veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Tippaus on taitolaji – näin jaat fiksusti juomarahaa

Tippaus on taitolaji – näin jaat fiksusti juomarahaa
17.6.2022

Tippaaminen on tapana lähes kaikkialla. Juomarahaa odotetaan niin ravintoloissa, baareissa kuin takseissakin.

Juomaraha on tavallisesti maksun pyöristämistä ylöspäin, tyyliin Keep the change! Se voi olla myös muutama kolikon laittamista setelirahan päälle tai taala tai pari pienestä palvelusta, kun poika kantaa laukkusi hotellihuoneeseen tai kun lähdet kampaajalta.

Lähdön hetkellä siis käsi taskuun ja sieltä pari ykkösen seteliä, niin ei synny noloa hiljaisuutta. Monissa sosiaalisissa tilanteissa tippaustapojen tunteminen ja noudattaminen onkin pikemminkin sujuvaa vuorovaikutusta, kuin vain hyvästä palvelusta palkitsemista.

Ravintolassa on lähes kaikkialla, Suomessakin, tyylikästä jättää kymmenen prosenttia ylimääräistä käteisenä pöytään laskun maksamisen jälkeen.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa se on kuitenkin liian vähän, sillä tarjoilija odottaa 20 prosentin tippiä. Baarissakaan ei Yhdysvalloissa nipoteta, vaan tippiä jätetään reilusti, taala per juoma. Jos nautit useamman kierroksen tinkimättä tipistä, saattaa baarimikko tarjota jo kolmannen tai neljännen.

Yhdysvalloissa juomarahan maksaminen on niin itsestäänselvää, että sen saaja maksaa siitä myös veroa. Eri osavaltioissa on myös eri minimipalkat niille työntekijöille, joiden oletetaan saavan juomarahoja asiakkailta. Ei siis ihme, että juomarahan unohtaneelle asiakkaalle siitä myös huomautetaan.

Suomen ohella on muitakin maita, joissa juomarahan antaminen ei ole tavallista, kuten Kiina, Tanska tai Singapore. Vietnamissa juomarahan vastaanottaminen oli pitkään kiellettyä. Japanissa se koetaan edelleen kiusalliseksi.

Hyvin palkattuja ammattilaisia, kuten lääkäreitä ei sovi tipata, koska se koetaan loukkaavana.

Kysy tippausvinkkejä paikallisilta 

Usein helpoin tapa toimia eri palvelutilanteissa oikein, on kysyä etukäteen paikallisilta, miten, kenelle ja paljonko tippiä jätetään. Toisaalta paikallisilta asukkailta ei joissain maissa odoteta tippiä, mutta turisteilta odotetaan, joten vielä parempi tietolähde on lomakohteessa asuva ulkomaalainen.


Koska kymmenen prosentin nyrkkisäännöstä on poikkeuksia, kannattaa ennen matkalle lähtöä tarkistaa, mitkä ovat kohdemaan normit ja tavat. Tässä muutama vinkki tippaukseen. Yleisin summa on kymmenen prosenttia, ellei toisin mainita.

Näin tippaat ulkomailla

Argentiina

Ei tavallista, mutta ulkomaalaisilla on tapana jättää tippiä.

Australia

Ei tarvitse jättää juomarahaa, mutta amerikkalaisten turistien suosimissa paikoisa on opittu odottamaan jopa 15 prosentin juomarahaa.

Dubai

Kymmenen prosentin palvelumaksu sisällytetään laskuun, mutta hyvästä palvelusta voi tarjoilijalle halutessaan jättää muutaman dirhamin.

Egypti

Ravintoloissa 5–10 prosenttia, vaikka palvelumaksu yleensä tulee automaattisesti laskuun. Pikkupalveluja varten kannattaa paikallisia vitosen ja kympin seteleitä pitää mukana.

Espanja

Espanjalaiset eivät keskenään tippaa ja palvelualan työntekijät ovat kuukausipalkalla, mutta pyöristys ylöspäin 5–10 prosenttia ei loukkaa ketään.

Etelä-Afrikka

10–15 prosenttia on normaali tippi.

Etelä-Korea

Tippaus ei kuulu paikallisisin tapoihin, mutta 5–10 prosentin juomaraha on ok länsimaisissa ravintoloissa. Suuret hotellit lisäävät 10 prosentin palvelurahan suoraan laskuun.

Iso-Britannia

Ravintolassa ja taksissa juomaraha on 10 prosenttia. Baarissa tippiä ei odoteta. Baarimikolle voi maksaa samanlaisen drinkin tyyliin One for yourself!

Intia

Ravintolalaskussa on yleensä 10 prosentin palvelumaksu, mutta sen lisäksi laskun summaa voi pyöristää, kun pelataan isoilla numeroilla. 70 rupian tippi vastaa yhtä euroa. Palvelijoille voi jättää muutamia kymppejä ja huonesiivoojakin voi odottaa juomarahaa.

Italia

Ei kuulu alkuperäiseen kulttuuriin, mutta turistien suosimissa/pilaamissa kohteissa tippiä voidaan odottaa. Ravintoloissa parin euron kattausmaksu (coperto) tulee automaattisesti laskuun. Sen päälle voi jättää 5–10 prosenttia kolikkoina.

Japani

Japanissa ei ole juomarahakulttuuria, ja rahan antaminen tai jättäminen voidaan kokea kiusallisena tai epäkohteliaana. Jos välttämättä haluaa jättää juomarahaa, on se tehtävä diskreetistä ja piilotettava esimerkiksi kirjekuoreen.

Kiina

Paikallisten paikoissa ei jätetä juomarahaa, mutta turistiravintoloissa 10–15 prosentin palvelumaksu sisällytetään yleensä hintaan. Sen päälle ei tarvitse tipata.

Kreikka

Sopiva juomaraha on 5–10 %, vaikka palvelumaksu sisältyisikin jo ravintolalaskuun. Taksissa pyöristys tasasummaan.

Kypros

Turismista elävällä Kyproksella tarjoilijat saavat hyvää palkkaa, mutta 5–10 prosentin tippi otetaan mielellään vastaan. Taksimatkoista ei tarvitse tipata.

Meksiko

Tippauskäytäntö on sama kuin USA:ssa ja Kanadassa, paitsi ravintoloissa, joissa juomaraha sisällytetään laskun loppusummaan. Laskussa näkyy myös paikallinen vero, joka on 16 prosenttia, ja jos palvelumaksu ei ole laskussa, kannattaa jättää toiset 16 prosenttia juomarahaa.

Portugali ja Madeira

Pieni 5–10 prosentin juomaraha on aina paikallaan etenkin turistikohteissa.

Ranska

Ravintoloissa voi tipata 5–10 prosenttia loppusummasta, vaikka palvelumaksu (servis compris) olisi jo laskussa. Tippaamisesta ei kannata tehdä numeroa. Kahvilassa paikalliset nauttivat espresson tiskillä, jolloin laskuun ei tule palvelurahaa, pöytiin tarjoiltuna tulee. Sen päälle ei tarvitse jättää tippiä. Juomarahaa tärkeäpää on olla jakamatta laskua pöytäseurueen kesken.

Ruotsi

Palvelumaksu kuuluu yleensä annosten hintaan ravintoloissa, mutta jos saa oikein hyvää palvelua voi loppusumman pyöristää ylöspäin. Takseissakin pyöristäminen liittyy pikemminkin maksamisen kätevyyteen kuin hyvästä kyydistä kiittämiseen. Eräässä amerikkalaisessa oppaassa todetaan, että alkoholi ja taksit ovat niin kalliita, että olisi hullua maksaa enää tippiä sen päälle.

Saksa

Laskun summan voi pyöristää täysiin euroihin, hyvästä palvelusta voi jättää 15 prosenttia. Ravintoloissa leivästä ja vedestä laskutetaan erikseen.

Tšekki

Ravintoloissa palvelumaksu sisältyy hintaan. Jos ei, 10–15 prosentin tippi on paikallaan.

Tanska

Ei vakiintunutta juomarahakäytäntöä. Jos olet tyytyväinen palveluun, jätä ylimääräistä 5 prosenttia laskun loppusummasta.

Thaimaa

Ravintolalaskussa on yleensä palvelumaksu, mutta 40 bahtia eli euron verran voi vielä jättää tarjoilijalle pöytään. Juomarahaa ei odoteta, mutta taksikuski voi käytännön syistä pyöristää summan lähimpään tasalukuun, jotta vaihtorahan antamisen olisi helpompaa. Tipin summaa tärkeämpää on se, ettei rahaa ojenneta vasemmalla kädellä.

Turkki

Ei välttämätöntä, mutta jos palvelu on ravintolassa hyvää, voi jättää 5–10 prosenttia käteisenä tarjoilijalle ja pyöristys tasalukuun taksikuskille.

Unkari

Hyvästä palvelusta voi jättää 10 prosenttia, joten forintteja kannatta pitää aina taskussa.

Venäjä

Tippi on 10 prosenttia loppusummasta. Jos annat juomarahan nimenomaan hyvästä palvelusta, anna se mieluummin suoraan tarjoilijalle, kuin jättäisit sen pöytään.

Viro

Virossa ravintolasta voi poistua rauhassa maksamatta tippiä, mutta jos palvelu on hyvää, pyöristys ylöspäin 10 prosenttiin asti on kohteliasta.

Vietnam

Juomarahan antaminen ei ole tapana, ja se oli aikaisemmin jopa kiellettyä.

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa, jos missä, tippaus on taitolaji. Siellä juomarahan jättämistä odotetaan ja alle 15 prosentin tippi voidaan kokea loukkaavana.

Työnantaja saa maksaa normaalia minimiä pienempää palkkaa niille palvelualan työntekijöille, joiden odotetaan saavan osa palkastaan suoraan asiakkailta tippinä. Siksi 20 prosenttia ravintolalaskusta tarjoilijalle tai baarimikolle on normi. Vastaavasti juomarahan saaja maksaa tipistään veroa, jos saa sitä enemmän kuin 20 dollaria kuukaudessa.

Muutenkin yhden dollarin setelillä on aina käyttöä hotelleissa ja baaritiskeillä. Takseissa loppusumma pyöristetään ylöspäin vähintään 15 prosenttia.

Kun käytännöt vaihtelevat maittain ja Yhdysvalloissa myös eri osavaltioiden sisällä, kannattaa tutustua paikallisiin täsmäohjeisiin.

Tippi, juomaraha, palvelumaksu, tippauskartta?

Pekka Virolainen

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 3.10.2017.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti