaatuinen selfie lintuperspektiivistä. 

Nämä kaikki onnistuvat kuvauskopterilla, joka maksaa vähemmän kuin keskitason järjestelmäkamera. 

Kunnollisesta kuvauskopterista on varauduttava maksamaan vähintään 600–1 000 euroa. Perusvaatimukset ovat riittävän hyvä kamera ja satelliittipaikannin eli gnss. Hyvän kopterin automatiikka auttaa aloittelijaakin saamaan näyttäviä videoita ja valokuvia eikä kunnollinen kopteri rikkoudu yhtä herkästi kuin halpis. Myös lentoaika yhdellä akun latauksella on kohtuullinen, 10–20 minuuttia. 

Älykästä dronea on turvallisempaa ja helpompaa lennättää kuin ominaisuuksiltaan riisuttua.

Kunnollinen kopteri pysyy ensiksikin ilmassa, kun ohjaimista päästää irti. Vaikeimmat osuudet eli nousu ja laskeutuminen menevät automatiikalla. Hauskan selfien lintuperpektiivistä saa käden heilautuksella, ja kotiutusnapin painallus tuo kopterin automaattisesti lähtöpaikalle. 

Edistyneet harrastajakopterit maksavat 1 000–2 000 euroa.  Kalliimmalla hinnalla saa laadukkaamman kameran, kehittyneemmän automatiikan ja 20–30 minuutin lentoajan. Hienon kopterin kuvaa voi seurata tosiaikaisesti tabletin ruudusta tai silmikosta. 

Kehittynyt kopteri on turvallisempi ja vaivattomampi kuin perusmalli. Sensorin havaitsevat ympäristön esteet ja estävät törmäykset.

Nokkela kopteri lentää automaattisesti tabletin ruutuun piirretyn reitin. Se taltioi napin painalluksella panoraamanäkymän. Se seuraa valittua kohdetta ja kuvaa kohteen eri suunnista napin painalluksella ja niin edelleen. 

Tarkka kuva ja tehokas tärinänpoisto tärkeitä 

Kuvan laatuun vaikuttavat eniten kameran ilmaisinkennon laatu ja tarkkuus, optiikka ja kameraa kannatteleva vakain eli gimbal. Laadukas vakain takaa sulavan videokuvan, koska se poistaa tärinät. 

Harrastajakopterin kameran kiinteän optiikan kuvakulma on laaja ja optinen zoomi puuttuu. Kuvan pitää olla tarkka eli siinä pitää olla paljon laadukkaita pikseleitä, jotta korkeuksista pieniltä näyttävät yksityiskohdat erottuvat. Niin sanottuja megapikseleitä on mielellään 12–20 ja paras videokuvan tarkkuus on kernaasti 4K (3 840 x 2 160). Satunnainen kuvaaja voi pärjätä full hd -videotarkkuudella (1 920 x 1 080), jos kotona ei ole uhd-televisiota.

Kannattaa saman tien hankkia useita vara-akkuja, jotka maksavat tyypillisesti 100–200 euroa kappale. Muista autoon ja ulkomaiseen verkkopistorasiaan sopivat laturit. Matkailija arvostaa näppärästi kokoon taiteltavaa laitetta ja hyvää kantolaukkua.

Tarkista lentoyhtiön määräykset akkujen kuljettamisesta

Selvitä ennen matkaa lentoyhtiön määräykset akkujen kuljettamisesta. Harrastajakoptereiden yleisimmät kapasiteetiltaan alle 100 wattitunnin (Wh) litiumioniakut suositellaan yleensä kuljettamaan käsimatkatavaroissa. (Litiumpolymeeri eli LiPo on litiumionin alalaji.) Esimerkiksi Finnair ei ota kuljetettavaksi yli 160 Wh:n akkuja. 

Varmista huolellisesti etukäteen, että drone on Euroopan ulkopuolisen kohdemaan määräysten mukainen. Esimerkiksi sallituissa wifi-radiotaajuuksissa on eroja. Euroopan ulkopuolelta ostettu drone sekään ei välttämättä täytä eurooppalaisia määräyksiä. 

Lennätä turvallisesti ja noudata määräyksiä

Tavallisten harrastajakopterien lennätykseen harrastusmielessä ei tarvita Suomessa eikä EU-maissa erityisiä lupia. Missä tahansa ei kuitenkaan saa lennättää eikä mitä vain saa kuvata. Lue hyvät ohjeet Droneinfo-fi-sivustolta. Eri maiden määräyksissä on eroja. Ohjeita EU-maissa, Norjassa ja Sveitsissä dronea lennättäville on Dronerules-sivustolla

Muista turvallisuus ja terve järki. Kopteri ei saa aiheuttaa vaaraa ihmisille eikä omaisuudelle. Lennättäjä on aina vastuussa mahdollisesti aiheutuvista vahingoista, jotka voivat huonolla tuurilla nousta valtaviin summiin. Kattaako kotivakuutuksesi kopteriin liittyvät vastuut vai tarvitsetko kopterivakuutuksen? Liitä koperiin yhteystietosi. 

Ohjaajalla pitää lennätettäessä koko ajan olla kopteriin näköyhteys. 

Ihmisjoukkojen yläpuolella ei saa lennättää. Suomessa enintään 3 kg:n painoista dronea saa lennättää taajamissa, kun varmistaa turvallisuuden etukäteen. Muun muassa ulkomaisissa suurkaupungeissa ja monien suosittujen ulkomaisten turistikohteiden lähellä ei yleensä voi dronea käyttää. 

Doronea ei saa lennättää yli 150 metrin korkeudella eikä lentoasemien lähistöllä. Suomessa muun muassa joillakin alueilla Helsingissä, ydinvoimaloiden ympäristöissä ja itärajan läheisyydessä lennättäminen on kiellettyä eikä puolustusvoimien toimintaa saa kuvata.

Monien maiden julkisten rakennusten ja sairaaloiden lähellä ei saa lennättää eikä sotilas- ja viranomaistoimintaa saa kuvata. 

Älä loukkaa yksityisyyttä ja muista hienotunteisuus. Esimerkiksi naapurin pihaa on kyllä luvallista kuvata mutta ei pihalla olevia ihmisiä ilman heidän lupaansa. Laittomasta salakatselusta ei silti ole automaattisesti kysymys, vaikka kopterin noustessa sen kameran kuvassa näkyy lyhyen hetken naapurin pihaa.

TOP 5 Laadukas drone

  1. Tarkista ilmaisinkennon tarkkuus ja vakaimen (gimbal) laatu.
  2. Dronessa pitää olla satelliittipaikannin eli gnss.
  3. Lentoaika on vähintään 20 minuuttia.
  4. Automatiikka hoitaa nousut ja laskut.
  5. Saatavilla varaosia, vara-akkuja ja latureita autoon ja erilaisiin verkkopistorasioihin.

Vesa Ylä-Jääski  

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti