Nettihuutokauppojen ja kesäisten kirpputorien jälkeen keräilijät miettivät, miltä tuleva syyssesonki näyttää. Luvassa on ainakin entistä enemmän räätälöityjä erikoishuutokauppoja kuten Ruotsissa on jo tapahtunut. Näyttää myös siltä, että luvassa on pikemminkin ostajan kuin myyjän markkinat aivan huippuja lukuun ottamatta.
Arvohuutokaupat ovat käynnistämässä syyssesonkia, mutta eipä ollut hiljaista kesälläkään. Huutokauppahuone Aleksi on toiminut läpi kesän ja niin Hagelstam kuin Helanderkin ovat järjestäneet kuukausihuutokauppansa jo elokuussa.
Helanderille tarjotaan näköjään niin paljon tavaraa myyntiin, että se on lisännyt myös iltahuutokauppojensa määrää. Se pyrkii myös järjestämään lisää erikoishuutokauppoja, joista hyvänä ”erilaisena” esimerkkinä on Mökki-teema, johon Helander hakee myyntiin mm. antiikkisia tai muutoin harvinaisia kalastusvälineitä muiden mökkiteemaan sopivien esineiden lisäksi.
Tamperelainen Annmari´s käynnistää syksynsä suomalaiseen designiin keskittyvällä huutokaupallaan 9.syyskuuta, ja Hagelstamilla on vastaava kuun loppupuolella. Annmari´sin Russian Sale -erikoishuutokauppa herättää myös odotuksia.
Tampereella kilpailu myyvistä asiakkaista lisääntynee hieman, sillä lempääläinen Aleksi avaa siellä syyskuussa oman toimipisteen, jossa arvioidaan esineitä ja havitellaan niitä tietysti myös huutokaupattaviksi.
Kaikkia huutokaupan pitäjiä kirittää puolestaan nettihuutokauppa Huutokaupat.com, jonka sortimentti tosin menee vain osittain päällekkäin perinteisten antiikkiin, taiteeseen, designiin yms. keskittyneiden huutokauppayhtiöiden kanssa.
Suuresti aktivoitunut Huutokaupat.com on aloittanut syyssesonkinsa ottamalla vastuun kaupoista siten, että ryhtyy itse kaupan osapuoleksi. Vaikka myyjiä on paljon, Huutokaupat.com kantaa nyt vastuun siitä, että kaupat toteutuvat onnistuneesti sekä myyjän että ostajan kannalta.
Ruotsista mallia erikoishuutokauppoihin
Erikoishuutokauppoja järjestettäisiin varmasti paljon nykyistä enemmän, jos niihin vain löytyisi tarpeeksi huudettavaa. Ruotsissa sitä on, ja kateeksi käy ruotsalaisia, joita hemmotellaan mitä erilaisemmilla erikoishuutokaupoilla.
Esimerkiksi Bukowskisilla oli Tukholmassa elokuussa pohjoismaisiin designkoruihin erikoistunut huutokauppansa, ja sillä on syyskuussa erikoishuutokauppansa mm. alkoholijuomille, muovi-design-esineille ja Itä-Intian kauppakomppanian keramiikalle.
Stockholm Auktionsverkilla on syksyllä puolestaan mm. urheilun muistoesineisiin erikoistuva huutokauppansa. Sellaisia kohteita löytyy paljon Suomestakin – samoin niiden keräilijöitä – joten eiköhän joku sellaisen erikoishuutokaupan järjestä.
Yllättävät kohteet kiinnostavat
Elokuun huutokauppojen myyntitulokset vahvistivat sitä kuvaa, mikä on vallinnut jo pitemmän aikaa: tavanomaiset ja keskinkertaiset keräilykohteet eivät oikein jaksa innostaa – eivät myöskään käyttö- ja koriste-esineet huippuja lukuun ottamatta. Kunkin keräilyalan huiput ja jotkut erikoiskohteet ovat asia erikseen. Nämä erikoiskohteet voivat nousta korkeallekin, joskin usein myös jäävät myymättömiksi.
Hyvänä esimerkkinä erikoiskohteista ovat muumiesineet, joista jotkut harvinaisimmat maksavat jo melkoisesti.
Esimerkiksi Helanderin elokuun huutokaupan yksi hintayllättäjä oli Leo Tykkyläisen muumifiguuri, keraaminen mustatakkinen poliisimestari-Hemuli. Pienestä koostaan huolimatta sen hinta nousi huutomaksuineen peräti yli 3 000 euroon, kun alin hyväksyttävä hinta oli määritelty 220 euroksi.
Muumihahmoja on työstetty mitä erilaisimmista materiaaleista ja/tai materiaaleihin sarjakuvista solmioihin. Nämä Tykkyläisen käsityönä tekemät muumihahmot eivät todennäköisesti ole Arabian tehtailta – joka posliinisia muumihahmoja on kyllä myös valmistanut – vaan keraamikon työpajasta Maunulasta 1950-1960-luvulta. Siellä Tykkyläinen teki niitä Muumien luojan, Tove Janssonin luvalla tuhansittain, ja ne ovat keräilijöiden himoitsemia aina Japania myöten. Niinpä niiden hinnat ovat jatkuvasti nousseet.
Helanderin huutokaupassa saavutettu hinta on varmasti yllättänyt hänetkin, joka on pikkuruisen esineen tuonut huutokaupattavaksi.
Helanderilla oli tarjolla muitakin Tykkyläisen muumifiguureja, mutta niiden hinnat jäivät huomattavasti halvemmiksi eli 50–400 euroon.
Nimikirjoituksia 5 000
Ihmisten keräilyharrastushan voi kohdistua lähes mihin tahansa, ja huutokaupoissa näkyy useinkin tosi yllättäviä kohteita. Ongelmana on löytää pari huutajaa, jotka ovat mieltyneet samaan keräilyalueeseen, sillä muutoin keräilykohteet saattavat jäädä vaikkapa kuolinpesän harmiksi – kukaan ei niitä halua eikä kaupaksi saa. Eikä roskiinkaan henno heittää.
Esimerkiksi: Stockholms Auktionsverkin huutokaupassa oli kesällä tarjolla keräilijän eräänlainen elämäntyö – noin 5 000 nimikirjoitusta, jotka oli tehty piirrokseen, valokuvaan, käyntikorttiin, postikorttiin tms. Nämä oli sitten liimattu 3 900 A4-arkille ja lopuksi nidottu siististi 13 kirjaksi. Mukana oli jopa kaksi hakemistokirjaa. Uskomattoman työn oli tehnyt Baltiasta Liivinmaalta Ruotsiin 1944 paennut keräilijä, joka harrasti nimikirjoitusten lisäksi mm. postimerkkeilyä.
Nimikirjoituksia oli haalittu monilta merkittäviltä poliitikoilta, näyttelijöiltä ja urheilijoilta ympäri maailmaa, ja mukana olivat niin Boris Jeltsin kuin Helmut Kohlkin. Suomesta oli kelpuutettu mukaan ainakin Henrik Tikkanen ja Esa-Pekka Salonen.
Kokoelman lähtöhinta oli noin 4 000 euroa, ja sen olisi siis saanut omakseen huutomaksuineen noin 5 000 eurolla. Huutokilpaa ei syntynyt, joten perillisten on mietittävä uutta hintatasoa tai vaikka jaettava kokoelma keskenään.
Pentti Avomaa
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.