Seniorikeräilijät pitävät usein taideteoksista, joissa on harmoniset värit ja selkeät aiheet. Yleensä teoksissa on omaan elämään liittyviä asioita ja arvoja, jotka ihminen haluaa siirtää seuraavalle sukupolvelle. On tyypillistä, että yksityisissä taidekokoelmissa on eritasoisia teoksia.
Keräilijän on suositeltavaa tallettaa varmaan paikkaan kaikki tiedot teosten taustoista. Tällaisia ovat taidehankintojen ostokuitit ja muut mahdolliset omistajuuteen, teokseen ja näyttelyihin liittyvät dokumentit.
Myös teoksen kunnosta huolehtiminen on tärkeää, sillä huonokuntoisen teoksen arvo laskee usein kolmasosaan. Kokoelman teosten hinnat kannattaa päivittää asiantuntijalla, ennen kuin ne vaihtavat omistajaa.
Aitouden suhteen keräilijän ei tarvitse tehdä mitään. Kun teos myydään, huutokaupat monesti tarkistuttavat aitouden. Asiakas vastaa tarkistuttamisesta, jos teos myydään yksityisesti.
Joskus kokoelmia myös säätiöidään, mutta se vaatii yleensä isompia varoja kuin vain taidekokoelman luovuttamisen.
Jos taidekokoelmassa on monta arvoteosta tai jopa taidehistoriallisesti merkittäviä teoksia, keräilijän kannattaa pohtia kokoelman jatkoa. Taideteokset vaativat kuitenkin tilaa ja olosuhteet, joissa ne säilyvät vahingoittumattomina. Myös ylläpito ja vakuuttaminen maksavat.
Mitä tehdä taidekokoelmalle? Keräilijän neljä vinkkiä
1. Jaa teokset testamentilla perillisten kesken
Arvioituta ensin teosten hinnat. Keräilijän olisi hyvä olla tietoinen, mistä teoksista perijät ovat kiinnostuneita. Sen jälkeen joko keräilijä itse tai perikunta jakaa teokset tasa-arvoisesti perillisten kesken jaottelemalla teokset samanarvoisiin ryhmiin.
2. Lahjoita teokset museoon
Taidekokoelman voi antaa lahjoitettavaksi museoon tai muuhun julkiseen isoon taidekokoelmaan. Kaikki museot eivät kuitenkaan ota enää lahjoituksia vastaan, joten on hyvä tiedustella useammasta paikasta.
3. Myy teokset
Teokset voi myydä taidekaupoissa tai taidehuutokaupoissa.
Arvokkaiden klassikkoteosten hinnat pitää päivittää vuosittain. Toisinaan kuolinpesän perunkirjoitus kestää pidempään, ja sinä aikana teosten arvot voivat muuttua. Arvoon vaikuttavat muun muassa taloustilanteen vaihtelu, muodin muutokset tai se, että kyseinen taiteilija on isossa nosteessa taidemarkkinoilla näyttelyn, kirjan, hintaennätyksen tai elokuvan ansiosta.
Yhdessä kokoelmassa saattaa olla samalta taiteilijalta useita teoksia, mutta niitä ei välttämättä kannata myydä samassa paikassa samaan aikaan. Yleensä arvoteosten myynti kannattaa yksilöidä ja myynti räätälöidä erikseen.
4. Deponoi eli tallenna teokset
Teokset voi tallentaa määräajaksi toiseen kokoelmaan niin, että omistusoikeus säilyy edelleen keräilijällä tai hänen perheellään. Tällöin huoltovastuu siirtyy toisaalle, ja teoksen arvo saattaa kasvaa, kun sille kertyy näyttelyhistoriaa.
Pauliina Laitinen
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija