veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Sijoittaisinko veistokseen? Nämä ovat suomalaisten kestosuosikkeja

Sijoittaisinko veistokseen? Nämä ovat suomalaisten kestosuosikkeja
16.6.2021

Veistoksiin sijoittaminen on kiinnostavaa, mutta usein hämmentävän epäsuosittua. Teokset jäävät helposti osattomiksi taidemaailman glamourista, koska kuvanveiston osuus on ehkä alle viidennes. Suhde on suurin piirtein sama taidemarkkinoilla.

Veistosten ostajat ovat usein tottuneita ja konservatiivisia keräilijöitä. Raskas materiaali ja klassinen aihe ovat kestosuosikkeja veistosmarkkinoilla.

Hyvä uutinen on se, että suosituimpien kuvanveistäjiemme töitä saa hankittua edelleen todella edullisesti. Näin on, vaikka veistosten raaka-ainekustannukset ovat usein melko korkeat. Erityisesti raskaat materiaalit kuten pronssi, kivi, marmori ja metalli hankitaan usein alihankkijoilta, ja tämä nostaa loppuhintaa.

Veistosten hinta alenee usein hiukan, jos niitä tehdään useampia. Vielä kuusi kappaletta lasketaan uniikkeiksi. Pienoisveistokset ovat usein hinnoiltaan suhteellisesti hieman kalliimpia kuin astetta isommat, mutta pienempiä on helpompi myydä.

Nyt kiinnostaa puoliabstrakti taide

Yleinen taidemaku on suuntautumassa puoliabstraktiin ja sama näkyy veistotaiteessa. Sotien välinen näköistaide on ollut myös keräilijöillä paitsiossa viime vuosikymmeninä, lukuun ottamatta kyseisen aikakauden modernia taidetta.

Erityisesti eläinaiheiset veistokset, kuten Michael Schilkinin, Jussi Mäntysen, Nina Ternon ja Miina Äkkijyrkän veistokset ovat kestosuosikkeja kaikissa suhdanteissa.

Puoliabstraktit tai kokonaan abstraktit klassiset veistokset esimerkiksi Laila Pulliselta, Björn Weckströmiltä, Eila Hiltuselta ja Harry Kivijärveltä ovat suomalaisten rakastamia vuodesta toiseen.

Kansainvälisten sijoittajien suosikit

Kansainvälisillä taidemarkkinoilla värikkäät, jännittävät veistokset ovat kasvattaneet valtavasti suosiotaan. Maailmankuulujen taiteilijoiden pienoisveistosten myynti kasvaa ison rahan kaupungeissa kuten Gstaadissa, Singaporessa ja Monacossa.

Näissä sijoitustaiteen keskeisissä kaupungeissa esimerkiksi Lucio Fontanan, Robert Rauschenbergin ja Henry Mooren pienveistokset ovat tavoiteltuja.

Sijoitusveistosmarkkinoilla vaihtuvuus on hidasta, mitä tulee halutuimpiin taiteilijanimiin. Kuuluisan taiteilijan suosittu aihe arvomateriaalilla sekä teokseen liittyvällä provenienssilla (dokumentoidulla historialla) on melko varma sijoituskohde.

Sijoittaminen arvoveistokseen osana sijoitusportfoliota on aina hyvä idea, koska nämä teokset voi muuttaa rahaksi melko nopeasti ja klassikkoveistoksilla on aina hyvät jälkimarkkinat.

Mitä Suomessa ostetaan?

Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala kertoo, että heillä on viimeisten kymmenen vuoden aikana myyty veistoksia lähinnä yksityisiin koteihin.

Teokset ovat olleet kooltaan sellaisia, joita jaksaa kantaa itse mukanaan. Tunnetuimpia Salmelan veistäjiä ovat olleet muun muassa Laila Pullinen, Arvo Siikamäki ja Tiina Torkkeli.

Kuvanveistäjien liiton omassa galleriassa Sculptorissa Helsingin Etelärannassa on pysyvä veistosten myyntinäyttely. Suosittuja nuoren sukupolven veistäjiä ovat muun muassa Jasmin Anoschkin, Antti Immonen ja Kim Simonsson.

Vanhempia veistoksia kannattaa katsoa muun muassa huutokauppatalojen nettisivuilla. Esimerkiksi arvostetun kuvanveistäjän Matti Hauptin (1912–1999) veistokset ovat hämmästyttävän alihinnoiteltuja, huutokaupoista niitä löytää noin 600–1200 eurolla. 

Pauliina Laitinen

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti