Onko tuskaa saada kurssin vuosijuhlan osallistujat tai taloyhtiön hallitus koolle samaan aikaan ja paikkaan? Doodle-kalenterityökalu on omiaan pienen tai isommankin ryhmän aikataulujen sovittelussa.
Tämä sveitsiläinen palvelu ei toki ole lajissaan ainut (ks. jutun loppu), mutta suosittu helppoutensa ja toimivuutensa tähden.
Doodlen peruskäytön ideana on äänestyttää Doodle-kutsun vastaanottajia muutamasta vaihtoehdosta – yleensä sopivimman yhteisen ajan löytymiseksi jollekin aktiviteetille. Järjestäjä voi äänestystuloksen pohjalta sitten ilmoittaa kaikille tai suurimmalle osalle sopivan vaihtoehdon.
Doodlea kuvataan joskus internetkalenteriksi, mitä se ei ole. Sen sijaan Doodle toimii hienosti yhteen Google-, Office 365- ja Apple Icloud -kalentereiden kanssa.
Doodlen käyttö ei toki edellytä minkään sähköisen allakan käyttöä. Paperikalenterin kanssa pärjää ihan hyvin, jos siihen on tottunut ja viitsii nähdä ylimääräistä vaivaa tietoja kirjatessaan.
Mutta todellinen hyöty etenkin kokouksen järjestäjälle koituu nimenomaan oman sähköisen kalenterin integroinnista eli liittämisestä Doodleen.
Doodle on helppo ottaa käyttöön
Rekisteröitymisen jälkeen ensi kertaa kirjauduttaessa Doodle kysyy, haluanko liittää käyttämäni sähköisen kalenterin Doodlen näkymään.
Vastaan kyllä, ja perustettuani tilin oman Google-kalenterini näkymä ilmestyy osaksi Doodlen käyttöliittymää. Doodle ei kuitenkaan näytä järjestäjän kalenterin sisältöä ulkopuolisille.
Ylipäänsä Doodle-kyselyn käyttöönotto on suorastaan esimerkillisen helppoa ja käy parhaiten niin, että ihminen vain rekisteröityy palveluun ja tekee neuvojen mukaan.
Valitsen esimerkiksi kuoron stemmaharjoitusta varten kolme vaihtoehtoista iltaa tietyiltä kellonaikaväleiltä. Kun olen ne valinnut, Doodle muodostaa linkin, jonka voin lähettää osallistujille sähköpostilla tai millä tahansa sähköisellä viestimellä.
Vastaajat päätyvät linkin kautta kyselyyn, valikoivat otolliset ajankohdat ja ruksaavat ne. Heidän ei tarvitse kirjautua mihinkään. Kunkin vastaajan valinnat näkyvät kysyjän kalenterissa.
Äänestysten lisäksi hyödyllinen Doodle-ominaisuus jo ilmaisversiossa on mahdollisuus tarjota omasta kalenteristaan ajanvarauksia ihmisille riippumatta siitä, missä organisaatiossa he ovat tai mitä kalenterisysteemiä käyttävät.
Englannin alkeilla selviää
Doodlessa ei ole suomenkielistä käyttöliittymää, joten vähintään englannin alkeita tarvitaan. Saksa ja ranska käyvät siinä missä italia ja espanjakin.
Maksullisen, halvimmillaan seitsemän euron kuukausihintaisen Doodlen mukana tulevat rajoittamaton varaussivujen määrä, yksittäisten tapaamisten järjestäminen, brändin mukaan muokattavat sivut, erilaiset raportit ja käyttäjätuki. Maksullisessa Doodlessa myös mainokset loistavat poissaolollaan.
Doodlen ilmaisversio mainoksineen onkin käytännössä sisäänheittotuote erilaisille maksullisille palveluille. Mutta vaikkapa jonkin liikunta- tai kulttuuriyhteisön tai taloyhtiön hallituksen ajankäytön allokointivälineenä maksuton versio on omiaan.
Maailmassa on koko joukko muitakin vastaavanlaisia sovelluksia ja nettipalveluita. Niihin voi tutustua esimerkiksi suomalaisessa Softia.fi-palvelussa kirjoittamalla sivuston hakuun ”Doodle”.
Sivun loppupäässä esitellään muita vastaavia palveluita, joita ovat esimerkiksi Timma, Vello, Tehden, Nettiaika ja Sitely sekä muutama muu. Suuri osa niistä on maksullisia, lähinnä pienyrittäjille suunnattuja palveluita.
Doodle luurilla tai tietokoneella
- Doodle on helppo ja nopea ottaa käyttöön – rekisteröidy (Doodle.com) ja etene neuvojen mukaan.
- Tee Doodleen omat tunnukset – älä käytä somepalveluiden tunnuksia täällä tai muuallakaan. Yhden palvelun tietoturvan murtuessa murtuvat muutkin.
- Ilmaisversiossa voi hyödyntää Google Meet -videoneuvottelua.
- Doodlen kännykkäversiot löytyvät luurien sovelluskaupoista.
- Maksuton Doodle välittää kohdentamistietoa mainostajille.
Kauko Ollila