Perinteinen kesämaisema on vahvoilla, kun kotiin hankitaan taideteos. Sopiva hetki ostaa taidetta on useimmilla silloin, kun kodin sisustusta uusitaan ja oma rahatilanne sallii hankinnan. Ilo, onni ja hyvä mieli ovat tyypillisiä sanoja, joilla vastaajat kuvaavat kotiin ostetun taideteoksen herättämiä tunteita.
Taloustaidon syyskuussa tekemästä taidekyselystä selviää, että perinteinen taideteos miellyttää eniten. Näin ajattelee reilu 45 prosenttia vastaajista. Puoliabstraktit taideteokset kurovat välimatkaa kiinni, ja ne miellyttävät jo lähes 40 prosenttia vastaajista.
Kyselyssä täysabstraktista taideteoksesta piti eniten 15 prosenttia vastaajista. Tämäkin on yllättävän iso luku, ja se kertoo ihmisten tottuneen katsomaan teoksia, jotka eivät jäljittele tuttua todellisuutta. Yleensä abstrakteista teoksista pitävät lähestulkoon vain asiaan vihkiytyneet.
Vuodenajoista kesämaisema viehättää vastaajia eniten. Toiseksi eniten ääniä sai syysmaisema. Kevät- ja talvimaiset olivat lähes yhtä pidettyjä.
Väreistä miellyttivät eniten sinisen eri sävyt. Se ei ole yllätys, sillä sininen on maailman yleisin väri. Silmä on tottunut meren ja taivaan rauhoittaviin sävyihin. Monien mielestä sininen on myös nostalginen väri. Myös vihreä ja keltainen miellyttivät vastaajia.
Eero Järnefelt: Maisema Kolilta.1928. 125,5 cm x 196 cm. Suomen Säästöpankki Oy:n taidekokoelma. Kuva: kansallisgalleria / Yehia Eweis.
Taidehankinnat monilla jäissä
Lähes puolet vastasi, ettei ole hankkinut lainkaan taidetta viime vuosina. Ne vastaajat, jotka ovat ostaneet taidetta viimeisen kolmen vuoden aikana, olivat käyttäneet hankintoihin keskimäärin 2 039 euroa.
Pitkään jatkunut talouden matalasuhdanne on pienentänyt taidemarkkinoiden myyntivolyymia, taidekaupasta elantonsa saavien tuloja ja laskenut taiteen hintoja jälkimarkkinoilla. Ei siis ole ihme, että moni vastaaja oli jättänyt hankkimatta taidetta. Taidemarkkinat kun korreloivat vahvasti taloussuhdanteiden kanssa.
Vastaajista puolet kertoi hankkivansa taidetta kotiinsa rahatilanteen salliessa. Melkein yhtä moni, 45 prosenttia, on päätynyt ostoksille sattumalta.
Taidetta on hankittu myös silloin, kun on muutettu uuteen kotiin, kodissa on tehty remontti tai kun sisustus on uusittu. Taideteos voi olla myös palkinto itselle.
Teoksista hyvää mieltä
Taide tuo vastaajille iloa, onnea ja harmoniaa. Teokset herättävät miellyttäviä tunteita ja muistoja, ja ne luovat kotiin mukavaa tunnelmaa.
Yksi vastaaja kuvasi ajatuksiaan taideteoksesta näin: ”Ajattelen, että taideteos on kaunis muisto elämäni matkalta. Sellainen asia, josta erityisesti pidän ja jota haluan katsella loppuelämäni. Nautin siitä, että kotona on kauniita asioita ja arvostan suunnattomasti taiteilijoiden osaamista.”
Pyysimme vastaajia myös nimeämään taiteilijoita, joista he erityisesti pitävät.
Suomalaisista taiteilijoista useita mainintoja saivat taiteilijat Karoliina Hellberg, Anna Retulainen, Katariina Souri, Nanna Susi ja Miina Äkkijyrkkä, jotka kaikki käyttävät teoksissaan vahvoja värejä.
Karoliina Hellberg: Windy Night. 2020. 220 cm x 150 cm. Kuva:Owen Fiene. Galerie Anhava.
Anna Retulainen: Ensi vuoden puutarhasuunnitelma (Cavolo nero). 2024. Öljy kankaalle. 200 cm x 160 cm. Kuva: Jussi Tiainen. Taiteilijan ja Helsinki Contemporaryn luvalla.
Nanna Susi: Onnellinen koti. 210 cm x 132 cm. Öljy kankaalle. 2022. © Kuvasto 2024.
Katariina Souri: Juhannusheila. 140 cm x 125 cm. Öljy pellavakankaalle.
Miina Äkkijyrkkä, akryyli, 2012. © Kuvasto 2024.
Yllättävän monet vastaajat luettelivat nimenomaan naistaiteilijoiden nimiä. Herääkin kysymys, saavatko naistaiteilijat tällä hetkellä enemmän mediatilaa ja jäävät siten helpommin ihmisten mieleen. Vai onko kenties niin, että naiset suosisivat kuitenkin hieman enemmän naistaiteilijoiden teoksia.
Ulkomaalaisten taiteilijoiden nimilistalla mainittiin useita kertoja mm. Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Salvador Dali, Vincent van Gogh, Auguste Renoir ja Joan Miró sekä Banksy. Nämä ovat monille tuttuja nimiä, ja kuuluisien taiteilijoiden teoksia on nähty taidemuseoissa ulkomailla.
Taideteoksen myynti ei innosta
Neljä viidestä kertoi, ettei aio koskaan myydä hankkimiaan taideteoksia. Lisäksi vain harvat pitivät teoksiaan arvoteoksina. Taidetta oli kuitenkin hankittu sillä ajatuksella, että teoksen arvo säilyy.
Vastaajista noin puolet ostaa taidetta mieluiten suoraan taiteilijalta tai galleriasta. Huutokauppoja suosii reilu neljännes ja nettiä reilu viidennes vastaajista.
Monet vastaajat asuvat Uudellamaalla ja ovat iältään 50–70-vuotiaita. Vastaajista 65 prosenttia oli naisia. Useimmat olivat opiskelleet yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa.
Pauliina Laitinen
Filosofian tohtori, taidemarkkinoiden asiantuntija
Taloustaidon taidekyselyyn uutiskirjeissä ja sosiaalisessa mediassa vastasi 222 ihmistä syyskuussa 2024. Vastaukset eivät ole tilastollisesti edustavia, vaan ne kertovat vain vastanneiden näkemyksistä.
Vastaajien kesken arvottiin kolme Pauliina Laitisen Onnellinen taiteen omistaja -kirjaa. Onnea voittajille!