veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Sotahistoriallisilla esineillä kysyntää

Sotahistoriallisilla esineillä kysyntää
12.5.2016

Suomen arvohuutokaupoissa myytiin äskettäin merkittäviä sotahistoriallisia esineitä, ja hinnat olivat sen mukaisia. 

Hagelstamin huutokaupoissa tuntuu olevan jälleen draivia – liekö syynä Wenzel Hagelstamin aktivoituminen, nettihuutokauppauudistus vai mikä, mutta toukokuunkin kuukausihuutokaupassa oli useita merkittäviä kohteita myynnissä – erityisesti militariassa.

Esimerkiksi valokuva C.G.E. Mannerheimista venäläisessä univormussa nousi huutomaksuineen noin 2 000 euroon. Huudettavana oli myös useita muita harvinaisia valokuvia Mannerheimista – mm. hänen itsensä ottamia valokuvia Aasiaan suuntautuneelta tutkimus- ja vakoilumatkalta 1906–1908. Nekin nousivat ansaitsemiinsa hintoihin.

Toinenkin erittäin mielenkiintoinen huutokauppakohde liittyi henkilöön, jonka henkilöhistoria on mitä ällistyttävin – nimittäin Unto Parvilahteen. Aikoinaan mm. Neuvostoliiton vakoilijaksikin epäilty Parvilahti lähti vapaaehtoisena Saksan SS-joukkoihin keväällä 1941, ja hän palasi kotimaahan vasta 1944. Kun Suomen ja Saksan suhteet katkesivat samana vuonna, liiallisesta saksalaismielisyydestä epäilty Parvilahti suljettiin sodan ajan poikkeussäännösten perusteella Suomessa turvasäilöön.

Hagelstamin toukokuun kuukausihuutokaupan yksi mielenkiintoisimmista sotahistoriallisista kohteista oli Unto Parvilahdelle kuulunut jäämistö, johon kuului mm. SS-kunniatikari, aliupseerimiekka, kirjanen SS-vapaaehtoisista sekä leimasin Verbindungsstelle des Finn.Freiw.Batt.d.Waffen-SS. Jäämistö myytiin Hagelstamin huutokaupassa huutomaksuineen noin 8 500 eurolla.

Parvilahti kuului niin sanottuihin Leinon vankeihin, jotka sisäministeri Yrjö Leino luovutti valvontakomission määräämänä huhtikuussa 1945 Neuvostoliittoon. Hänet tuomittiin Neuvostoliitossa viideksi vuodeksi leirivankeuteen "kansainvälisen porvariston auttamisesta taistelussa kommunismia vastaan". Rangaistusajan jälkeen hänet karkotettiin Siperiaan.

Vuonna 1954 kotimaahansa palaamaan päässeen Parvilahden neuvostoliittolaista vankileirielämää käsittelevä kirja Berijan tarhat levisi useina painoksina Suomessa, ja se julkaistiin myös ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja espanjaksi.Monitoimiaseesta kilpailua

Varsin erikoinen militaria-kohde oli myynnissä myös Bukowskis Marketilla vapun alla, jolloin useammillakin oli ilmeisesti tarve saada itselleen kunnon entrauskirves. Sellainen – mallia 1807/Zetterberg – oli kaupan Ruotsista, ja kova kysyntä nosti hinnan huutomaksuineen noin 3 900 euroon.

Tämä yhdistetty entrauskirves-pistooli kiinnosti asekeräilijöitä Bukowskis Marketin nettihuutokaupassa niin paljon, että hinta kymmenkertaistui lähtöhinnastaan.

Kysymyksessä oli sikäli harvinainen entrauskirves, että siihen oli fuusioitu myös piilukkopistooli. Kaikkiaan noin metrin pituisesta monitoimiaseesta kilpaili viime minuuteille asti kolme nettihuutaja, ja viimeisen tunnin aikana hinta nousi kaksinkertaiseksi.

Tällaista kirvestä käytettiin aikoinaan nimenomaan sotalaivoissa lähitaisteluihin. Pistooli on aika ovelasti piilotettu kokonaisuuteen, joten sen olemassaoloa ei vihollinen taistelun tuoksinassa edes todennäköisesti ehtinyt huomata.

Tällaisia kirveitä on ollut harvakseltaan tarjolla huutokaupoissa. Esimerkiksi Bukowskilla on sellainen myyty huutomaksuineen runsaalla 400 eurolla. Se oli vielä vanhempaa perua eli mallia 1780, mutta ilman pistoolia.

Ruotsalaisilla matoilla vaisu vastaanotto

Ruotsalaisten design-mattojen Amerikan-valloitus jäi ainakin tällä erää haaveeksi, vaikka skandinaavinen design laajemmin otettuna kiinnostaa siellä yhä monia keräilijöitä viimeaikaisista huutokaupoista päätellen. 

Korkealaatuiseen designiin keskittyvä chicagolainen huutokauppayhtiö Wright järjesti toukokuun alkupäivinä ensimmäistä kertaa pelkästään ruotsalaisiin Märta Måås-Fjetterströmin mattoihin erikoistuneen huutokaupan. Tähän sitä rohkaisi näiden mattojen suuri suosio aiemmissa design-huutokaupoissa.

Chicagolaisen Wrightin huutokaupassa oli tarjolla mm. tämä Marianne Richterin suunnittelema iso matto (pituus noin 4 metriä), jonka valmistumisvuosi on 1949. Matossa on signeeraus ”MMF MR”. Maton arviohinta oli noin 50 000 euroa, mutta se jäi myymättä. Sen sijaan saman suunnittelijan toinen, lähes samanlainen matto, meni kaupaksi huutomaksuineen noin 70 000 eurolla.

Tämän erikoishuutokaupan vastaanotto osoittautui kuitenkin aika vaisuksi: vaikka keräilijöitä on, suurehko kertatarjonta – yli sata mattoa –  oli liikaa ainakin tällä kertaa jopa Yhdysvaltain markkinoilla, ja matoista meni kaupaksi vain kolmannes.

Hintataso ei sinänsä ollut sen kovempi kuin aiemmin, joskin kallein matto – Barbro Nilssonin suunnittelema – maksoi yli 100 000 euroa. Halvin toteutunut mattokauppa syntyi noin tuhannella eurolla. 

 

Huutokauppasuma lähestyy

Rahaliike Holmaston seuraavan huutokaupan yksi arvokkaimmista kohteista on Pyhän Stanislauksen toisen luokan kunniamerkki. Sen lähtöhinta on 16 000 euroa.

Kevään ehkä merkittävimmät huutokaupat ovat pian käsillä. Helanderin huutokauppa on viikonvaihteessa 14.–15.5. ja Hagelstamin Modern- sekä Classic-huutokaupat ovat 25.–26.5. Bukowskin Helsingin klassinen nettihuutokauppa päättyy 23.–24.5. Tukholman vastaava vasarahuutokauppa on kesäkuun puolella, mutta sitä ennen 18.5. Tukholman Bukowskisilla on Contemporary-huutokauppansa.

Tamperelaisen Annmari´sin seuraava huutokauppa on 31.5.–2.6., ja Huutokauppahuone Aleksin Lempäälässä 29.5. Rahaliike Holmaston huutokauppa on 21.5.

Moni tulee myös kiinnostuksella seuraamaan, minkälaisiin hintoihin nousee Lontoossa Sothebyn huutokaupassa 25.5. myynnissä oleva Albert Edelfeltin maalaus Maitotyttö, jonka arviohinta on 380 000–630 000 euroa. Samassa huutokaupassa on myynnissä myös Helene Schjerfbeckin teos Punainen pää II vuodelta 1915. Sen arviohinta on 650 000–900 000 euroa.

Toki Edelfeltin takia eri tarvitse välttämättä mennä Lontooseen asti, sillä hänen töitään on tarjolla myös Bukowskisin klassisessa.

Autojen keräilijöillekin löytyy kiinnostavaa, sillä englantilainen autohuutokauppoihin erikoistunut yhtiö Silverstone Auctions järjestää yhteistyössä Lauritz.comin kanssa Tanskassa Aarhusissa pohjoismaiden suurimman autoklassikoiden huutokaupan 27.–29.5. Siellä tulee myyntiin satakunta keräilyautoa Volkswagenista Ferrariin.

Tanskan Aarhusissa pidettävässä klassikkoautojen huutokaupassa on tarjolla mm. tämä hellyttävä kaksisylinterinen Autobianchi Bianchina Cabriolet vuodelta 1962. Auto tunnetaan erityisesti Peter Sellersin esittämän tarkastaja Clouseaun autona elokuvasta ”Vaaleanpunainen pantteri”. Auton arviohinta on 13 000–15 000 euroa.

Lähempääkin keräilyauto toki löytyy: Helanderin seuraavassa huutokaupassa on myynnissä suosittu ja arvostettu amerikkalainen Ford Mustang. 

Helanderin seuraavassa huutokaupassa 14.–15.5. on myynnissä varsin poikkeuksellisesti myös auto, kaksiovinen, automaattivaihteinen Ford Mustang vuodelta 1989. Auto on katsastettu, ja mittarilukema on vain 37 915 km. Sen pohjahinta on 11 000 euroa.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

Kuvat: Huutokauppayhtiöt

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti